Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind wil gaan poepen
door

Steeds meer kleuters hebben moeite met poepen: wat kun je daaraan doen?

Poepen is voor sommige volwassenen al best een ding (op een openbare plek, in het bijzijn van anderen), laat staan voor een kleuter. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat het doen van een grote boodschap voor steeds meer jonge kinderen écht een hindernis is.

Advertentie

De stoelgang van kinderen verschilt per kind, net zoals dat voor volwassenen geldt. Het wordt beïnvloed door allerlei factoren: hoeveel je kind eet en drinkt, wat hij eet en drinkt, maar ook beweging en eventuele stress spelen een rol. Over het algemeen poepen kinderen gemiddeld tussen de drie keer per week, tot drie keer per dag. Vaker of minder vaak kan ook; dat is in principe geen reden tot zorgen.

Moeite met de grote boodschap

Maar steeds meer kinderen hebben moeite met poepen, blijkt nu uit onderzoek: 5 tot 27 procent van de jonge kinderen in België heeft last van verstopping. Ook in ons land speelt dit probleem. Iedere huisarts ziet per jaar gemiddeld tien nieuwe kinderen met buikpijn, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Huisartsen Genootschap. Stress blijkt vaak de oorzaak van de stoelgangproblemen.

Lees ook: Stoelgang kind: wat is normaal?

Hoe houd je poepen leuk?

Om ervoor te zorgen dat de grote boodschap geen groot probleem wordt, is het belangrijk om het poepen voor je kind leuk te houden. Een aantal tips:

 1. Neem de tijd

  Je hebt eindelijk alle spullen ingepakt en wil nét de deur uit gaan. En dan: je kind moet poepen. Geen goede timing als je haast hebt, maar daar kan je kind niks doen. Stress is een belangrijke factor waardoor kinderen niet naar de wc kunnen. Gun je kind dus de tijd en rust om te poepen.

  Advertentie
 2. Blijf erbij

  Misschien vindt jouw kind het wel eng om op de pot of wc te poepen. Dit kan ook opspelen wanneer er een grote verandering heeft plaatsgevonden, zoals een verhuizing, de komst van een broertje of zusje, of als hij voor het eerst naar school gaat. Blijf er dan bij als hij op het potje zit of naar de wc gaat. Lees desnoods een boekje voor of zing een liedje. Zo zal jouw kind zich weer veilig voelen. Probeer er ook achter te komen waarom hij het poepen eng vindt. Misschien vindt hij het wel niet prettig om lang op de wc te zitten.

 3. Regelmatig naar de wc

  Het kan ook zijn dat je kind zijn poep te lang ophoudt. Als hij fijn aan het spelen is, kan hij vergeten dat hij naar de wc moet. Help hem eraan herinneren om regelmatig het toilet op te zoeken.

  Lees ook: 7x zindelijkheidsproblemen en oplossingen

 4. Beloon je kind

  Gaat de grote boodschap goed? Deel veel complimenten uit. Je kunt ook met een beloningssysteem werken. Mocht het niet goed gaan, straf dan niet. Blijf ontspannen en positief. Zo zal je kind de wc en poepen ook niet als iets vervelends zien.

 5. Voorkom obstipatie

  Je kunt obstipatie bij je kind voorkomen of oplossen door z’n stoelgang te stimuleren met z’n voeding. Zorg ervoor dat je kind meer vezels eet, voldoende vocht binnenkrijgt en voldoende (gezonde) vetten eet.

  Advertentie

  Lees ook: Obstipatie bij je kind, zo los je het op

  Bron: rtlnieuws.nl – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu