Opvoedissues? Zó word je het met elkaar eens

Ruzie over opvoeding? Ook al zijn jullie nog zo’n leuk stel, samen een kind opvoeden is toch weer een vak apart.

Zo voorkom je ruzie over de opvoeding

Helemaal op één lijn zitten met je partner hoeft niet. Toch is het wel fijn als je het met elkaar eens bent over de basisregels.  Daarom 5 tips om het met elkaar eens te worden over de opvoeding:

Advertentie
 1. Praat met elkaar

  Neem de tijd om samen te praten als de kinderen op bed liggen. Belangrijk is dat je hierbij openstaat voor de mening van de ander. Probeer erachter te komen waarom je partner bepaalde overtuigingen heeft. Als jullie een verschillende (culturele) achtergrond hebben, moet je wat meer rekening houden met elkaar. Er zullen namelijk zaken zijn die je partner echt niet wil opgeven. Daarom is het in alle gevallen belangrijk om goed te praten over wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding. Gebruik bijvoorbeeld een aantal stellingen om te zien hoe jullie ieder over de basisopvoedregels denken. Zoals: ‘een baby 10 minuten laten huilen vind ik geen probleem’, of: ‘als we eten gaat de televisie uit’.

 2. Check waar de ruzie over gaat

  Gaat jullie ruzie echt over de kinderen of gaat het stiekem over jullie relatie? Misschien gaat het eigenlijk over de taakverdeling, het aantal uren dat je werkt of de hoeveelheid aandacht die je aan elkaar besteedt. Probeer hier dan ook altijd bij stil te staan tijdens een ruzie.

 3. Accepteer dat je het nooit helemaal met elkaar eens zal zijn

  Je zal nooit helemaal op één lijn zitten met je partner. Dat hoeft ook helemaal niet. Benoem de verschillen en laat je kind zien dat je die respecteert: ‘Papa houdt niet zo van troep in de kamer. Zullen we samen even opruimen voordat hij thuis komt?’.

 4. Complimenteer elkaar

  Geef de ander eens een complimentje over wat hij goed doet. Ook als het om een vanzelfsprekende handeling lijkt te gaan (zoals heel grappig voorlezen, de kinderen in bad doen, een lekker ontbijtje voor de kinderen maken). Iedereen krijgt graag een compliment!

 5. Wees consequent

  Het is belangrijk om consequent te zijn. Als je de eerste keer ‘nee’ zegt, moet je niet de tweede keer ‘ja’ zeggen. Nee is nee. Maar alleen ‘nee’ zeggen is niet genoeg. Een kind moet begrijpen waarom het niet mag. Kinderen proberen je vaak nog even te testen om te kijken of je bij je woord blijft. Je partner moet het natuurlijk wel eens met je zijn en je daarin steunen. Als je kind merkt dat papa en mama beiden ‘nee’ blijven zeggen, zal hij zich erbij neerleggen.

Lees ook: