Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat kost een beugel voor je kind?

Als de tanden van je kind scheef of ver naar voren staan of te weinig of juist te veel ruimte hebben, kun je naar een orthodontist gaan voor een beugel. Hoe verloopt zo’n beugelbehandeling en wat zijn de gemiddelde kosten?

Advertentie

De beste leeftijd voor een beugel

Je hoort weleens dat je moet wachten met een beugel tot je kind al zijn melktanden en kiezen heeft gewisseld, maar dat klopt niet. In sommige gevallen wel, bijvoorbeeld als je kind een vaste beugel (slotjes) nodig heeft, maar soms is het juist nodig om al tijdens de wisselperiode in te grijpen. Met een uitneembare blok- of buitenboordbeugel kan de orthodontist de kaakgroei nog tijdens het wisselen van tanden en kiezen beïnvloeden. Als alle tanden gewisseld zijn, wordt dat een stuk lastiger. De beste leeftijd om te beginnen met een beugelbehandeling ligt daarom tussen de tien en vijftien jaar. Dan kan er nog gebruik worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt bij het wisselen.

Lees hier alles over het melkgebit van je kind.

Afspraak bij de orthodontist

De kans is groot dat je van de tandarts of huisarts te horen hebt gekregen dat je kind een beugel moet, maar je hebt tegenwoordig geen verwijsbrief meer nodig. Je kunt dus ook zelf een afspraak maken met een orthodontist, als je je zorgen maakt over het gebit van je kind.

Verschillende soorten beugels

Welke beugel jouw kind precies nodig heeft, hangt af van de problemen en/of afwijkingen aan zijn gebit. Soms moeten kinderen ook verschillende soorten beugels achter elkaar dragen: bijvoorbeeld eerst een beugel om ruimte te maken en daarna een beugel om tanden te verplaatsen. Er zijn binnen- én buitenbeugels.

1. Binnenbeugels

Deze zitten helemaal in de mond en zijn onder te verdelen in vaste en uitneembare beugels:

 • Vaste beugels zitten vast aan de tanden en kiezen van je kind. Ze worden vooral gebruikt om bepaalde (individuele) tanden en kiezen te verplaatsen. De bekende slotjesbeugel en sommige plaatjesbeugels zijn voorbeelden van een vaste beugel.
 • Uitneembare beugels zitten niet vast aan het gebit, zodat je kind ’m zelf in en uit kan klikken. Dat maakt het schoonmaken iets makkelijker dan dat van een vaste beugel. Ze worden vooral gebruikt om groepen tanden en kiezen te verplaatsen. Voorbeelden zijn de blokbeugel en uitneembare plaatjesbeugels.

2. Buitenbeugels

Deze beugels worden ook wel buitenboordbeugels genoemd. Ze hebben onderdelen die buiten de mond vastzitten aan een band die om je kinds nek of achterhoofd zit. Je kind hoeft een buitenbeugel over het algemeen niet de hele dag te dragen. Ze worden gebruikt om de stand van de kaken te veranderen en de onder- en bovenkaak beter op elkaar te laten aansluiten.

3. Overige beugels

Daarnaast zijn er ook verschillende ‘onzichtbare’ beugels. Zo bestaan er speciale slotjesbeugels die aan de achterkant van de tanden worden vastgemaakt, zodat je ze niet ziet. Ook zijn er doorzichtige slotjes en bitjes op de markt. Deze doorzichtige bitjes worden vooral door volwassenen gebruikt, om cosmetische redenen.

Er is geen minimumleeftijd voor het krijgen van een bitje, maar voor veel kinderen is het lastig om het bitje zelf steeds uit hun mond te klikken als ze iets eten en drinken. Het vergt veel eigen verantwoordelijkheid en discipline. Het gevaar van een (duur) bitje kwijt te raken, is bovendien ook vrij groot. Een bitje wordt vaak ‘alleen’ gebruikt voor het corrigeren van een overbeet, diasteem (spleetje tussen de tanden), kruisbeet en crowding (tanden en kiezen staan over elkaar, scheef).

Hoe lang moet je kind een beugel dragen?

Gemiddeld duurt een beugelbehandeling zo’n twee à drie jaar, maar langer of korter kan ook. Dat hangt af van de gebitsafwijking van je kind en hoeveel daaraan veranderd moet worden. Ook hangt het – zeker in het geval van een uitneembare beugel – voor een deel af van hoe jouw kind met de beugel omgaat. Draagt hij hem zo vaak als de orthodontist heeft aangeraden, of doet hij ’m veel vaker uit dan de bedoeling is? Dat kan het traject vertragen.

Hoe ziet een beugeltraject eruit?

Hoe het behandeltraject precies verloopt, kan per orthodontist verschillen. In grote lijnen ziet het er als volgt uit:

 1. Bij een eerste afspraak worden jullie wensen besproken. De orthodontist bekijkt hoe het gebit en het gezicht van je kind eruitzien. Daarna zal hij een advies geven: hij vertelt over de mogelijkheden die er zijn en wat het beste moment is om te beginnen met de behandeling. Ook zal hij een indicatie geven van wat de kosten van de behandeling ongeveer worden.
 2. Bij de volgende afspraak wordt het gebit van je kind uitgebreider onderzocht, vaak door middel van een (gipsen) gebitsafdruk, röntgen- en gewone foto’s. Op basis daarvan wordt een behandelplan gemaakt.
 3. Tijdens de volgende afspraak wordt het behandelplan besproken. Welke beugel(s) krijgt je kind, hoe lang zal hij hem moeten dragen en wat is het te verwachten resultaat? In dit behandelplan worden ook de kosten van de behandeling opgenomen.
 4. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om de beugel te plaatsen.
 5. Daarna zal je kind regelmatig op controle moeten komen en wordt de beugel bijgesteld als het nodig is.

Kosten

De kosten van zo’n behandelingstraject kunnen flink verschillen. Dit hangt onder andere af van het type beugel en hoeveel controles en behandelingen er nodig zijn. Heeft je kind maar een paar maanden een beugel nodig om enkele tanden recht te zetten, dan kost dit een stuk minder dan een traject van drie jaar waarbij er verschillende soorten beugels aan te pas komen.

Hoeveel de beugel van jouw kind gaat kosten, kan de orthodontist je vertellen als het behandelplan vaststaat. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten betaal je voor een traject met een uitneembare beugel gemiddeld zo’n 1.400 en voor een vaste beugel circa 2.300 euro. Maar het kan ook een stuk duurder uitvallen: kosten tot 3.000 euro zijn geen uitzondering. Een beugel is dus een flinke kostenpost, maar je hoeft dit bedrag niet in één keer te betalen.

De tarieven voor alle losse verrichtingen van orthodontisten zijn vastgelegd door de overheid. Je kunt een lijst met al die tarieven tot 2020 vinden op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoewel deze tarieven vaststaan en orthodontisten zich hieraan moeten houden, kan het totaalbedrag voor een specifieke beugelbehandeling bij de ene orthodontist toch duurder uitvallen dan bij een ander. Dit komt dan doordat die duurdere orthodontist meer losse verrichtingen per behandelingstraject uitvoert, bijvoorbeeld doordat hij vaker foto’s maakt of je kind vaker op controle laat komen.

Het kan daarom geen kwaad om van tevoren een offerte op te vragen bij verschillende orthodontisten. Mogelijk valt de beugel bij de ene praktijk een stuk goedkoper uit dan bij de andere.

Wordt het vergoed?

Een beugel voor je kind wordt bijna nooit vanuit de basisverzekering vergoed. Orthodontie valt daar niet onder. Er is echter één uitzondering: als je kind een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis heeft aan zijn tanden, kaak of mond. Als dit bij jouw kind het geval is, zitten er nog een aantal strenge voorwaarden aan de vergoedingen vast. Je moet je zorgverzekeraar dan ook van tevoren om toestemming vragen. En je betaalt in dit geval wel je eigen risico over deze zorgkosten.

In alle andere gevallen moet je je dus aanvullend verzekeren als je de beugelbehandeling van je kind vergoed wilt krijgen. Kinderen tot achttien jaar zijn meeverzekerd onder de zorgverzekering van een van de ouders. Check bij jouw verzekeraar of je kind onder jouw verzekering valt, of onder die van je partner.

Als je een aanvullende verzekering hebt, vallen je meeverzekerde kinderen daar ook onder. Heb je nog geen aanvullende dekking voor orthodontie, dan moet je deze dus voor jouw eigen verzekering afsluiten, zodat je kind die dekking ook krijgt. Kinderen kunnen namelijk geen aanvullende verzekering voor zichzelf afsluiten.

Let goed op bij het afsluiten van een aanvullende dekking voor orthodontie, want verzekeraars maken onderscheid tussen orthodontie voor kinderen tot achttien jaar en orthodontie voor volwassenen boven de achttien. Kies dus het juiste pakket. Controleer van tevoren ook of je verzekeraar wel een contract heeft met de orthodontist van jouw keuze, anders kan het zijn dat de kosten alsnog niet worden vergoed. Als je aanvullend verzekerd bent voor orthodontie, betaal je daar geen eigen risico over.

Aanvullend verzekeren of niet?

