Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Creativiteit stimuleren bij je kind

Sommige kinderen worden creatief geboren, maar iedereen kan leren om origineel te zijn en out of the box te denken. Voor creativiteit stimuleren is meer nodig dan teken- en knutselspullen. Het gaat erom dat je je kind leert dat het oké is om ook eens buiten de lijntjes te kleuren. Deze 6 tips kunnen je daarbij helpen.

Advertentie

1. Laat je kind leiden

Creativiteit stimuleren, hoe doe je dat op een gezonde, niet al te sturende manier? Vaak duw je je kind tijdens het spelen (ongemerkt) in de richting van bepaalde spelletjes, speelgoed en hobby’s waarvan jij denkt dat ze die leuk vinden. Of waar ze goed in zijn. Doe in plaats daarvan eens een stapje terug en laat je kind zelf bepalen. Dit is niet alleen goed voor zijn creativiteit, maar het zorgt er ook voor dat hij leert om voor zichzelf te denken, initiatief te nemen en te luisteren naar zijn eigen nieuwsgierigheid.

2. Geef zelf het goede voorbeeld

Dit klinkt misschien als een inkopper, maar onderschat de waarde ervan niet. Een van de krachtigste manieren om je kind te leren om out of the box te denken is door het zelf te doen. Hoe creatiever en opener de omgeving is waarin hij opgroeit, hoe vrijer hij zich zal voelen om zijn eigen weg te durven gaan. Want daar draait het om bij creativiteit: het doorbreken van patronen en gewoontes om iets nieuws te creëren. Als jij een erg gestructureerd leven leidt, met weinig ruimte voor spontaniteit, kan het lastig voor je kind zijn om hier uit te breken.

Tip: dit is waarom muziek maken belangrijk is voor een kind

3. Leer hem om te gaan met teleurstellingen

Het is belangrijk dat je kind leert omgaan met teleurstellingen. Dingen gaan niet altijd goed en soms maak je fouten. Dit is menselijk en geeft je de kans om beter te worden. Deze uitdrukking verwoordt dat perfect: zonder wrijving geen glans. Het omarmen van je fouten is essentieel voor het ontwikkelen van een creatieve en vindingrijke persoonlijkheid. Een kind dat constant bang is om te falen zal niet zo snel zijn creatieve kant ontdekken, hiervoor moet je namelijk wel eens risico’s nemen. Daarom is het nodig dat hij weet dat hij in staat is om met tegenslagen om te gaan. Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen en zo leer je hem ook om in de toekomst op verschillende manieren naar een situatie te kijken.

Advertentie

Meer weten? Waarom vroeg leren omgaan met teleurstellingen zo gezond is

4. Wees niet bang voor verveling

Ben je geneigd om de dag van je kind vol te plannen met activiteiten? Uiteraard is je intentie goed, want hockey is leuk, zwemles is nodig, Engelse les is leerzaam… Maar probeer dit eens los te laten, en niet te veel in te vullen of te entertainen. Zorg voor genoeg momenten waarop er niks hoeft en hij zelf kan beslissen wat hij wil gaan doen. Zo leert hij bedenken hoe hij zichzelf kan vermaken en dat prikkelt de creativiteit. Lees hier meer over de voordelen van verveling.

5. Beloon niet alleen de uitkomst maar ook het proces

Geef je kind niet alleen een complimentje als hij iets heeft bereikt. Zijn inzet is namelijk minstens net zo belangrijk als het behalen van het doel zelf. Juist tijdens het proces ernaartoe leert hij veel, onderschat de waarde hiervan niet. Is het hem niet gelukt om een doel te halen, zoals een wedstrijd winnen? Prijs hem dan alsnog voor zijn inzet. Zo geef je hem het vertrouwen om in de toekomst een nieuwe poging te doen. 6 tips: de do’s en dont’s van complimenten geven.

6. Leg je kind niet teveel regels op

Regels en structuur zijn belangrijk voor kinderen, maar zie ze als een kader waarbinnen je ze vrijlaat. Leg je te veel regels op, dan beperk je je kind in zijn vindingrijkheid. Creativiteit stimuleren werkt anders. Het is juist goed om af en toe de grenzen op te zoeken en voor een andere aanpak te gaan. Probeer hem daarom niet te veel in een bepaalde richting te duwen.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu