Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

3 apps voor kleine wereldreizigers

Er zijn ontelbaar veel apps voor kinderen. Maar welke zijn echt leuk en leerzaam? Ilona Jens van Mediasmarties pikt iedere maand de meest opvallende er tussenuit. Vaak zijn ze gratis, soms betaald, maar altijd bijzonder. Deze maand 3 leuke kinder apps voor jonge avonturiers: Een Verre Reis, Mouk: Discover the World en Kids Planet Discovery. Goed om de vakantie mee te beginnen!

 1. Een Verre Reis

  Een verre reis
  Kosten: €1,99
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 6 jaar
  Goed voor: lees- en luistervaardigheid, fantasievermogen
  Taal: Nederlands

  Mediasmarties over Een Verre Reis
  De aandoenlijke en grappige dierenverhaaltjes van Toon Tellegen ken je vast wel. Over de eekhoorn, de mier en de olifant die allerlei avonturen beleven. Nu komen ze echt tot leven in de eerste Toon Tellegen-app. In deze app gaat de olifant op reis, een verre reis. In dit digitale prentenboek kun je zelf het verhaal lezen, maar nog fijner is om naar de rustige stem van Toon Tellegen zelf te luisteren. Al swipend baan je je een weg door de geïllustreerde wereld, waarin je soms zelf nog wat moet doen om het verhaal verder te laten gaan. Tussendoor iets anders doen en later weer verdergaan wordt lastig, want dan moet je weer opnieuw beginnen. Maar dat is niet erg, want het verhaal duurt niet lang (zo’n 10 à 20 minuten) en met deze betoverende app wil je toch niet stoppen voor het einde. Een Verre Reis is een heerlijke, rustige app om de vakantie goed mee te beginnen.

  App Store
  Google Play

 2. Mouk: Discover the World

  Mouk: Discover the World
  Kosten: €4,99 (Apple) – €4,22 (Android)
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 7 jaar
  Goed voor: kennis van andere landen en culturen, taalontwikkeling van vreemde/tweede taal
  Taal: Engels, Frans

  Mediasmarties over Mouk: Discover the World
  Gaan jullie dit jaar niet op vakantie? No problem, want met Mouk gaat je kind alsnog op reis! Mouk is een Franse tekenfilmserie over Mouk die de hele wereld over reist. In deze app reis je met hem mee. Als een soort ganzenbord gooi je de dobbelsteen en beweegt jouw zelfontworpen avatar op een fietsje over het bord, in dit geval de wereldkaart. Op de plek waar je bent aangekomen verzamel je souvenirs. Vind de kung-fu stick, het surfboard of de spin. Tussendoor doe je het herkenspel: welke van de instrumenten is bijvoorbeeld de klarinet? O jee, dan staat er opeens een koe op de weg. Even een duwtje geven dan maar. Of probeer maar eens een foto te maken van die vlinder. Zo makkelijk is wereldreizen niet! En het aller-leukst: ongemerkt houd je een reisdagboek bij waarin je al je gevonden souvenirs verzamelt. Hoe lang doe jij erover om alles van de wereld te zien? Met deze app leert je kind welke voorwerpen en dieren bij welk land of gebied horen. En dat allemaal op de fiets! Of nou ja, eigenlijk gewoon lui vanaf de bank, maar dat moet ook kunnen in de vakantie.

  App Store
  Google Play

 3. Kids Planet Discovery

  Kids Planet Discovery
  Kosten: Gratis, uitgebreide versie €4,99
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 8 jaar
  Goed voor: kennis van andere landen en culturen
  Taal: onder andere Engels, maar ook veel andere talen

  Mediasmarties over Kids Planet Discovery
  Met Kids Planet Discovery word je een wereldreiziger. Van Afrika tot Amerika; met een simpele klik ben je er! Wat je er kan doen? In de gratis versie in ieder geval plaatjes matchen in de vorm van memory, een legpuzzel maken en aanwijzen wat niet in het plaatje past. Allemaal in het thema van het gebied of land waar je je bevindt. In elk land speel je een ander spel. Uitgekeken op deze drie spellen? Koop er dan meer bij of download de betaalde versie. Dat is zeker de moeite waard, want nu zie je ook video’s, speel je andere games en leer je nog veel meer over bijvoorbeeld de klederdracht en de dieren uit verschillende landen. De app van Planet Factory Interactive is in te stellen in veel verschillende talen, behalve in het Nederlands. Maar Nederlands praten ze in het buitenland toch niet, dus dat draagt ook weer bij aan het echte vakantiegevoel.

  App Store
  Google Play

Ilona Jens

Ilona Jens is directeur van JVtv en Mediasmarties, het platform over kindermedia. Ze vindt het prima als kinderen ‘digitaal lummelen’, maar dan wel graag een beetje verantwoord. Ze ontwikkelt en produceert al 25 jaar content voor kinderen en hun ouders. Educatie is haar specialiteit. Dat maakt haar een appsolutely expert, iemand die weet waar kinderen blij van worden. Met haar bedrijf Mediasmarties informeert en inspireert ze ouders over hoe kinderen digitale media ervaren. Haar doel is om daarin op een speelse, uitdagende maar ook veilige manier te begeleiden. Daarnaast geef ze gastcolleges over mediawijsheid op hogescholen en universiteiten en organiseert ze events over Kids & Mediagebruik.