Wat je precies vergoed krijgt en hoe hoog die vergoeding is, kan per verzekeraar en pakket flink verschillen. Daarom is het verstandig om je hier goed in te verdiepen en verschillende aanvullende pakketten met elkaar te vergelijken. Vergelijkingswebsite Independer.nl maakt elk jaar een overzicht waarin precies staat welke aanvullende verzekeringen orthodontie vergoeden en hoe hoog die vergoeding dan is. Bekijk hier het overzicht voor 2018.

Het is ook een idee om op een rij te zetten of je echt wel voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering. Meestal wel, maar in sommige gevallen loont het toch om de beugelbehandeling zelf te betalen. Zo kun je dat checken:

 • Vraag bij de orthodontist een offerte op van de kosten van de beugel en het behandelingstraject.
 • Bekijk welke aanvullende verzekering je nodig hebt om deze kosten te dekken. En wat de verzekering precies dekt. Soms geldt er slechts een gedeeltelijke vergoeding per behandeling. Als een verzekeraar bijvoorbeeld 75 procent van de kosten vergoedt, betaal je de overige 25 procent alsnog zelf.
 • Bereken hoeveel je extra aan premie zou betalen voor deze aanvullende verzekering. Hou hierbij rekening met hoeveel jaar het behandeltraject gaat duren en over hoeveel verschillende jaren dit traject gaat lopen. Als je bijvoorbeeld in juni 2018 begint met een traject dat twee jaar duurt, loopt dat traject dus tot juni 2020. In dat geval zou je voor drie jaar een aanvullende verzekering nodig hebben: voor 2018, 2019 en 2020.
 • Check vervolgens bij je verzekering hoeveel je precies vergoed zou krijgen van de kosten voor de beugel en de behandeling.
 • Vergelijk de vergoedingen en de kosten voor de aanvullende premie met de kosten die je zou maken als je de beugel zelf zou betalen. Wanneer ben je het voordeligst uit?

Aanvullende eisen

Veel verzekeraars maken gebruik van ‘aanvullende eisen’ of ‘voorwaarden voor orthodontie’. Check dus van tevoren goed welke voorwaarden er bij jouw verzekeraar gelden. Een aantal criteria waar je mee te maken kunt krijgen zijn:

 • Wachttijd

  Er zijn verzekeraars waarbij je pas een vergoeding krijgt als je langere tijd bij hen verzekerd bent. Die wachttijd kan een paar maanden tot een jaar zijn. Dus heb je in januari een aanvullende verzekering voor orthodontie afgesloten en maak je de eerste kosten al in februari, dan kan het zijn dat je die kosten niet vergoed krijgt, omdat je er pas na zes maanden recht op hebt. Sluit dus op tijd een aanvullend pakket af als je weet dat je kind in het komende jaar een beugel nodig heeft. Óf kies voor een pakket zonder wachttijd.

 • Medische selectie/acceptatie

  De verzekeraar mag zelf bepalen of hij jou als klant accepteert of niet. Dat betekent dat hij bekijkt welke zorgkosten je de afgelopen tijd hebt gemaakt en wat de verwachte kosten zijn. De verzekeraar schat dus eigenlijk in wat de risico’s voor hem zijn om jou de verzekering toe te kennen. Als hij verwacht dat jij hoge kosten gaat maken, kan hij beslissen om je niet te accepteren. Het kan dus handig zijn om te kiezen voor een verzekering zónder medische selectie.

 • Eenmalige maximumvergoeding

  Sommige verzekeraars werken in hun aanvullende pakketten met een maximumbedrag dat zij slechts eenmalig vergoeden tijdens de gehele looptijd van de verzekering. Dit bedrag ligt vaak tussen de 500 en 2.500 euro. Gebruikt jouw verzekeraar bijvoorbeeld een eenmalig maximumbedrag van 1.500 euro en je bereikt dat maximumbedrag al in 2018, dan kun je in 2019 niets meer declareren als je bij diezelfde verzekeraar blijft.

  Er zijn ook verzekeraars die een maximumbedrag per verzekeringsjaar aanhouden: in dat geval kun je dus elk jaar opnieuw je kosten declareren. Dit maximumbedrag ligt dan vaak wel lager, tussen de 250 en 1.000 euro. Het nadeel van een maximumbedrag per jaar is dat de kosten het ene jaar een stuk hoger kunnen uitvallen dan het andere jaar. Stel dat het maximumbedrag van jouw verzekering 500 euro is en je maakt in 2018 ruim 750 euro kosten, dan krijg je dus maar tot 500 euro vergoed. Die overige kosten betaal je zelf, die kun je niet meenemen naar het volgende jaar, ook al maak je dan misschien minder kosten.