Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn kind wil een mobiele telefoon

Het is zover: alle vriendjes uit de klas hebben er één en nu wil jouw kind ook een mobiele telefoon. Maar wat is hier nu eigenlijk een geschikte leeftijd voor? En hoe houd je het gebruik én de kosten binnen de perken?

In samenwerking met expert

Frederike Lems

Mediapedagoog

Geen vaste leeftijd

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen algemene regel die bepaalt hoe oud kinderen moeten zijn voordat ze een mobiele telefoon mogen. Sommige kinderen krijgen op hun achtste al een smartphone of zelfs nog eerder (vaak een ‘oudje’ van hun ouders). Andere kinderen moeten wachten tot ze naar de middelbare school gaan.

Advertentie

Je bepaalt dit als ouder uiteraard helemaal zelf. Kies je ervoor om je kind al op jonge leeftijd een mobiele telefoon te geven, begeleid dit dan goed. Neem samen met je kind stap voor stap de telefoon door. Laat zien wat je kind allemaal met zijn telefoon mag doen en wat niet. Lees meer: Veilig op het internet: hoe bescherm je je kind online?

Tip! Stevige telefoonhoesjes shop je hier.

Er is dus geen vast advies voor de leeftijd waarop je je kind een eigen telefoon kunt geven. Jij kent je kind het beste. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om te kijken of je kind er klaar voor is.

 1. Maakt je kind goede beslissingen?
  Kijk eens goed naar de beslissingen die je kind maakt. Reageert je kind erg impulsief? Of denkt hij goed na voordat hij iets doet? Zo kun je je een voorstelling maken van het gedrag van je kind in een groepsapp en hoe hij met zijn telefoon zal omgaan.
 2. Hoe open is jullie band?
  Kan je kind met al zijn vragen en zorgen bij jou terecht? En vertelt je kind jou altijd alles? Een goede vertrouwensband is belangrijk als je kind leert omgaan met sociale media en apps. Het kan ook zijn dat je kind van nature geen prater is en het lastig vindt om hulp te vragen, hou daar ook rekening mee.
 3. Hoe gaat je kind om met afspraken?
  Bij het gebruik van de telefoon heeft je kind regels nodig. Denk bijvoorbeeld aan de schermtijd, het delen van een wachtwoord en wanneer je kind de telefoon wel en niet mag gebruiken. Kun je in het dagelijks leven goede afspraken maken met je kind? Of zoekt hij continu de grenzen op? Lees ook: Hoeveel beeldschermtijd is oké per leeftijd?

Waarom een mobiele telefoon voor je kind?

Continu contact hebben met vrienden en vriendinnen via WhatsApp, video’s kijken op YouTube en andere social media afstruinen: als je kind een smartphone heeft, gaat er een wereld voor hem open. Wat voor jou de belangrijkste afweging kan zijn om je kind een mobiele telefoon te geven, is de bereikbaarheid. Als je kind zelfstandiger wordt en bijvoorbeeld alleen naar de middelbare school fietst, kan het jou een veilig gevoel geven als hij een telefoon bij zich heeft. Als er iets is, kan je kind je dat meteen laten weten.

Voor je kind is vooral het sociale aspect belangrijk. Als zijn klasgenoten een telefoon hebben, wil hij graag meedoen met de groep. Heel begrijpelijk, want veel dingen worden nu eenmaal geregeld via de smartphone. Denk aan afspraken die via WhatsApp worden gemaakt, maar kinderen kunnen elkaar ook volgen op Snapchat en Instagram.

Belangrijk:
dit moet je weten als je kind op Instagram wil.

Advertentie

Als je kind voor het eerst een eigen telefoon krijgt, is het handig om hem goed te begeleiden. Wat mag hij wel en niet doen op die telefoon? Hoe houd je het veilig? En hoe kan je kind het beste omgaan met sociale media? Je leest daar meer over op de website van mediawijsheid.

Check ook deze 10 tips voor minderjarigen over veilig gebruik van social media.

Welke mobiel geef je je kind?

Veel (jonge) kinderen zijn vaak nog niet zo zuinig op hun spullen. Een telefoon laat je makkelijk vallen of ze kunnen hem ergens vergeten. Dan is het zonde van je geld om meteen een dure telefoon aan te schaffen.

Om eerst zoveel mogelijk toezicht te kunnen houden, is het verstandig om te beginnen met een oude mobiel of smartphone die je te leen geeft aan je kind. Spreek met je kind af dat het toestel van jou en je partner blijft en dat je kind hem op bepaalde momenten mag gebruiken. Het voordeel daarvan is dat jij het voor het zeggen hebt. Spreek voorlopig af (zeker als je kind nog heel jong is) dat je altijd mag meekijken.

Heb je geen oude telefoon over? Koop er dan één die al is gebruikt (wel met een nieuwe sim-kaart). Kies een gebruiksvriendelijke telefoon of één die jij al gewend bent. Het is wel zo handig als jij weet hoe het apparaat werkt als je je kind in de gaten wilt houden en meer uitleg wilt geven.

Advertentie

Meer weten? Zo kun je cyberpesten voorkomen.

Controle

Als je kind nog jong is, is het goed om af en toe mee te kijken met wat hij aan het doen is op zijn telefoon. Is je kind al wat ouder, dan kun je het meer loslaten. Uiteindelijk is privacy ook belangrijk voor je kind. Lees hier meer over kinderen en online privacy.

Er zijn verschillende apps om ouderlijk toezicht in te stellen op de telefoon van je kind. Zo kun je instellen dat een ouder eerst toestemming moet geven als je kind een app wil downloaden (ook als die gratis is). Zo voorkom je ‘gekke’, ongeschikte apps op de telefoon en een torenhoge rekening aan het eind van de maand. Met andere apps kun je limieten instellen zodat je kind niet langer dan (bijvoorbeeld) een uur op YouTube kan kijken.

4 tips voor ouders: wat als je kind zijn eigen YouTube kanaal wil?

Telefoonkosten

Het gebruik van een telefoon kost natuurlijk geld. Maak afspraken wie wat betaalt. Betalen jij en je partner elke maand de rekening of een deel daarvan? Kies een abonnement waarbij je ervoor kunt zorgen dat er niet meer data worden gebruikt dan vooraf is afgesproken.

Tips voor afspraken over het mobieltje

Ga samen met je partner en je kind in gesprek over het gebruik van de telefoon en maak samen afspraken. Hier volgen een paar voorbeelden:

 1. Gebruik geen telefoon in het verkeer. Dus niet als je kind loopt of op de fiets zit.
 2. Geef uitleg over privacy. Leg je kind uit dat hij nooit zomaar adresgegevens of telefoonnummers aan onbekenden mag geven. Heeft je kind een account op Instagram of Facebook? Zet dit op ‘privé’ en zorg dat onbekenden geen berichten kunnen zien.
 3. Voorzichtig met plaatsen van foto’s en video’s. Laat je kind goed nadenken over welke foto’s en video’s hij op sociale media zet. Laat hem ook niet ongevraagd foto’s of filmpjes van anderen op internet zetten of delen. Maak je kind ook bewust van de gevaren van grooming (digitaal kinderlokken), zonder paniek te zaaien.
 4. Blijf met je kind praten. Vertel je kind dat hij altijd bij jou terecht kan als er iets is gebeurd waar hij zich niet goed bij voelde. Bijvoorbeeld als iemand iets gemeens heeft gezegd via WhatsApp of als hij vervelende beelden heeft gezien.
 5. Geen telefoons aan tafel. Leg je kind uit dat je tijdens het eten aan tafel geen telefoons wilt zien. Leg die van jou dus ook weg. Neem gezellig samen de dag door.
 6. Geen telefoon voor het slapengaan. De smartphone mag niet mee naar de slaapkamer. Als je kind tot laat of vlak voor het slapengaan bezig is met zijn telefoon, krijgt hij te veel prikkels te verwerken. Dat heeft invloed op de kwaliteit van zijn slaap.
 7. Geen telefoon tijdens het huiswerk maken. Ja, op een smartphone zit ook een rekenmachine, maar laat je kind liever een ‘echte’ rekenmachine gebruiken. Het is heel verleidelijk om tijdens het huiswerk maken toch steeds Facebook of Instagram te checken. En die appjes blijven maar afleiden…

Lees ook: Sexting en tieners, wat je als ouder moet weten

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Frederike Lems

Mediapedagoog

Mediapedagoog Frederike Lems (drs.) adviseert, leidt projecten, denkt mee en gaat graag in gesprek over mediaopvoeding en digitaal leren. Ze studeerde avant la lettre in 1996 bij de Universiteit Utrecht af op de relatie media en opvoeding. Als zelfstandig ondernemer werkt(e) zij onder de naam Kind of Media voor diverse educatieve uitgevers (projectleider digitale leermiddelen), de publieke omroep (Zapp/Zappelin - opzet en doorontwikkeling Z@ppOuders destijds), Mijn Kind Online (later Bureau Jeugd en Media), Kennisnet (sites voor leerlingen destijds), Mediasmarties (recensent kindermedia).

Er verschenen publicaties van haar hand in onder andere Ouders van nu, HJK, JSW en werd geïnterviewd door onder meer RTL Nieuws, J/M, Ouders van Nu, het AD, Kiddo, Gezond thuis, Trouw, magazine MAN en de televisieprogramma´s 5op2 en Eénvandaag.

Voor meer informatie, kijk op:
RTL Nieuws
Twitter
LinkedIn
Mediasmarties
Denkwerk Reclame
Mediawijzer

Redactioneel – Offer- Zonnebrand

Zonnebrand kids

Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen
Shop nu