Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je kind leren vriendjes maken, zo doe je dat

Als je kind naar de basisschool gaat, leert hij een heleboel nieuwe kinderen kennen. De één kan makkelijker vriendjes maken dan de ander. Hoe kun jij je kind hierbij helpen? En wat kun je beter níet doen?

Advertentie

Naar de basisschool

Voor je kind is de overgang van het kinderdagverblijf, een gastoudergezin of de peuterspeelzaal naar de basisschool een grote stap. Hij komt in een andere omgeving terecht met allemaal nieuwe kinderen. Dat kan in het begin even wennen zijn. Misschien mist hij zijn vriendjes die hij hiervoor regelmatig zag. Meestal duurt die heimwee niet zo lang en zal je kind zijn draai wel vinden. Al snel zullen de eerste nieuwe vriendschappen ontstaan.

Tips voor als je kind moeite heeft om afscheid te nemen bij school.

Waarom zijn vrienden belangrijk?

Kinderen hebben vriendschappen nodig om zich verder te ontwikkelen. In een vriendschap leert je kind niet alleen een ander, maar ook zichzelf beter kennen. Een aantal redenen waarom vriendschappen belangrijk zijn:

 • Je kind leert delen, rekening houden met anderen, en meeleven met gevoelens van anderen.
 • Je kind ontwikkelt zelfvertrouwen.
 • Je kind leert omgaan met kritiek, grenzen aangeven en voor zichzelf opkomen.
 • Je kind leert om hulp te vragen.
 • Je kind leert omgaan met verdriet, boosheid en angst, door de emotionele steun die vrienden kunnen geven.

Lees meer: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Advertentie

Karakter van je kind

Sommige kinderen zijn nergens bang voor en stappen overal op af. Anderen zijn verlegen en durven niet aan andere kinderen te vragen of ze mee mogen doen.

Verlegen kinderen hebben soms een extra zetje nodig bij het maken van vriendjes. Op school is het wat lastiger voor jou om je kind te helpen, maar voor en na schooltijd kun je wel het één en ander regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een afspraak maken met een andere moeder om jullie kinderen met elkaar te laten spelen. Pols wel van tevoren bij je kind of hij dat andere kindje wel aardig vindt. Als dat zo is, wordt die speelafspraak vast ook een succes. Check ook deze tips voor een succesvolle speeldate.

Meer weten:
Hoe help je je verlegen kind?

Misschien is jouw kind niet verlegen, maar juist bazig. Ook die eigenschap is niet zo handig bij het maken van vriendjes. Leg je kind uit dat andere kinderen het niet leuk vinden als iemand steeds de baas speelt. Leer je kind bijvoorbeeld dat ze om beurten met de brandweerauto of poppenwagen spelen. Wil het vriendje eerst kleuren? Afgesproken, maar dan gaan we daarna met de treinbaan of poppen spelen.

Lees meer: Welk type kind heb jij?

Je kind maakt geen vriendjes

Wat als je kind geen aansluiting vindt bij andere kinderen? Hier volgen vier tips hoe je daar als ouder het beste mee kunt omgaan:

 1. Lees boeken over vriendschap
  Er zijn honderden kinderboeken geschreven over vriendschap. Las je vroeger misschien al voor uit de boeken van Nijntje en haar vriendjes, nu kun je lezen over Kikker en zijn vriendjes. Je kind ziet hoeveel vrienden hij kan maken en wat hij aan die vriendschappen heeft.
 2. Praat over vriendjes maken
  Als je het vermoeden hebt dat jouw kind moeite heeft om vriendjes te maken, praat er dan met hem over. Hoe was het vandaag op school? Is er iets op school gebeurd? Het zijn eenvoudige vragen die jou en je kind verder kunnen helpen. Misschien vind jij het jammer dat je kind geen vriendjes heeft, maar vindt jouw kind het helemaal geen probleem om in zijn eentje te spelen.
  Tip: zo praat je kind meer over wat er op school gebeurd.
 3. Dwing je kind niet
  Misschien wil jij heel graag dat je kind met een vriendje speelt, maar als aangeeft dat hij het niet wil, dwing hem dan niet om vriendjes te maken. Probeer je in je kind te verplaatsen: misschien vindt je kind het juist fijn om alleen te spelen en van een afstandje naar andere kinderen te kijken. Als jij je kind voor het blok zet en dwingt om met iemand te spelen, zul je hem niet helpen. Je kind heeft er veel meer aan als je hem steunt en zijn keuzes respecteert. Wie weet stapt hij op een dag zelf op iemand af.
 4. Praat met een leerkracht
  Als je merkt dat je kind geen aansluiting kan krijgen bij andere kinderen en je hebt verschillende ‘speelafspraken’ geprobeerd, maak dan een afspraak met de leerkracht. Het is belangrijk dat je hier serieus mee omgaat. Misschien kan de leraar je vertellen waarom je kind geen vriendjes heeft en wat je er samen aan kunt doen.
  Lees ook: 7 ingrediënten voor een succesvol speelafspraakje

Maak je niet te veel zorgen

Als je merkt dat je kind met plezier naar school gaat en vrolijk thuiskomt, maak je dan niet te veel zorgen als hij (nog) geen vriendjes heeft. Op een gegeven moment zal hij zijn draai wel vinden. Probeer je vooral in je kind te verplaatsen. Het kan voor hem heel spannend zijn, zo’n nieuwe omgeving met allemaal nieuwe kinderen. Veel kinderen bekijken alles eerst van een afstandje voordat ze op iemand afstappen.

Je kind kiest zelf zijn vriendjes

Het kan ook zijn dat je kind wel vriendjes maakt, maar dat jij het niet helemaal eens bent met zijn keuze. Misschien vind je sommige nieuwe vriendjes en vriendinnetjes van je kind maar vervelend. Probeer toch je eigen mening voor je te houden. Het is niet aan jou om te bepalen met wie je kind het liefst speelt. Als ouder zie je ook niet graag dat je kind door een ander kind in de steek wordt gelaten. Dat vind je misschien zielig voor je kind, maar kindervriendschappen zijn vaak vluchtig. Maak je hier niet te veel zorgen over. Je kind kan precies hetzelfde bij een ander doen.

Lees meer: Foute vriendjes, wat doe je daaraan?

Vriendjes in de buurt

Het is leuk als je kind vriendjes heeft op de basisschool, maar het is ook fijn als hij vriendjes in de buurt van zijn huis heeft. Daar kan hij na schooltijd of in het weekend mee spelen. En voor veel ouders geldt: beter een goede buur dan een verre vriend. Als jij onverwacht de deur uit moet of er is een noodgeval, dan is het wel zo prettig als jouw kind in de buurt bij iemand terecht kan. En of je kind nou vriendjes maakt in zijn klas of in zijn buurt, hij heeft er voor zijn sociale ontwikkeling net zoveel aan.

Lees ook: Wat als jouw kind niet populair is?