Maar liefst 1.106 Ouders van Nu-volgers hebben de poll ingevuld en 98 procent geeft aan geen ervaring te hebben met een au pair. Zonde, als we de andere 2 procent mogen geloven. Die zijn namelijk heel happy met hun inwonende oppas. En wel om de volgende redenen.
1. Lang leve de flexibiliteit
Een au pair is eigenlijk een flexibele vorm van kinderopvang, waar je altijd op kunt rekenen. 'Geen haal- en brengsessies naar de opvang scheelt een hoop gestress thuis én op het werk,' vertelt Henrike, moeder van Lily (5) en Philip (6 maanden). Zeker als je geen 9-tot-5 baan hebt, is die flexibiliteit vaak heel welkom. Dat ervaart ook Marloes, moeder van Ezra (4) en Benja (2): 'Zowel mijn man als ik hebben een fulltimebaan, waarbij ik af en toe ook reis of met collega's uit andere tijdzones werk.' Ook bij mensen met een eigen bedrijf wordt de flexibele ondersteuning als meer dan welkom ervaren.
2. Veel oppasuren voor weinig
Vaak wordt gedacht dat een au pair te duur is. Maar een au pair is zeker geen luxe voor de rich and famous. In veel gevallen is het zelfs voordeliger dan andere vormen van opvang. Via nina.care heb je bijvoorbeeld voor € 700,- per maand al een au pair in huis. Die helpt je 30 uur per week met de kinderen en met licht huishoudelijk werk. En die uren gegarandeerde oppas zijn heel welkom. Marloes: 'Onze kinderen gaan nog steeds deels naar de opvang en de BSO, en worden daarnaast opgevangen door onze au pair. Hierdoor kan zij altijd even bijspringen of bijvoorbeeld de kinderen ophalen indien nodig.' En dankzij die hulp gaat het er thuis een stuk fijner aan toe, vertelt een andere moeder: 'We hebben thuis allemaal meer energie. Het leven met jonge kinderen is op deze manier veel beter te managen.'
3. Onderdeel van het gezin
Nog een groot voordeel volgens de ervaringsdeskundigen is het vertrouwde gevoel waar een au pair voor zorgt. Een vast gezicht met persoonlijke aandacht voor de kinderen. 'Doordat onze au pair bij ons in huis woont, is zij er altijd. Hierdoor heeft ze een heel speciale band met onze kinderen en met ons. Ze is een vast gezicht dat stabiliteit en vertrouwen biedt', vertelt Marloes. Ook andere ouders geven aan dat hun kinderen dol zijn op hun au pair.
4. Leren van een andere cultuur
Een leuke bijkomstigheid is dat een au pair vaak ook voor een culturele uitwisseling zorgt. Vanuit alle landen schrijven ze zich in. Zij leren tijdens hun werk van de Nederlandse cultuur en het oppasgezin oefent op hun beurt met Engels en pakt wat mee van de cultuur van de au pair. Dat ervaart ook Marloes: 'Onze au pair heeft een andere culturele achtergrond dan wij. Hierdoor kan zij onze kinderen andere dingen meegeven. Bovendien leren ze in no time Engels.'
5. Goed geregeld
Iemand uit een ander land inhuren als au pair vraagt om wat regelwerk. Bij nina.care word je daar goed in begeleid, zodat alles goed verloopt. Bovendien vragen ze om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), legalisatie van de geboorteakte en een medische keuring, zodat jullie je nieuwe huisgenoot met een gerust gevoel in het gezin kunnen opnemen. Het papierwerk wordt door de een ervaren als 'best wat werk', maar een ander valt het erg mee. Henrike: 'Naast het nodige papierwerk dat je zelf invult, regelt Nina.care alles en begeleid je door het hele proces. Neem hier een paar maanden de tijd voor, afhankelijk van waar je au pair vandaan komt. Zo weet je zeker dat het papierwerk op tijd rond is voor haar komst.'
Over de kosten
Misschien vraag je je nu ook af waar je eigenlijk voor betaalt. Je betaalt de au pair sowieso zakgeld, biedt kost en inwoning aan de au pair en je betaalt servicekosten (programmakosten) aan het au pair bureau voor de administratie en begeleiding. Gemiddeld is een gezin per maand € 700,- kwijt aan een au pair. Lees hier meer over de kostenverdeling. Daarbij heb je in het begin eenmalige kosten. Zo betaal je onder andere voor het zoeken van een au pair en het regelen van een visum / EU recruitment.
Ook een au pair? Zo regel je het!
Nina.care zoekt naar de perfecte match tussen gezinnen en hun au pair of oppas. En met 20.000 au pairs en 30.000 oppassers zijn zij dan ook dé plek om een au pair of oppas te vinden. Dankzij strenge toelatingseisen en jarenlange ervaring zit hun database vol met betrouwbare en leuke oppassers en au pairs. Vooral voor au pairs beseffen zij zich goed hoe belangrijk de screening is en dit doen ze dan ook zeer zorgvuldig. Dat geldt ook voor hun oppassers. Zo weten ze zeker dat ze de allerbeste au pairs en oppassers kunnen aanbieden. Zowel een oppas als au pair is te boeken via hun supersnelle nina.care-app, gratis te downloaden in de Apple - of Google Play Store. Meer info over au pairs en oppassers? Check dan de website van nina.care.