Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Naomi heeft gebroken nachten: ‘Diep in de nacht wordt Dexx huilend wakker, en leg ik hem aan'

Oud-hockeyer Naomi van As (39) vertelt over haar leven met partner Sven Kramer en hun twee kinderen. In 2018 werden ze ouders van dochter Kae Robin, in augustus 2022 is hun zoon Dexx Bynt geboren. Deze keer: korte nachten.

Advertentie

Korte nachten

Regelmatig gestelde vraag sinds Dexx er is: ‘Hoe gaat het?’ Mijn standaard antwoord: ‘Gaat wel goed.’ Als het heel goed zou gaan, zou ik ook goed slapen. ‘Gewoon korte nachten,’ vul ik aan.

Handig! Onze slaapschema van baby’s per maand

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Een vriendin van mij heeft contact met een slaapcoach, want haar kind houdt haar ook regelmatig ’s nachts wakker. Laatst hadden we het erover en de slaapcoach had tegen haar gezegd: ‘Liever niet nog een keer aanleggen als ze net gedronken heeft, omdat ze daar dan aan went.’

Dobberen op een slaapgolf

Ik slikte, want dat doe ik ook met Dexx. Sinds een paar weken hebben we ineens een ander ritme. Diep in de nacht, niveau ver vertrokken, wordt hij huilend wakker. Eerste gedachte: even kijken hoe laat het is. Vaak is er genoeg tijd verstreken sinds de laatste voeding en dus leg ik hem, nog dobberend op een slaapgolf, aan.

Na een paar minuten valt Dexx half drinkend in slaap. Voorzichtig leg ik hem terug, draai me om, zachtjes met het dekbed, niemand wakker maken.

Advertentie

Getest: de 6 beste babyfoons zonder camera van 2023

Een paar slokjes

Slaap, dat is het enige wat ik wil. En ik weet ook: binnen een uur komt hij weer. Doet ie ook sinds een paar weken. Ja hoor, uurtje later. Huilen. Snel oppakken, vooral Sven en Kae niet wakker maken. Hup benenwagen aan, zachtjes wiegen, rondlopen, neuriën, kusjes. Al gauw haalt mijn drang naar slaap mijn geduld in. Zo jammer dat hij de speen pertinent weigert.

Snel terug in het bed dat nog warm is van de nacht, ik leg Dexx naast me neer. Dan begint hij aan zijn standaard tocht richting mijn borst. Ik weet het, Dexx weet het: een paar slokjes, dé remedie waarmee ik hem weer in slaap laat vallen. En ik geef ze hem dan, altijd. Zo gaar als ik ben. Achter de gordijnen is het nog pikdonker, iedereen slaapt. Dat besef: ik kán, als Dexx slaapt, nog een paar uur slapen.

Lees ook: Gebroken nachten: hoe houd je het (beter) vol?

Plens koud water

Na die paar slokjes dommelen Dexx en ik samen door tot een uur of zes. Dan doe ik het licht aan. Zes uur – als de man zijn prachtige kijkers opent en naar me lacht – voelt als een begin van een nieuwe dag. Zelfs NPO ­Zappelin is al begonnen. Ik chill nog wat, Dexx kijkt om zich heen met op de achtergrond kleuter-tv.

Advertentie

En zo red ik het soms om in een nacht zo’n zes uur, alles bij elkaar opgeteld, te slapen. Daar ga ik dus best goed op, heb ik sinds Dexx ontdekt. Kae sliep al snel als een os, hele nachten door. Een luxe die ik me nu nog amper kan voorstellen. Een plens koud water op mijn ogen, douchen, koffie en ik functioneer. Moe, maar wat ik zei: het gaat wel goed.

Ander ritme

Beter niet aanleggen net na de voeding dus, aldus de slaapcoach. Eerlijk? Vannacht doe ik het weer hoor, die tweede keer aanleggen. Grote kans dat Dexx binnenkort weer met een ander ritme komt. Misschien slaapt ie dan úren achter elkaar door. En ik dus ook. Ik heb nu al voorpret.

Alles om je baby lekker te laten slapen:

Zwangerbox partnerpagina Waterwipes 2022

Waterwipes

Bekijk de website