Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat zijn lente-oren en wat te doen ertegen?

In het voorjaar moet de huid van je kind weer wennen aan de eerste zonnestralen. Hij kan dan last krijgen van lente-oren. Maar wat zijn dit precies? Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je kind last heeft van lente-oren?

Advertentie

Wat zijn lente-oren?

Lente-oren zijn een vrij zeldzame en terugkerende vorm van zonneallergie waarbij er blaasjes op de buitenste rand van de oorschelpen ontstaan. Het komt – zoals de naam al doet vermoeden – meestal voor in de vroege lente. De huid van je kind moet na de herfst en de winter weer wennen aan de fellere zonnestralen en daardoor kan een allergische reactie ontstaan.

Lees meer: Zo voorkom je een zonneallergie bij je kind

Symptomen

Lente-oren kun je herkennen aan blaasjes, bultjes of pukkeltjes die op de buitenrand van de oorschelpen ontstaan. Die blaasjes of bultjes kunnen soms in blaren veranderen. De oorschelp kan ook licht opzwellen en ziet er wat bobbelig en/of rood uit. Vaak is de huid geïrriteerd en dat kan flink jeuken. De klachten beginnen meestal tussen de 8 en 24 uur nadat je kind in de zon heeft gezeten. Hij voelt zich verder niet ziek, alleen de jeuk kan erg vervelend zijn.

Hoe vaak komen lente-oren voor?

Lente-oren zijn zeldzaam. Ze komen vooral voor bij jongens tussen de vier en twaalf jaar met kort haar. Meisjes hebben er minder vaak last van. Dit komt waarschijnlijk, omdat zij hun haar vaker over hun oren dragen.

Advertentie

Zijn lente-oren besmettelijk?

Het is niet besmettelijk, maar komt in sommige families vaker voor. Als jij vroeger zelf lente-oren hebt gehad, is de kans groter dat je kind hier ook last van krijgt. De aandoening lijkt dus erfelijk, maar daar is (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor.

Tips: Veilig met je baby in de zon, zo doe je dat

Wat kun je tegen lente-oren doen?

Meestal is er geen behandeling nodig tegen lente-oren. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen twee weken. Als je kind al eerder last heeft gehad van lente-oren, dan kun je de oorschelpen voordat hij naar buiten gaat insmeren met een zonnebrandcrème factor 50. Vergeet niet om zijn oren daarna elke twee à drie uur opnieuw in te smeren. Je kunt je kind ook een pet op doen, zodat zijn oren beter beschermd zijn tegen de zon.

Je kunt de huid van je kind in het voorjaar al voorzichtig laten wennen aan de eerste zonnestralen. Laat hem bijvoorbeeld eerst twintig minuten in de zon buiten spelen en daarna elke dag iets langer.

Advertentie

Lees meer: Zo kies je de juiste zonnebrand voor je kind

Wanneer de huisarts inschakelen?

Heeft je kind veel last van de jeuk en blijft hij maar krabben aan zijn oren? Maak dan een afspraak met de huisarts. Hij kan een recept geven voor een corticosteroïdzalf. Dit is een hormoonzalf en verzacht de jeuk. Lees voor gebruik altijd even de bijsluiter.

Kun je vaker lente-oren krijgen?

Je kind kan elk voorjaar last krijgen van lente-oren. Na een paar weken verdwijnen de bultjes weer. Als je kind ouder is dan twaalf jaar, komen lente-oren nauwelijks meer voor. De huid van je kind is dan gewend aan de fellere uv-stralen en zijn afweersysteem kind is krachtiger.

Bron: NTGV

Lees meer: Een zonnebril voor je baby of kind: nodig of niet?

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu