Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Moeder zijn en thuiswerken: 10 tips

Vijf jaar geleden begon ik met mijn eigen bedrijf. Ik zag het perfecte plaatje voor mij: moeder zijn en thuiswerken. Een ideale situatie. Toen we op vakantie gingen las ik een boek over moeder zijn en succesvol thuiswerken. Ik was al enthousiast en na het lezen van dit boek kon het niet meer mislukken, dacht ik. Ik wist het zeker… Maar zo makkelijk was het niet.

Advertentie

In de vakantie verslond ik het boek; ik kon niet wachten om de tips in de praktijk te brengen. Het moest een makkie zijn: vanuit huis werken aan mijn droombaan, ik had geen opvang nodig. Eenmaal thuis ging ik vol goede moed aan het werk.

Geschreven door

Linda Bosscher

Stappenplan

Ik volgde keurig de stappen uit het boek: ik speelde met mijn kinderen, gaf ze (genoeg) te eten en te drinken en zette speelgoed voor ze klaar zodat ze zichzelf even konden vermaken. Ik installeerde mij op mijn plek, mijn vingers zweefden boven het toetsenbord en hoppa, daar kwam een kind bij mij op schoot zitten. Denk maar niet dat ik hem duidelijk kon maken dat mama aan het werk moest. Ik probeerde van alles maar niks hielp. Zodra ik ook maar dacht weer aan het werk te kunnen, werd mijn aandacht opgeëist of moest er eentje naar de wc, wilden ze weer ergens anders mee spelen of maakten ze ruzie

Met mijn handen in het haar

Ik zat met mijn handen in het haar. Hoe moest ik nu verder? Het alleen maar moederen was niet voor mij weggelegd. Ik wilde iets voor mijzelf. Voor ons was duidelijk dat we het in ieder geval zonder opvang wilden regelen. Maar hoe moest het nu verder? Ik moest mijn eigen draai vinden, want werken volgens het boek ging niet. Dit moest anders!

Mijn tips: thuiswerken kan succesvol zijn!

Het is 5 jaar geleden dat ik met mijn blog begon en inmiddels heb ik 3 kinderen. Het is mijn fulltime baan en run ik daarbij ook nog een webshop. Wat ik de hele dag doe? Ik schreef er al eerder een blog over. En dit alles doe ik al 5 jaar succesvol vanuit huis, zonder opvang. De kinderen kunnen zichzelf inmiddels beter vermaken en ze weten ook dat mama af en toe werkt. Werken vanuit huis kan succesvol zijn! Hoe ik dit uiteindelijk toch voor elkaar kreeg? Ik maakte mijn eigen stappenplan, dat samengevat kan worden in de volgende 10 tips.

Tip 1: Papadag

Ik vind ‘papadag’ eigenlijk een stom woord, want we voeden samen onze kinderen op. Daar is geen speciale ‘papadag’ voor nodig. Maar een papadag is bij ons de dag dat mijn man vrij is. Hij heeft ouderschapsverlof opgenomen en een vaste vrije dag per week. Zo kan ik elke maandag een hele dag werken.

Advertentie

Tip 2: Benut je tijd

Ligt je kind op bed? Zijn je andere kinderen op school? Of spelen ze even alleen, met (buurt)kinderen of lekker buiten? Benut je tijd! Ga niet op de bank hangen, de was doen, naaien, breien of knutselen… Ga aan het werk. Zorg ervoor dat je werk je hobby wordt. Zo houd je opeens heel veel tijd over. Ik heb geen tijd voor andere hobby’s. Mijn werk is mijn hobby dus ik doe dat ook graag in mijn vrije tijd.

Tip 3: Je tijd is kostbaar

Als je tijd hebt gevonden om te werken, ga die dan vooral niet besteden aan social media of filmpjes kijken op YouTube. Negeer social media. Je gaat er veel effectiever van werken. En als je een werkdag hebt of je bent even geconcentreerd aan het werk, neem dan ook geen telefoon op en doe de deur niet open. Werk effectief!

Tip 4: Durf hulp in te schakelen

Als je ervoor kiest om toch één of meerdere dagen opvang te regelen heb je sowieso al wat meer tijd. Kies je daar bewust niet voor en zit je af en toe toch met de handen in het haar? Durf dan ook hulp in te schakelen. Misschien is er iemand in je omgeving die wel een paar uurtjes op wil passen, of kun je de kinderen een dagje bij opa en oma onderbrengen. En het is helemaal niet erg om je kinderen af en toe over te laten blijven.

Tip 5: Houd je e-mail goed bij

Het bijwerken van e-mail is een tijdrovend klusje. Als ik achterloop ben ik er soms wel een dag mee bezig om bij te werken, met als gevolg dat ik verder nergens aan toe kom. Het bijhouden van je e-mail is al het halve werk. Ik werk ook regelmatig mijn mail bij op de wc of in bad.

Advertentie

Tip 6: Schaf een goede laptop aan

Met een laptop ben je heel mobiel. Je kunt overal werken.

Tip 7: Blijf georganiseerd

Een rommelig bureau zorgt voor afleiding. Je ziet overal werk liggen terwijl je het werk waar het om gaat vergeet. Blijf georganiseerd zodat je niet eerst uren bezig bent met achterstallig werk. Heb je deadlines? Zorg dat die zo snel mogelijk klaar zijn. Als een dag anders loopt dan gepland, zit je niet met de deadlines in je maag.

Tip 8: Stop met het hebben van een schuldgevoel

Mijn grootste valkuil is dat ik mij heel vaak schuldig voel als ik aan het werk ben. Mijn kinderen hebben het voorrecht dat ik altijd thuis ben, maar voor hen is dat heel normaal. Ze kunnen dus ook heel ‘zielig’ doen als ik dan een keer aan het werk ga en vervolgens krijg ik daar een schuldgevoel van. Ik moet dat nog steeds leren: stop met het hebben van een schuldgevoel. Je kinderen komen niks te kort.

Tip 9: Accepteer dat het ook anders kan lopen

Als je vanuit huis werkt en je kinderen zijn thuis, dan kan een dag zomaar anders lopen. Ga daar niet van balen maar accepteer de verandering. Mijn ervaring is dat je anders alleen maar chagrijnig wordt, waardoor er die dag niks meer uit je vingers komt en niemand in huis blij wordt. Zoek een ander moment om je werk te doen.

Tip 10: Geniet!

Thuiswerken is een voorrecht: ik kan zelf mijn tijd indelen, mijn kinderen zijn thuis, ik kan doen waar ik zin in heb, ik hoef geen vrije dagen op te nemen, ik hoef geen kantoorruimte te huren, ik werk met de mensen die ik leuk vind en ik doe wat mijn passie is. Geniet van dit voorrecht en maak er wat van!

lidna blog foto 1.jpg bewerkt

 

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier