Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind doet te kleine schoenen aan

Met deze tip loopt je kind nooit meer op te kleine schoenen

Twee derde van de kinderen draagt te kleine schoenen, zonder dat de ouders dat in de gaten hebben. Met alle gevolgen van dien: het kan tot blijvende voetafwijkingen leiden. Met deze gouden tip voorkom je dat je kind op te kleine schoenen rondloopt.

Advertentie

Tip! Een handige voetenmeter voor thuis bestel je direct via deze link.

Kind te kleine schoenen

Kindervoeten groeien razendsnel, dus het is belangrijk om regelmatig te controleren of je kind nog de juiste schoenmaat draagt. Gemiddeld groeien de voeten van je kind met één schoenmaat per jaar. Tijdens een groeispurt gaat dit nog veel sneller; dan kunnen de voeten zomaar tweeënhalve maat groeien in een jaar tijd. Voor je het weet is je kind dus alweer toe aan een grotere maat schoenen. Het is belangrijk om daar op tijd bij te zijn, zodat je kind niet met zijn tenen opgekruld in te kleine schoenen rondloopt.

Lees ook: De eerste babyschoentjes kopen: waar moet je op letten?

Vergroeiingen door te kleine schoenen

In de eerste jaren bestaan de voeten van je kind nog vooral uit kraakbeen en vet. Dat kraakbeen wordt omgezet in bot, zo rond het derde jaar. De jaren daarna zijn kindervoeten nog steeds een stuk soepeler en buigzamer dan jouw voeten. Daardoor kunnen de voeten van je kind makkelijk vergroeien en misvormen als hij te kleine schoenen draagt. Maar ook in te grote schoenen kunnen vergroeiingen ontstaan, doordat de voeten te veel heen en weer schuiven. De voetafwijkingen die dan ontstaan, zijn blijvend. Je kind kan daar de rest van zijn leven last van hebben.

Toch blijkt uit onderzoek dat 65 procent van de kinderen rondloopt op te kleine schoenen. Ouders hebben dat vaak pas te laat in de gaten. Ze meten de schoenmaat van hun kind niet regelmatig op, of ze doen dat op de verkeerde manier. Daarnaast geven kinderen het meestal niet zelf aan als hun schoenen niet meer lekker zitten. Ze zijn zich er niet zo van bewust, mede doordat de zenuwen in de kindervoet nog niet goed zijn ontwikkeld. Maar als je kind zijn schoenen vaak weigert aan te trekken, of als hij ze altijd zo snel mogelijk uittrekt zodra hij ergens binnenkomt, kan dat een teken zijn dat de schoenen te klein zijn geworden.

Advertentie

Lees hier alles over de groei van kindervoeten en de schoenmaat van je kind.

Hoe meet ik de schoenmaat van mijn kind?

De gouden tip om te voorkomen dat je kind op te grote of te kleine schoenen rondloopt, is heel simpel: elke twee à drie maanden zijn voeten opmeten. Het verstandigst is om regelmatig naar een schoenenwinkel te gaan om de voeten daar te laten opmeten met een professioneel meetsysteem. Maar je kunt ook zelf een voetenmeter aanschaffen. Die zijn bij verschillende schoenenwinkels verkrijgbaar, of bestel hier online een voetenmeter. Je kind vindt het vast leuk om daar af en toe op te checken of hij al een grotere schoenmaat nodig heeft.

Heb je geen voetenmeter in huis en lukt het niet om naar de schoenwinkel te gaan? Dan meet je de voeten van je kind op de volgende manier:

  • Zet je kind met zijn beide blote voeten op een stuk papier en teken de voetomtrek. Zorg dat je kind goed rechtop staat.
  • Meet vervolgens op het papier de afstand van het uiterste puntje van de grote teen tot de hiel (van beide voeten).
  • Je weet nu de voetlengte in centimeters. Ga uit van de grootste voet. Tel daarbij 1 cm extra groeiruimte op.
  • Check in de onderstaande maattabel welke schoenmaat erbij hoort.
Voetmaat (cm) Schoenmaat
9,7 16
10,4 17
11 18
11,5 19
12,3 20
13 21
13,7 22
14,3 23
14,9 24
15,5 25
16,2 26
16,8 27
17,4 28
18,1 29
18,7 30
19,4 31
20,1 32
20,7 33
21,4 34
22 35
22,5 36
22,9 36,5
23,4 37
23,8 38
24,6 39
25,1 40
25,8 41
26,5 42

Bron: Nelson

Advertentie

Zo moet je de schoenmaat juist niét opmeten

De schoenmaat van je kind opmeten doe je in elk geval níét door met je duim op de neus van de schoen te drukken, of je vinger achter de hiel te steken. Ook niet door de onderkant van de schoen tegen de voet te houden. Deze manieren zijn onbetrouwbaar en je maakt er meestal een verkeerde inschatting mee. Wil je toch even snel checken of de schoenen van je kind nog goed zitten, haal dan het binnenzooltje uit de schoen. Houd deze tegen de onderkant van de voet van je kind aan en kijk of er nog genoeg ruimte op de zool overblijft.

Lees ook: Wat is beter: veters of klittenband?

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu