Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jan_instagram 1

Tip voor het kraambezoek: ga weg!

Leuk hoor, dat kraambezoek. Maar er is één ding dat ze volgens Jan massaal niet goed begrijpen: de tijdslimiet! Dat legt-ie ze haarfijn uit in deze brief.

Advertentie

Lief kraambezoek, wat fijn dat jullie er zijn. Dat jullie de moeite nemen om te komen kijken naar wat mijn vrouw en ik tezamen hebben gemaakt. En dank ook voor alle cadeaus. We zijn u zeer erkentelijk. Mag ik echter één tip geven? Ga weg!

Geschreven door

Jan Versteegh

Tijdslimiet

Ik wist dit ook niet tot ik zelf een kind kreeg, maar kraambezoek heeft een tijdslimiet. Na drie kwartier tot een uurtje hoor je weer op te stappen. Je hebt de baby gezien, aan de moeder gevraagd of alles goed is gegaan en hoe ze zich voelt en met een beetje mazzel van vaders nog een beschuit met muisjes gekregen. Daarna ga je weer weg. Vader, moeder én kind zijn namelijk doodop.

Na een uur de deur uit

Het probleem is dat sommige mensen dit niet lijken te weten. Of denken dat dit voor anderen geldt, maar niet voor hen. Gelukkig hadden we de eerste week na de bevalling een fantastische kraamhulp: Christien. En Christien zag erop toe dat bezoek vriendelijk doch dringend na een uur weer richting de deur werd gedirigeerd. Door haar welteverstaan. Dat ze daarbij ook nog zalige roti voor ons maakte, was helemaal geweldig.

‘Nee joh, wij gaan zo’

Maar na een week ging Christien weg. En hoe vertel je nou aardig dat mensen die twee uur in de auto hebben gezeten om je dochter te zien, na een uur ook weer horen te vertrekken? Ik heb van alles geprobeerd. Na anderhalf uur vragen of ze nog een kopje thee willen. Dat geeft de ruimte om te reageren met: ‘Nee joh, wij gaan zo.’ Maar dit werkt absoluut-helemaal-niet bij mensen die niks snappen van kraambezoektijden. Ook opzichtig gapen en zeggen dat je nog naar de Appie moet helpt niet bij deze mensen. Uiteindelijk moet je gewoon duidelijk zijn en zeggen dat je het geweldig vond dat ze er waren, dat ze snel weer terug mogen komen, maar dat het nu tijd is voor een beetje rust.

Nog twee gratis tips? Krijg je van me.

  1. Geef geen knuffels! Vrijwel iedereen geeft knuffels. Ik heb inmiddels vier konijnen liggen. En een knuffelwolk. En twee uilen. En een octopus. Al is die laatste absoluut geweldig.
  2. Neem eten mee. Dat alleen nog maar even opgewarmd hoeft te worden in de oven. Geef het af en schuif niet zelf aan. Het laatste waar je zin in hebt als er net een kind is geboren, is boodschappen doen en koken.

Laatste onverwachte bonustip? Zeg alsjeblieft niet hoe moe vader en/of moeder eruitzien. Ze zien het zelf ook wel, ze weten het, ze voelen het en kunnen bijzonder weinig met deze weinig opbeurende mededeling. Verder houden we ontzettend veel van jullie. Komen jullie snel weer een keertje langs?

Advertentie
Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier