Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eerste keer ongesteld: hoe bereid je je dochter voor?

Meisjes worden over het algemeen ergens tussen hun negende en zestiende jaar voor de eerste keer ongesteld. Vooral bij de eerste keer kan je dochter veel vragen hebben. Want wat gebeurt er nu precies? Hoe kun je je dochter hier het best op voorbereiden?

Op welke leeftijd voor de eerste keer ongesteld?

Op welke leeftijd is de eerste menstruatie? 95% van de meisjes wordt tussen haar elfde en vijftiende voor het eerst ongesteld. Maar er zijn ook meisjes die al op hun negende gaan menstrueren.

Advertentie

De eerste tekenen

Een meisje wordt niet ‘zomaar’ van de een op de andere dag voor de eerste keer ongesteld. Maanden van tevoren kan ze al meer vaginale afscheiding hebben. Dit is een aanwijzing dat het groeiproces op gang is gekomen en dat het slijmvlies van de baarmoeder en vagina tijdelijk overgestimuleerd worden. Verder is de leeftijd waarop een meisje voor het eerst ongesteld wordt voor een groot deel erfelijk bepaald.

Wat gebeurt er precies de eerste menstruatie?

Hoewel de ervaring van de eerste bloeding intens kan zijn en een herinnering voor de rest van haar leven, is de eerste bloeding op zich meestal niet meteen heel heftig. Vaak heeft ze de eerste paar maanden een lichte, roodbruine afscheiding. Deze afscheiding en het menstruatiebloed zijn het gevolg van het afstoten van baarmoederslijmvlies, uit de baarmoeder.

Hoe bereid je je dochter voor?

Praten

Omdat meisjes al vanaf hun negende ongesteld kunnen worden, is het fijn als je dochter bijvoorbeeld als ze acht is al op de hoogte wordt gebracht over wat er dan precies kan gebeuren. Ga eens rustig met haar zitten en pak er dan een informatieve en duidelijke Youtube-video of een boek bij om te laten zien wat er met haar lichaam gebeurt. Leer haar de natuurlijke cyclus van het lichaam begrijpen, leg uit wat ovuleren is en hoe ze zichzelf goed kan reinigen – zonder zeep.

Een paar voorbeelden van boeken die je kunt gebruiken in je verhaal: Hoera, ik ben ongesteld! Help, ze wordt volwassen van Yvonne Versteeg en Marion Kuipéri, Alles wat je moet weten over ongesteld zijn van Jane Feinmann of Ben jij ook op mij? van Sanderijn van der Doef en Marian Latour.

Overigens is dit ook een goede aanleiding om met seksuele voorlichting te beginnen. Het hoeft niet allemaal in één beladen gesprek, verspreid het. Het is sowieso beter als menstrueren een normaal onderwerp is waar je altijd over kunt praten.

Praktisch

Ook praktische voorbereiding is van belang. Bekijk samen in de winkel de verschillende hygiëneproducten en maak haar wegwijs in alle mogelijkheden. Tampons zijn niet aan te raden voor de eerste menstruatie, maar daar zou ze later wel mee kunnen beginnen.

Als het je toevallig opvalt (omdat je de was doet) dat je dochter al een tijdje meer vaginale afscheiding heeft dan anders, kun je haar voor de zekerheid een maandverbandje en schoon ondergoed meegeven in haar tas. De eerste menstruatie zal misschien niet meer lang op zich laat wachten.

Vertrouwenspersoon

De kans is aanwezig dat je dochter begint te menstrueren als ze niet thuis, maar bijvoorbeeld op school of aan het sporten is. Zorg ervoor dat er iemand is bij wie ze op dat moment terechtkan, iemand die ze vertrouwt. Dat kan een vertrouwenspersoon op school zijn, een coach, maar bijvoorbeeld ook de buurvrouw. Bespreek de mogelijkheden van te voren met haar.

De eerste keer ongesteld

De dag dat je dochter voor het eerst ongesteld is, zal ze waarschijnlijk haar leven lang niet vergeten. Als het goed is, is ze er mede door jouw hulp, goed op voorbereid. En jij? Sommige moeders nemen hun dochter mee uit eten of geven een cadeau. Maar er zijn ook meiden die er geen aandacht aan willen schenken, en er zijn er ook die zich het liefst opsluiten in hun kamer. Zorg ervoor dat je pijnstillers in huis hebt, voldoende maandverband, iets om te snacken en natuurlijk dat je voorbereid bent op al haar mogelijke vragen.