Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Uit eten met kinderen, hoe hou je het leuk?

Wil je graag met het hele gezin uit eten? Dat kan natuurlijk heel leuk zijn, maar een goede voorbereiding is wel handig. Hoe zorg je ervoor dat het voor jou, je partner, de kinderen én andere gasten in het restaurant een gezellig etentje wordt?

Advertentie

Er zijn genoeg redenen te bedenken om niet samen met je kinderen uit eten te gaan. Ze knoeien, moeten om de haverklap naar de wc of verschoond worden of krijgen een driftbui. Toch is het wel een goed idee om af en toe met z’n allen buiten de deur te eten. Je kind krijgt allerlei sociale vaardigheden mee. Zo leert hij hoe hij rekening kan houden met andere mensen, hoe hij zich hoort te gedragen aan tafel en hoe je netjes omgaat met de bediening.

Tip: Neem een slab mee naar het restaurant. Je vindt ze hier!

Bereid je kind voor

Voor jou is uit eten gaan niks nieuws, je weet precies hoe alles werkt in een restaurant. Voor je kind is het onbekend terrein, met heel veel nieuwe informatie en prikkels. Misschien vindt hij het alleen al heel bijzonder om met zoveel mensen tegelijk te eten. Bekijk het eens door zijn ogen en leg van tevoren uit wat jullie gaan doen, zodat hij weet waar hij aan toe is. Vertel ook wat de regels zijn en wat je van hem verwacht  En vooral: benadruk de leuke dingen van het uitje, dan voelt het voor hem ook feestelijk.

Tafelmanieren

Als je kinderen thuis niet aan tafel hoeven te zitten tijdens het eten, is de kans klein dat ze dat in een restaurant wel doen. Dit geldt ook voor eten met bestek. Mag je kind thuis met zijn handen eten? Dan boeit bestek in het restaurant hem vast ook niet. Kortom, goede tafelmanieren leert je kind thuis van jou. Als je weet dat je kind dit (nog) niet aankan, kun je misschien beter nog even wachten met uit eten gaan. Vooral als je vermoedt dat andere gasten er last van zullen hebben. Probeer zelf maar eens te ontspannen als je kind lachend met eten gooit en onder alle tafels door kruipt.

Advertentie

Lees meer: Tafelmanieren bij je dreumes: met deze 7 tips houd je het gezellig

Leeftijd en temperament van je kind

Baby’s kunnen na een voeding heerlijk in slaap vallen (of juist niet!), een dreumes of peuter is sneller afgeleid en oudere kinderen vinden het saai om lang op hun plek te zitten. De fase waar je kind in zit, en of hij oud genoeg is om bepaald gedrag te reguleren, speelt ook een rol bij je besluit om wel of niet met hem naar een restaurant te gaan. Is hij erg druk aan tafel? Of snel boos als hij zijn zin niet krijgt? Misschien kun je dan beter nog even wachten. Houd er in elk geval rekening mee bij de keuze van het restaurant en verwacht niet te veel van je kind. Eerst eens samen ergens lunchen of een pannenkoek eten is ook een mooi begin.

Etiquette aan tafel

Als je kind twee jaar is, gaat hij je woorden herhalen. Je kunt je kind dus ‘dankjewel’ leren zeggen als hij iets krijgt van een ander. Als jullie samen in een restaurant zitten, kan je kind dankjewel zeggen tegen de serveerster als hij zijn drinken of eten krijgt. Gapen en niezen doe je met je hand voor je mond en in je elleboog. Dit kan een kind van drie jaar al. Zo werkt het ook met netjes eten. Een kind van één jaar leert spelenderwijs eten met een lepel, een peuter eet met een vork en een kindermes gebruikt je kind als hij vier of vijf jaar is.

Lees meer: 14 etiquette basics die elk kind zou moeten aanleren

Advertentie

Hoe herken je kindvriendelijke restaurants?

Het is handig als je van tevoren weet naar welk restaurant jullie gaan. Check op de website van het restaurant of bel even of kinderen welkom zijn, of ze een kindermenu hebben en kinderstoelen. Ook een verschoningstafel in het toilet is handig als je kind nog een luier draagt.

Veel pannenkoekenrestaurants zijn op kinderen gericht. Andere kindvriendelijke restaurants hebben bijvoorbeeld een speelhoek en soms is er zelfs een ballenbak te vinden.

Tip: Op deze website en ook hier kun je per regio in Nederland zoeken naar kindvriendelijke restaurants.

Wat neem je mee als entertainment?

Na het bestellen zullen jullie even moeten wachten. Als jij en je partner gezellig willen praten, is het wel zo fijn als de kinderen zich ook vermaken. In veel kindvriendelijke restaurants hebben ze wel een kleurplaat en potloden, maar ga daar niet automatisch van uit. Neem zelf bijvoorbeeld kleurboeken, potloden en leesboeken mee. Je kunt ook speelgoed meenemen, maar dan liever niet te groot en zonder geluid. Je kunt je kind natuurlijk ook een filmpje laten kijken of een spelletje laten doen op de tablet of je telefoon. Sommige ouders vinden een beeldscherm aan tafel not done, maar iedereen maakt hierin zijn eigen keuzes. Heeft je kind geen zin (meer) om te kleuren of te lezen? Dan kunnen jullie ook samen een spelletje doen. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ kan altijd en overal.

Lees meer: 10 tips om je kind beter te laten eten

10 tips

Met deze tien handige tips zorg je ervoor dat het een geslaagd etentje wordt.

  1. Check het (kinder)menu online
    De meeste restaurants zetten hun menu op de website. Kijk meteen even of het restaurant kinderstoelen heeft. Om discussies aan tafel te voorkomen, kun je thuis samen al iets lekkers uitzoeken wat je kind gaat eten. Daar kun je hem ook in het restaurant bij betrekken: laat hem zelf zijn bestelling doorgeven als hij dat al kan.
  2. Neem eigen babyhapjes of melk mee
    Geef je je baby liever zijn eigen hapje of drinkt hij nog moedermelk of flesvoeding? Neem het gerust mee. Je kunt de bediening vragen om het hapje of de melk voor je op te warmen en in sommige restaurants staat een magnetron waar je dit zelf kunt doen. Zo kun je je kind zijn eten al geven als hij honger heeft en hebben jullie je handen vrij als jullie eten wordt geserveerd.
  3. Neem extra kleding mee
    Vooral voor kleinere kinderen is het handig om een extra setje kleding mee te nemen. Je kind kan (per ongeluk) zijn glas omstoten of knoeien en dan is het wel zo fijn als hij de rest van de maaltijd in droge kleren kan opeten. Je zou ook een slab kunnen meenemen.
  4. Ga zo vroeg mogelijk
    Reserveer zo vroeg mogelijk of ga zo vroeg mogelijk naar het restaurant. Als je thuis altijd om 17:30 uur eet en in een restaurant pas om 19:30 uur, heeft je kind waarschijnlijk geen honger meer en is hij moe. Dat is voor niemand leuk. Als je op tijd bent, kunnen jullie bovendien nog een goede plek in het restaurant uitkiezen.
  5. Kies buiten een tafel uit
    Dit kan natuurlijk alleen als het goed weer is, maar eten op het terras heeft voordelen:
    – als er eten of drinken op de grond valt, is dat buiten minder erg dan binnen.
    – kinderen praten vaak hard, maar dat valt buiten minder op.
    – buiten is er misschien meer om naar te kijken voor je kind of kan hij makkelijker rondlopen.
  6. Blijf rustig
    Probeer te genieten van het uitje samen, ook als er iets misgaat of je kind even vervelend doet. Los het samen op, relativeer en blijf rustig. Wees niet te streng en laat je kind morgen maar weer zijn groente opeten. Als je kind merkt dat jij gespannen bent, is hij zelf waarschijnlijk ook minder meegaand en gezellig.
  7. Loop een stukje
    Vinden je kinderen het moeilijk om lang stil op hun stoel te zitten? Loop dan een stukje met ze door het restaurant, als dat kan. Zo heb je in veel Chinese restaurants een groot aquarium, of kijk of er een rek met gratis ansichtkaarten staat waar ze eentje uit mogen kiezen. Of misschien is er een open keuken waar ze de koks aan het werk kunnen zien.
  8. Toetje
    Ook een attractie als je uit eten gaat: het toetje. Dat is in restaurants wel even iets anders dan een schaaltje yoghurt. Al past omkopen normaal niet bij je opvoedstijl, bij deze bijzondere gelegenheid kun je het best inzetten als je kind weigert iets te eten. ‘Drie hapjes en dan nemen we daarna lekker ijs met slagroom.’
  9. Blijf niet te lang
    Een etentje met kinderen is uiteraard anders dan wanneer je alleen met je partner of met vriendinnen bent. Probeer niet te lang aan tafel te zitten. Een drie- of viergangenmenu kun je ze niet aandoen, bewaar dat liever voor een avond zonder de kinderen.
  10. Beloon goed gedrag
    Heeft je kind goed zijn best gedaan en hebben jullie met z’n allen een leuke avond gehad? Vertel hem dat na afloop en zeg dat je daar heel blij mee bent. Je zou je kind kunnen belonen door hem nog even te laten spelen voordat hij naar bed gaat of een extra verhaaltje voor te lezen.

Lees meer: Zoveel zout mag je kind per dag

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu