Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Naomi is klaar met peuterpoepluiers: ‘Ik wil gewoon niet meer in haar stront zitten’

Oud-hockeyinternational Naomi van As (39) vertelt over haar leven met partner Sven Kramer en hun twee kinderen. In 2018 werden ze ouders van dochter Kae Robin, in augustus 2022 is hun zoon Dexx Bynt geboren. Deze keer vertelt ze hoe ze (eindelijk!) van de peuterpoepluiers afkwam.

Advertentie

Achter het gordijn

Vroeger durfde ik niet in de wc te poepen. Ik sleepte mijn potje mee naar een rustige plek, bijvoorbeeld achter het gordijn. Mijn moeder heeft toen alles in de strijd gegooid, maar niks hielp. Pas toen een vriendin van haar zei: ‘Je komt niet van die wc af totdat je hebt gepoept’ was het snel gepiept. Vreemde ogen dwingen.

Dit verhaal haalde ik de afgelopen maanden regelmatig aan, omdat ik wéér in dezelfde situatie belandde, maar dan nu met Kae. Haar poeptactiek: in de luier, op een rustig plekje. Bij voorkeur als ze net in bad was geweest met een verse luier om of net in bed lag. Boekje lezen, hele ritueel doorlopen, licht uit, tot morgen. Paar minuten later: ‘Mama, kun je mijn billen schoonmaken?’ Dat deed ik natuurlijk, maar ik vond het smerig!

Geschreven door

Naomi van As

Naomi van As - topsportster/moeder

Lees ook: Er zijn zes methoden van zindelijkheidstraining, welke past bij jouw kind?

Niks helpt

Alles stelden we in het werk om haar van die gore gewoonte af te helpen. De wereld hebben we haar beloofd. ‘Als je poept op de wc, krijg je een cadeautje.’ ‘Als je nu op de wc gaat poepen, krijg je alles uit het winkelcentrum.’ Dreigen hielp ook niet: ‘Kae, op de basisschool mag je alleen poepen op de wc.’ Luiers verstoppen, ook gedaan, want overdag pakte ze er soms stiekem zelf één uit de kast.

‘Maar waarom wil je dan niet op de wc poepen?’ vroegen we regelmatig. ‘Ik ga pas poepen als ik 4 jaar ben.’ Een keer zei ze: ‘Ik vind het spannend. Omdat ik nog niet zo goed mijn eigen billen kan afvegen.’ En dat ze niet wist waar haar drol heen ging, nádat hij in de wc was gevallen.

Lees ook: Zo werkt een beloningssysteem

Glunderen

Op de dag dat ze 4 werd, vroeg ik haar: ‘Wat ga jij vandaag doen?’ Ze wist het niet. ‘Poepen op de wc!’ gilde ik te enthousiast, want ik wilde gewoon niet meer in haar stront zitten. Haar verjaardag ging voorbij en de poep belandde ook die dag niet in de wc.

Advertentie

Toen ineens, twee weken later: ‘Ik heb gepoept!’ Alles liet ik vallen, en al rennend naar haar toe riep ik: ‘Jaaa, je hebt op de wc gepoept!’ Kae glunderen. Ze had snel doorgetrokken, want ik mocht het resultaat niet zien. Toen ze bukte zat er nog genoeg tussen haar billen.

Lees ook: Een ongelukje hoort erbij. Maar hoe reageer je als dat gebeurt?

In de pot

De dag daarna kakte ze gewoon weer in de luier. En toen logeerde mijn moeder hier. In de ochtend, een van haar favoriete kakmomenten, liep Kae naar haar toe. Mijn moeder zag haar haar buikspieren aanspannen, gauw trok ze haar luierbroekje uit en zette Kae op de wc. ‘Die drol gaat gewoon in de pot,’ sprak mijn moeder ferm.

‘Papa ik heb gepoept op de wc!’, belde ze niet lang daarna naar Sven. ‘Zo, nou wat goooed!’, gilde hij door de keuken. We waren er allemaal zo aan toe dat van gillen veel sprake was. En Huize Kramer-van As is nog steeds in de ban van deze wereldprestatie. Kae heeft de keutel in de pot gelegd en van kakken in de luier is geen sprake meer.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine 

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Zwangerbox partnerpagina Bon bébé 2022

Bon bébé

Bekijk de website