Is er een wachtlijst?
Als je kind drie jaar is, mag je hem aanmelden voor een basisschool. Vooral in grote steden zijn sommige scholen heel gewild. Daar kunnen de wachtlijsten dan ook flink zijn. Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen? Dan volgt vaak een loting. Het is goed om dit op tijd te weten. Om zeker te zijn dat je kind ergens terecht kan, geef je dan namelijk ook een tweede, derde en vierde keuze op. Als je kind al een oudere broer of zus op een school heeft zitten, heeft hij meestal voorrang.
Afstand tussen school en huis
Een belangrijk punt: hoe ver is de school van jullie huis? Het is 's ochtends vaak best haasten en dan telt elke minuut. Kijk dus goed hoelang jullie onderweg zijn. En misschien nog belangrijker: hoe veilig de route is. Ga eens in de ochtendspits naar de potentiële basisschool om dit te ontdekken en time dan meteen even hoelang je onderweg bent.
Welke onderwijsconcept is er?
Elke school volgt een bepaald onderwijsconcept. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor jenaplanonderwijs, montessorischolen, daltonscholen, freinetscholen of vrijescholen. Lees je goed in en kijk naar de behoefte van je kind. Welk concept past het best bij je kind?
Denominatie
Naast onderwijsconcepten, kunnen scholen hun onderwijs ook inrichten naar een levensbeschouwelijke visie of onderwijsfilosofie. Zo zijn er openbare scholen, scholen voor protenstants-christelijk onderwijs, katholieke scholen en scholen voor algemeen bijzonder onderwijs. Welke vorm is iets voor jouw kind (en jou)?
Feiten checken
Van de hoeveelheid leerlingen die erop zitten tot de klassengrootte en de gemiddelde resultaten: bekijken welk schooladvies de leerlingen krijgen en wat de leerlingtevredenheid en oudertevredenheid is voor een bepaalde school en hoe die zich verhoudt ten opzichte van vergelijkbare scholen.
Buitenschoolse opvang
Als jij werkt, dan is de kans groot dat je gebruik gaat maken van buitenschoolse opvang. Onderzoek hoe het geregeld is op de school, qua voor- en naschoolse opvang én de BSO tijdens de vakanties. Helemaal wanneer je kind er veel tijd doorbrengt is het goed om te weten of hij het ook daar naar z'n zin gaat hebben.
Vrijwillige bijdrage
Basisscholen vragen een vrijwillige ouderbijdrage waarvan bijvoorbeeld het sinterklaasfeest wordt betaald. Het kan prettig zijn om van tevoren te weten hoe hoog die bijdrage is. Meestal is het minder dan 50 euro per kind per jaar, maar op sommige scholen met veel extra activiteiten – zoals op de vrijeschool – ligt de bijdrage hoger.
Wat zegt je gevoel?
Hoe goed een school op papier ook is, je doet er altijd goed aan om zelf een kijkje te nemen. Doe dit 's ochtends tijdens het 'brengmoment', tijdens een pauze, of 's middags als de school weer uitgaat. Zo proef je de sfeer. Past die bij jou en je kind? Dan hebben jullie misschien wel dé school gevonden.
Welke scholen zijn er?
Om je zoektocht te beginnen is het handig om te weten welke scholen er allemaal in de buurt zijn. Zo heb je vergelijkingsmateriaal en kan de selectie beginnen. Een handige tool om het aanbod in jullie buurt te zoeken is scholenopdekaart.nl. Scholen op de kaart geeft een compleet beeld van de scholen bij jou in de buurt. Je kan hier eenvoudig scholen vinden en vergelijken. Wil je bijvoorbeeld weten wat de school doet voor goed onderwijs? Lees dan het profiel van de school.
Naar de middelbare school
Scholen op de kaart is een initiatief van de PO-Raad en de VO-raad. Naast basisscholen vind je er dan ook de middelbare scholen bij jullie in de buurt. Zo kies je ook de beste school voor je kind, als hij naar de middelbare school gaat.