Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ellen Andrea

Verloskundige Ellen Andrea: ‘Verwonderend knipt ze de navelstreng van haar zusje door’

Na een hele dag onregelmatige weeën zit Madeleine op zes centimeter ontsluiting en dan breken ook haar vliezen: een grote plons klettert op de vloer. ‘Ik wijs Jakob tussen de benen van Madeleine: we zien al haartjes!’

Advertentie

Madeleine en Jakob krijgen hun eerste kind samen. Jakob heeft al twee kinderen van veertien en zestien jaar. Madeleine heeft een dochter van vijftien, Sofie. Sofie woont bij hen, de kinderen van Jakob bij hun moeder. Sofie doet open als ik bij hen thuis kom: een prachtige puber, witte sokken in haar badslippers, telefoon in haar hand.

Geschreven door

Ellen Andrea

Zes centimeter ontsluiting

Madeleine heeft al de hele dag onregelmatige weeën en ze wordt er moedeloos van. De bevalling van Sofie vijftien jaar geleden ging heel snel, en dus had ze dat deze keer ook een beetje verwacht. Toch kan ik haar geruststellen: er is zes centimeter ontsluiting, die weeën waren toch niet voor niks. Madeleine wil graag in het ziekenhuis bevallen, dus bel ik of er een kamer voor haar is. We spreken af dat Jakob en zij alvast naar de verloskamer vertrekken en ik daar straks de vliezen breek. Ik bezoek snel nog een kraamvrouw die op me zit te wachten, en ga dan ook naar het ziekenhuis.

Lees ook: Is bevallen in het ziekenhuis veiliger?

Sofie belt haar oma, zij zullen samen op de baby wachten, hier thuis of in het ziekenhuis. Een klein halfuur nadat Madeleine en Jakob zijn aangekomen, sluip ik de verloskamer binnen. Madeleine heeft inmiddels sterkere weeën, zo te zien. Rustig wiebelend op een skippybal, hangend over het bed, vangt ze ze op. Jakob heeft muziek opgezet en masseert haar rug. Ik luister naar het hartje: de baby heeft nergens last van.

Een perswee

Dan komt ook kraamverzorgende Olga binnen en samen leggen we de spullen klaar. We helpen Madeleine nog een keer naar de wc om te plassen. Aan haar weeën te zien, hoef ik de vliezen niet per se meer te breken. Ze zijn een stuk sterker en het lijkt al vlot te gaan. Mijn gevoel wordt bevestigd, want net als ik een kop koffie voor Jakob heb gehaald, komt daar een perswee! Van schrik staat Madeleine op en dan breken ook haar vliezen: een grote plons klettert op de vloer. Olga gooit snel wat handdoeken op de grond en samen helpen we Madeleine op bed.

Advertentie

Ik wijs Jakob tussen de benen van Madeleine: we zien al haartjes! De wee is voorbij en ik luister naar het hartje. Nog steeds perfect, alsof er niets aan de hand is. Dan zwiept de deur van de verloskamer open. Daar staat Sofie. Ze pakt haar moeders hand vast tijdens de laatste wee. Een schattig hoofdje wordt geboren. Met grote ogen kijkt Sofie naar beneden.

Liefde ten top

Madeleine pakt zelf haar baby en kijkt vol emotie haar grote dochter en man Jakob aan. Emma is geboren! Ze huilt de hele kamer bij elkaar en Sofie fluistert lieve woordjes in haar oor. Ik gris Jakobs telefoon uit zijn handen en maak foto’s van dit bijzondere moment. Madeleine is stil. Maar o, wat is ze trots. Dan vraag ik wie de navelstreng mag doorknippen en Jakob knikt instemmend naar Sofie. Vol verwondering knipt ze de navelstreng door van haar zusje. Liefde ten top. Wat een prachtige start van Emma’s leven.

Lees ook: 11 x bijzondere foto’s van broertjes en zusjes bij de bevalling

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu