Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Heeft je kind een fietshelm nodig?

Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen. Toch zie je regelmatig kleine kinderen met een helm op fietsen. Waarom zou je wel of juist niet een fietshelm voor je kind kopen? En waar moet je op letten als je een fietshelm aanschaft?

Advertentie

Hoe veilig is een fietshelm?

Intuïtief zou je zeggen dat het dragen van een fietshelm op de fiets veiliger is voor je kind. Zeker als hij in de ochtend- en middagspits van en naar school fietst. Dit is gedeeltelijk waar. Uit onderzoek uit 2021 blijkt dat een fietshelm de kans op hersenletsel met maar liefst 60 procent verkleint. Bovendien blijkt na onderzoek van dodelijke ongevallen dat meer dan een derde (37 procent) van de overleden fietsers het ongeval hadden kunnen overleven bij het dragen van een helm.

Een fietshelm voorkomt natuurlijk geen ongevallen, maar bij een val of ongeval beschermt een helm het hoofd via de energie-absorberende schuimlaag die in de helm zit. Die laag wordt ingedrukt en vermindert de impact op de hersenen. Deze schuimlaag vormt een geheel met de gladde harde buitenkant van de helm. De gladde buitenkant zorgt ervoor dat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en kan glijden, om zo nekletsel te voorkomen. De harde buitenkant zorgt ervoor dat de klap van de val wordt verdeeld over een groter oppervlak en dat er geen scherpe voorwerpen kunnen binnendringen. Aan de binnenkant van de helm zitten kleine kussentjes, die het dragen comfortabel maken. De bandjes die onder de kin sluiten, zorgen ervoor dat de helm bij een val op het hoofd blijft zitten.

Tip: Deze kinderfietshelm is veilig én mooi.

Een fietshelm is ervoor gemaakt om klappen op te vangen die tot 20 kilometer per uur gaan. Maar de meeste ongelukken met fietsers gebeuren in combinatie met een auto, motor of scooter, met hogere snelheid. Een helm voorkomt dan geen hoofdletsel.

Advertentie

Gaat jouw kind voor het eerst zelfstandig naar school? Let hier dan op!

Minder fietsgebruik

Sommige kinderen en volwassenen vinden het fietsen met een helm maar vervelend. Kinderen kunnen door klasgenoten worden uitgelachen als zij de enige zijn met een fietshelm. Dit kan ervoor zorgen dat ze niet meer willen fietsen. Dat blijkt ook uit onderzoek in landen waar het fietsen met een helm verplicht is. Dat is jammer, want fietsen is natuurlijk goed voor de dagelijkse beweging.

Lees hier alles over veilige fietsstoeltjes

Wanneer wel een fietshelm?

Als je kind niet harder dan 20 kilometer per uur fietst, kan een fietshelm beschermen bij ongelukken. Bij ongelukken met auto’s, motors of scooters zal de helm waarschijnlijk niet goed genoeg beschermen. Maar jonge kinderen die nog niet goed kunnen fietsen, vallen meestal om andere redenen. Zo kunnen ze moeite hebben met op- en afstappen of kunnen ze nog niet goed sturen. Dan kan een helm je kind dus wél beschermen tegen hoofdletsel.

Advertentie

Lees meer: Verkeersexamen oefenen met je kind

Fietshelm verplichten?

In Nederland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen. Af en toe laait de discussie op of het dragen van een fietshelm ook in Nederland verplicht moet worden. De Fietsersbond is het daar niet mee eens. Volgens de organisatie behoren de Nederlandse ongevalcijfers tot de laagste in de wereld. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen minder gaan fietsen als een helmplicht wordt ingevoerd. De bond vindt het belangrijker dat fietsroutes goed worden onderhouden en dat automobilisten goed rekening houden met fietsers, bijvoorbeeld door langzamer te rijden.

De groep Artsen voor Veilig Fietsen ziet juist graag dat we wél allemaal een fietshelm gaan dragen. Vooral kinderen, omdat ze kwetsbaar zijn in het verkeer en omdat de gevolgen van hersenletsel zo groot zijn. Maar omdat ouders een voorbeeldfunctie hebben, vindt Artsen voor Veilig Fietsen dat zij ook aan de fietshelm moeten. Volgens de groep is een wettelijke verplichting daarvoor niet nodig, maar gaat het om gedragsverandering.

Lees meer: Zo fiets je veilig met je kind naar school

Tips voor het kopen van een fietshelm

Vind je het een veilig idee om je kind een helm te laten dragen op de fiets? Let dan bij het kopen van een helm op deze punten:

  1. Koop een fietshelm die aan de Europese norm voldoet. De meeste erkende fietswinkels verkopen deze helmen en je vindt ze ook online. Aan de binnenkant van de helm staat een CE-markering, gevolgd door het nummer van de Europese norm: EN-1078 voor de kinderhelm.
  2. Koop de juiste maat. De maat van de helm bepaal je door de omtrek van zijn hoofd ongeveer twee centimeter boven de wenkbrauwen te meten. Koop een fietshelm nooit op de groei.
  3. Pas de helm. Pas de helm bij je kind, voordat je de helm koopt. Als hij met zijn hoofd schudt, moet de helm op z’n plek blijven zitten.
  4. Goed bedekt. Let er vooral op dat het voorhoofd, de slapen en het achterhoofd van je kind goed bedekt zijn.
  5. Goede ventilatie. Een nadeel van het dragen van een fietshelm is dat het te warm kan voelen aan het hoofd. Let er daarom op dat de helm goed ventileert. Laat je kind de helm afzetten als hij gaat spelen.
  6. Draag de helm goed. Om optimale bescherming te bieden, is het belangrijk dat een helm goed op het hoofd zit. Let erop dat de helm stevig op het hoofd van je kind zit en niet te veel kan bewegen. Ook de bandjes en sluiting moeten stevig zitten, maar tegelijk ook comfortabel.
  7. Zien en horen. Als je kind de helm op heeft, is het belangrijk dat hij nog steeds alles goed kan zien en horen.

Wanneer nieuwe fietshelm kopen?

Wanneer heeft je kind weer een nieuwe fietshelm nodig?

  1. Als de oude niet meer goed past.
  2. Als de helm vijf jaar oud is.
  3. Als je kind met de helm op een flinke smak heeft gemaakt. Als de binnenschaal van de helm een deuk heeft opgelopen (ook al is dat vaak niet te zien), is de veiligheid niet langer meer gewaarborgd.

Lees meer: Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

Bronnen: VeiligheidNL, Fietsersbond, RTL Nieuws

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu