vriendjes maken

Je kind leren vriendjes maken

Vriendschap geeft je kind zelfvertrouwen. Maar wat als je kind geen vriendjes heeft? Hoe kun je hem leren vriendjes maken?

Leren vriendjes maken

Is je kind niet zo populair, dan kun je als ouder drie dingen doen om hem helpen vriendjes te maken, zo blijkt uit onderzoek van psycholoog Gwen Dewar. Je kunt extra aandacht besteden aan zijn zelfbeheersing, zijn gesprekstechnieken en zijn inlevend vermogen.

Zelfbeheersing aanleren

Je kunt pas goede relaties aangaan als je je gevoelens weet te beheersen. Kinderen moeten dat nog leren. Voor een deel is het een kwestie van karakter, maar je kunt er ook invloed op hebben. Het blijkt dat kinderen zichzelf beter leren beheersen als ouders begripvol reageren op hun gevoelens. Zeg dus bij iets kleins niet: ‘Je stelt je aan’, maar ‘Ik zie dat je het vervelend vindt’.

Vragen en antwoorden

Stap twee is het verbeteren van de gesprekstechnieken. Kinderen hebben soms de neiging om na het beantwoorden van een vraag eindeloos door te praten. Leer je kind bijvoorbeeld dat hij ook alleen antwoord kan geven op de vraag, en dat hij ook een vraag terug kan stellen. Aan de andere kant moet hij niet alleen vragen stellen, maar ook informatie over zichzelf delen. Die gesprekken zorgen voor een gevoel van verbondenheid, dat nodig is voor vriendschap.

Inlevend vermogen

Het inlevend vermogen van je kind stimuleren is misschien wel het moeilijkst. Maar ook dat is geen zaak van ‘je hebt het of je hebt het niet’: je kunt het empathisch vermogen voeden. Dat doe je door bijvoorbeeld naar gezichten te kijken met je kind. Je kunt hem ook gezichten laten trekken die bij bepaalde emoties horen. Laat hem zien hoe je kijkt als je boos, verveeld of geïrriteerd bent. Het herkennen van gezichtsuitdrukkingen helpt bij het inleven in de gevoelens van anderen.

Alleen willen spelen

Maak je vooral geen zorgen als je kind het liefst in z’n eentje wil spelen. Als je kind ontspannen, sociaal en vriendelijk is, is hij er gewoon nog niet aan toe om vriendjes te maken. Laat hem dus gerust alleen spelen. Vroeg of laat gaat ook hij naar andere kinderen omkijken.

Ruzie maken

Als je kind snel ruzie maakt, betekent dat niet dat hij geen vriendjes kan maken. Het is vaak wel een aanwijzing dat een kind overprikkeld is. Zorg daarom voor meer rust en regelmaat. Push hem niet te veel om met anderen te spelen.

Speel een keer mee als er een vriendje over de vloer is, om te laten zien hoe je op een leuke manier met anderen speelt. De emoties kunnen hoog oplopen, ook bij de dader die erg van streek kan raken door het verdriet van zijn vriendje. Troost daarom beiden. Zelf kunnen ze nog niet verwoorden wat er is gebeurd, doe dat voor ze.

Begeleid je kind

Laat je kind ook weten dat je vriendschap heel belangrijk vindt. Geef hem de ruimte om vriendschap te kunnen ontwikkelen. Laat andere kinderen mee-eten, bedenk je twee keer voordat je zegt dat een speelafspraak niet door kan gaan omdat het jou niet uitkomt. Begeleid je kind in de vriendschap. Loopt de afspraak stroef doordat je kind geen zin heeft in wat de ander voorstelt, leg dan uit dat je soms wat soepeler moet zijn om samen te kunnen spelen. Dat je daar juist vrienden door maakt.

Al deze tips zorgen ervoor dat je kind een vriend leert zijn. Die vriendjes komen dan vanzelf. Misschien nog niet in grote aantallen, maar genoeg om hem te laten zien hoe leuk en waardevol vriendschap kan zijn.