Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ouders met kind

Opvoedissues? Zó word je het met elkaar eens

Ook al zijn jullie nog zo’n leuk stel, samen een kind opvoeden is een vak apart. Daarbij hebben jullie zelf misschien ook ieder een andere opvoeding meegekregen, waardoor je hier verschillende ideeën over kunt hebben. Hoe voorkom je ruzie hierover en ga je opvoedissues uit de weg?

In samenwerking met expert

Valerie Ritchie

Opvoedcoach

Zo voorkom je ruzie over de opvoeding

Het is het handigst om al over de opvoeding te praten voordat je kinderen hebt. Mocht blijken dat jullie grote meningsverschillen hebben, dan kun je daar een oplossing voor zoeken voordat je echt moet beginnen met opvoeden. Maar vaak komen opvoedissues pas aan het licht als je er tegenaan loopt. Helemaal op één lijn zitten met je partner hoeft niet. Een kind mag best leren dat zijn ouders twee individuen zijn die soms verschillend over dingen denken. Maar het is wel goed als je het met elkaar eens wordt over de basisregels. Daarmee geef je je kind een veilig gevoel: hij weet dan waar hij aan toe is. Daarom vijf tips om het met elkaar eens te worden over de opvoeding:

Advertentie
  1. Praat met elkaar

    Neem de tijd om de opvoeding rustig te bespreken, zonder dat je kinderen erbij zijn. Bijvoorbeeld als ze in bed liggen. Belangrijk is dat je goed naar elkaar luistert en openstaat voor de mening van de ander. Probeer erachter te komen welke verschillen in normen, waarden en overtuigingen er spelen tussen jullie. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van een aantal stellingen, zoals: ‘een baby tien minuten laten huilen vind ik geen probleem’, of: ‘als we eten gaat de televisie uit’.

    Zoek ook uit waar de verschillen vandaan komen. Zit dat ‘m in jullie karakters, of wat je van huis uit hebt meegekregen? Zijn er frustraties die met jullie eigen jeugd te maken hebben? Als je begrijpt waarom je partner een bepaalde aanpak zo belangrijk vindt, kun je er makkelijker rekening mee houden. Hebben jullie een verschillende (culturele) achtergrond, dan kan dat meer vragen van je inlevingsvermogen en je bereidheid om water bij de wijn te doen. Misschien zijn er punten waar je partner of jij écht aan wil vasthouden. Je kunt ook afspreken dat jullie hier in ieder geval over blijven communiceren en dat jullie daarbij allebei mogen aangeven wat je belangrijk vindt. Zet telkens het belang van jullie kinderen bovenaan en probeer een middenweg te vinden die je allebei kunt accepteren.

  2. Check waar de ruzie over gaat

    Hebben jullie eigenlijk wel ruzie over een opvoedkwestie? Of gaat het stiekem over jullie relatie? Onderzoek of er iets onder de irritaties over de opvoeding zit. Ben je ontevreden over de taakverdeling in huis, vind je dat jullie te weinig aandacht voor elkaar hebben? Zit je over het algemeen niet lekker in je vel? Lucht je hart, vraag je partner hoe het écht met hem gaat en kijk wat jullie kunnen verbeteren aan jullie situatie.

  3. Accepteer dat je het nooit helemaal met elkaar eens zal zijn

    Over sommige dingen zul je misschien nooit helemaal op één lijn zitten met je partner. Dat hoeft gelukkig ook niet. Choose your battles, zeggen ze dan. Het is geven en nemen in een relatie. Een kind kan er ook prima mee omgaan dat mama bijvoorbeeld geduldiger is dan papa en beter tegen rotzooi in huis kan. Om te zorgen dat het niet verwarrend wordt voor je kind, kun je de verschillen benoemen. Mopper niet over de ander tegen je kind, maar laat juist zien dat je jullie verschillen respecteert. ‘Papa houdt niet zo van troep in de kamer. Zullen we samen even opruimen voordat hij thuis komt?’

    Advertentie
  4. Complimenteer elkaar

    Vergeet niet om complimentjes te geven voor wat je juist zo waardeert aan elkaar in de opvoeding. Ook als het om iets vanzelfsprekends lijkt te gaan: merk het op en zeg er iets liefs over. Misschien leest je partner heel grappig voor, maakt hij geweldige ontbijtjes voor de kinderen of zorgt hij voor een fijne structuur in de dag. Het voelt goed als de ander ziet hoe je je best doet. Je bent dan ook eerder geneigd om het samen leuk op te lossen als jullie het niet eens zijn. Als je de focus legt op wat er allemaal wél lekker loopt, voorkom je dat ergernis en onenigheid de sfeer bepalen.

  5. Wees consequent

    Welke regels jullie samen ook afspreken: wees hier consequent in. Zeg je de ene keer nee en de andere keer ja, dan wordt het verwarrend voor je kind. Leg ook uit waarom iets niet mag, zodat je kind het begrijpt. Kinderen proberen vaak nog een keer uit of nee echt nee is, zorg op die momenten dat je duidelijk bent en één lijn trekt met je partner over de regel die jullie hebben afgesproken. Als je kind merkt dat papa en mama beiden ‘nee’ blijven zeggen, zal hij zich erbij neerleggen. Ook voor je partner en jou geeft het duidelijkheid als jullie je aan jullie regels houden. Zo voorkom je dat er toch weer discussie over ontstaat. Loopt het allemaal (weer) gesmeerd, dan kun je altijd kijken of er weer wat meer ruimte mogelijk is.

  6. Bijt af en toe op je tong

    Doet je partner volgens jou te streng tegen je kind of vindt hij iets goed waar jij niet achter staat? Probeer het niet te laten merken op het moment zelf en grijp niet in waar je kind bij is. Doe je dat wel, dan kan je kind het idee krijgen dat hij je partner niet serieus hoeft te nemen. Of misschien voelt je kind zich schuldig omdat jullie ruzie krijgen over iets wat hij doet. Bijt op je tong en bespreek het pas als je alleen bent met je partner. Dat zal heus niet altijd lukken. Schiet je toch uit je slof waar je kind bij is, laat dan weten dat jij en je partner samen een oplossing gaan zoeken en ga er op een later moment met z’n tweeën over in gesprek. Zijn jullie eruit, vertel dit dan ook aan je kind en leg uit welke regel jullie hebben afgesproken. Zo leert je kind niet alleen wat de regel is, maar ook dat zijn ouders kunnen omgaan met een meningsverschil.

Lees ook: Dit zijn de meest gestelde vragen (en antwoorden) over seks na de komst van een baby

Wat als je er echt niet uitkomt?

Staan jullie lijnrecht tegenover elkaar wat betreft een bepaald onderwerp? Of merk je dat er toch telkens weer discussies ontstaan? Dan kan dat de relatie behoorlijk onder druk zetten. Het kan geen kwaad om hier hulp bij te zoeken. Je kunt dit bespreken bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of met je huisarts. Daar kun je advies krijgen voor eventuele verdere hulp, bijvoorbeeld van een kinderpsycholoog, maatschappelijk werk of een opvoedcoach. Tip: Zo voorkom je een dip in de liefde na komst baby

Advertentie

Bron: Opvoedadvies.nl, Thuisarts.nlBeeld: GettyImages

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Lees ook:

Valerie Ritchie

Opvoedcoach

Valerie Ritchie is Internationaal Opvoedcoach, Positive Discipline Trainer, Psycholoog bij MindKorrelatie, Expat Expert en moeder van drie. Vanuit haar praktijk The Parental Coach geeft zij interactieve, praktische en persoonlijke opvoed workshops, cursussen voor ouders, professionals en leerkrachten en 1:1 (live en online) opvoedcoaching om nieuwe technieken te leren die je zullen helpen om meer harmonie en verbinding in het gezin te krijgen en om te kunnen gaan met alledaagse uitdagingen waar iedere ouder mee te maken krijgt.

Valerie's doel is om ouders te helpen de ouder te zijn die zij willen zijn, zodat kinderen kunnen bloeien en ouders met vertrouwen en plezier kunnen opvoeden.

Voor meer informatie:

Social media van Valerie Ritchie:

Cursussen: Podcast: Awards:

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier