Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vakantie met kind gescheiden ouders

Reizen met kinderen na de scheiding? Dit moet je weten

Ben je gescheiden en wil je met je kind op vakantie, dan zal je rekening moeten houden met je ex-partner. Niet alleen omdat dit wel zo netjes is, maar ook omdat je verplicht bent om te overleggen wanneer je op vakantie gaat. En wil je naar het buitenland dan heb je zelfs toestemming van je ex-partner nodig. 

In samenwerking met expert

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

1. Bespreek de verdeling van de vakanties

Misschien hebben jullie de verdeling van de vakanties al opgenomen in het ouderschapsplan. Is dit niet het geval, overleg dan tijdig met je ex-partner hoe jullie de schoolvakanties verdelen. Allebei drie weken is natuurlijk heel overzichtelijk, maar voor jonge kinderen is drie weken vaak wel heel lang om één van hun ouders te missen. Overweeg om niet langer dan een of twee weken achter elkaar weg te gaan, afgewisseld met een weekend bij de andere ouder.
Hou ook rekening met de wensen van de kinderen, zeker als ze wat ouder zijn. Zij willen misschien ook graag een deel van hun vakantie thuis ‘chillen’ met vrienden of op een leuk vakantiekamp.

Advertentie

Lees ook: Wat staat er in een ouderschapsplan?

2. Stem de plannen op elkaar af

Of jullie nog door een deur kunnen of niet, probeer in het belang van de kinderen de vakanties op elkaar af te stemmen. Eerst drie weken met mama naar Spanje en direct daarna met papa drie weken naar Frankrijk klinkt leuk, maar is waarschijnlijk wat teveel van het goede. Houdt ook rekening met het moment van de overdracht. Kom niet midden in de nacht terug van vakantie als je kind de volgende ochtend met je ex-partner op reis gaat. En hoe je ook over je ex denkt: hou je aan de gemaakte afspraken. Doe je dit niet, dan zijn je kinderen de dupe.

Meer lezen: Zo verwerken kinderen een echtscheiding

3. Vergeet de paspoorten niet

Gaan de kinderen met jou of je ex of zelfs twee keer naar het buitenland op vakantie? Vergeet dan bij de overdracht van de kinderen ook de paspoorten niet mee te geven. In het geval dat een van jullie een visum nodig heeft voor een reis, zal je al eerder moeten zorgen dat jij of je partner het paspoort van je kind in zijn bezit heeft.

4. Vraag toestemming aan je ex-partner

Ga je de grens niet over met je kind, dan hoef je geen toestemming te hebben van je ex om met je kind op vakantie te gaan. Mits je je houdt aan de zorgregeling natuurlijk. Ga je naar het buitenland en hebben zowel jij als je ex-partner ouderlijk gezag over jullie kind, dan moet je in de meeste gevallen toestemming vragen aan de andere ouder. Er is toestemming nodig als:

Advertentie
  • een ouder met gezamenlijk gezag met het kind reist zonder de andere ouder. De reizende ouder heeft dan toestemming nodig van de andere ouder.
  • een ouder zonder ouderlijk gezag alleen met het kind reist. De reizende ouder heeft dan toestemming nodig van de ouder (of verzorger) met gezag.

Hebben jullie samen het gezag, maar weigert je ex toestemming te geven, dan is het mogelijk om via de rechter alsnog toestemming te krijgen. Hiervoor moet je een advocaat inhuren die een procedure tot ‘vervangende toestemming’ voor je kan voeren. 

5. Maak de toestemmingsformulieren in orde

Heb je toestemming van je ex om met jullie kind naar het buitenland te gaan, dan is het verstandig om het toestemmingsformulier ‘reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland’ bij je te hebben. Dit formulier is niet verplicht, maar maakt de controle bij de douane makkelijker en daardoor voor jou sneller. Zo voorkom je vertraging en loop je niet het risico dat je je vlucht mist.

Dit formulier kan worden gedownload op Rijksoverheid.nl. Ouders moeten per kind één formulier invullen en allebei ondertekenen. Daarnaast is het verstandig om als gescheiden ouder de volgende documenten mee te nemen op reis:

  1. recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met ouder- en gezagsgegevens of een internationale geboorteakte.
  2. kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken
  3. kopie van het retourticket

Vraag ook aan de andere ouder om telefonisch bereikbaar te zijn tijdens de reis. De Marechaussee kan dan telefonisch contact opnemen voor het geval zij vragen hebben. Dit geldt zowel voor de heen als de terugreis.

Advertentie

Let op: het kan zijn dat buitenlandse autoriteiten aanvullende eisen stellen voor het reizen met een minderjarig kind. Als je zeker wil weten welke documenten er nodig zijn om het land van bestemming zonder gedoe in en uit te reizen, kan je het beste contact opnemen met de ambassade of het consulaat van dat land.

6. Contact houden

Het is niet verplicht, maar je doet je kinderen er een groot plezier mee als ze tijdens de vakantie af en toe contact kunnen hebben met de ouder die niet mee op reis is. Ook je ex zal dit waarschijnlijk waarderen, al heb je daar misschien geen boodschap aan. Laat je kind dus af en toe bellen of Facetimen met je ex-partner. Niet alleen als je kind hem of haar mist, maar ook voor de gezelligheid. Gebeurt er iets vervelends tijdens de vakantie waardoor je kind bijvoorbeeld naar de dokter moet? Breng je ex hier meteen van op de hoogte. Zeker als je het fijn vindt als dit omgekeerd ook zou gebeuren.

Meer lezen: Eerlijke voogdijregeling zorgt voor minder stress bij kinderen

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Boeken over scheiden met kinderen:

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Raya Jorna is familierechtadvocaat en scheidingsmediator bij Raya Jorna Advocaat & Mediator. Ze streeft naar duurzame oplossingen in plaats van lange, kostbare procedures. Raya is lid van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators en de Mediatorsfederatie Nederland. Raya is getrouwd en heeft drie kinderen.

Voor meer informatie: kijk op: Raya Jorna website en voor achtergrond:
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu