Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Het ochtendritueel van je kind | Ouders van Nu

5x een relaxed ochtendritueel

Niet meer haasten, rennen, schreeuwen. Met deze tips voor een gesmeerd lopend ochtendritueel begin je de dag weer zonder stress.

Advertentie

Tip 1: op tijd opstaan

Je hebt soms heel goede redenen om nog lekker even te blijven liggen in je warme bed. Het effect van dat kwartiertje extra slapen is alleen snel weg, als je vervolgens alleen maar loopt te rennen en te vliegen. Sta daarom op tijd op. Het liefst voordat de rest van het gezin wakker is. Dan kun je in alle rust nog even tijd voor jezelf nemen. Dat maakt dat je met energie het ochtendritueel kunt beginnen.

Tip 2: Maak een planning

Geen plan, geen rust. Bedenk de avond ervoor wat er gedaan moet worden. Betrek waar mogelijk je partner hierbij. Maak een reële tijdsplanning. Ben je een optimistische planner? Begin dan een kwartier eerder dan je in gedachten had.

Tip 3: Bereid jezelf voor

Ruim zo veel mogelijk op en zet zo veel mogelijk klaar. Je zult merken hoe lekker het is om dan ’s ochtends beneden te komen. Geen bekers die kwijt zijn, niet meer nadenken over het vullen van de pauzetrommeltjes.

Tip 4: Hou je aan de regels

Hoe wil je dat het ochtendritueel verloopt? Wel of geen tv aan? Wil je dat iedereen aangekleed aan de ontbijttafel verschijnt? Moeten de kinderen hun kleding de avond van tevoren al uitzoeken? Stel een aantal duidelijke regels op, bespreek ze met de kinderen en zorg dat iedereen zich er aan houdt. Dan zijn de verwachtingen duidelijk en is er weinig mogelijkheid voor discussie.

Advertentie

Tip 5: Accepteer dat er toch nog weleens wat mis gaat.

Ondanks al je voorzorgsmaatregelen kan er nog best iets misgaan. Je bent nu eenmaal niet perfect en kinderen zijn soms onvoorspelbaar. Accepteer het, laat het los. Het overkomt de beste. Door alle wel-gesmeerd-lopende ochtenden kun je beter incasseren. Bovendien heb je al je andere zaken wel op orde, dus die ene tegenvaller kun je hebben.

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu