Voor oudersOuderschap

Een vriendenbankje op het schoolplein: speciaal voor kinderen die een speelmaatje zoeken

Vriendenbankje op de basisschool. Getty Images
Getty Images
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

De trend komt over uit de Verenigde Staten, waar deze bankjes bekendstaan als 'buddy benches', aldus RTL Nieuws. In Amerika zijn ze op veel schoolpleinen te vinden, maar je ziet ze ook in speeltuinen. Deze bankjes maken het voor kinderen makkelijker om contact te maken met leeftijdsgenootjes.

Het idee is simpel: als een kind op het buddybankje gaat zitten, laat hij daarmee zien dat het graag wil spelen, maar even niemand heeft om mee te spelen. Op het bankje gaan zitten is minder spannend dan iemand direct aanspreken. Andere kinderen kunnen dit opmerken en het kind uitnodigen mee te doen.

Empathie tonen en aardig zijn voor elkaar

Op verschillende scholen, zoals OBS De Ammers en OBS Passe-Partout in Rotterdam, hebben kinderen geleerd hoe het vriendenbankje werkt. Leerkrachten leggen uit dat het bankje bedoeld is om vriendschappen te sluiten, hoewel het soms ook gewoon als zitplek wordt gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

'De buddy bench leert kinderen om empathie te tonen, aardig voor elkaar te zijn en met andere klasgenoten om te gaan', schijft Passe-Partout in een nieuwsbericht op de website.

Lees ook: Alles over pesten: wat als je kind wordt gepest?

Gemengde gevoelens bij bankje

Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu heeft gemengde gevoelens over de vriendenbankjes. Ze erkent de waarde van kleine initiatieven die sommige kinderen echt kunnen helpen, maar ze waarschuwt ook dat het bankje niet voor iedereen een oplossing is.

Lees verder onder de advertentie

Ze vertelt aan RTL Nieuws: ,,Niet elk kind voelt zich comfortabel om op zo'n bankje te gaan zitten, ook al zou het graag met iemand willen spelen," legt ze uit. Volgens Bolwerk blijkt uit onderzoek dat één op de drie kinderen nooit met een volwassene deelt dat ze gepest worden.

Pestgedrag ligt op de loer

Daarnaast heeft Bolwerk zorgen dat het bankje ook een negatief effect kan hebben. ,,Kinderen kunnen gemeen zijn, en door op het buddybankje te gaan zitten, kan een kind zichzelf bekend maken als iemand die zich alleen voelt of geen vrienden heeft." Dit kan zelfs pestgedrag aanmoedigen, meent Bolwerk. ,,Ik hoor kinderen al zeggen: 'Moet jij niet op het bankje zitten? Jij bent toch alleen?'"

Ook hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen deelt deze zorgen. Zij pleit voor een subtielere aanpak van inclusie. ,,Een bankje valt juist extra op en kan sociale isolatie benadrukken, met alle risico's van dien," zegt ze.

Lees verder onder de advertentie

Bron: RTL Nieuws.