Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
overstappen-zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering: handige tips waar je op moet letten

Als je wilt switchen van zorgverzekering, moet je op een heleboel dingen letten. Het belangrijkste is natuurlijk of je de vergoeding krijgt die je wilt. Maar er zijn nog een hoop andere belangrijke zaken. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, kun je veel geld besparen.

Advertentie

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Je staat er misschien niet bij stil, maar als je overstapt van zorgverzekering kun je waarschijnlijk flink wat geld besparen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen overstappen van zorgverzekering:

 • Een andere zorgverzekering is goedkoper.
 • Je hebt bepaalde wensen die niet meer aansluiten bij je huidige zorgverzekering.
 • Een andere zorgverzekering heeft een betere dekking en voorwaarden.

De juiste zorgverzekering kiezen kan een enorme klus zijn. Om je op weg te helpen, volgen hier een paar tips:

 1. Snel aan de slag: elk jaar worden de nieuwe polisvoorwaarden op 12 november bekendgemaakt. Wacht daarna niet te lang met je overstap voorbereiden, want als je wilt overstappen moet je je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december opzeggen.
 2. Kijk en vergelijk: wat is voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering? Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Het is daarom verstandig om de zorgverzekeringen te bekijken en te vergelijken. Bedenk ook welke zorgkosten je het komende jaar denkt te maken. In dit uitzoekwerk gaat best wat tijd zitten, maar het kan je wel geld besparen.
 3. Cadeaus en kortingen: er zijn zorgverzekeraars die cadeaus en/of kortingen aanbieden. Dat is misschien verleidelijk, maar bedenk wel dat je uiteindelijk zelf voor zo’n cadeau betaalt via de premie van je zorgverzekering.
 4. Check de voorwaarden: als je dan toch aan het kijken en vergelijken bent, check dan ook de voorwaarden die gelden voor een vergoeding. Het kan zijn dat je je geld voor een vergoeding niet meteen terugkrijgt. Soms zijn er wachttijden. Ook gelden sommige vergoedingen alleen voor bepaalde patiënten.
 5. Per jaar betalen: kijk of je de premie voor de verzekering per jaar kunt betalen. Het is best veel geld in één keer, maar het kan je zo dertig euro besparen als je per jaar betaalt.
 6. Onderzoek van de Consumentenbond: elk jaar onderzoekt de Consumentenbond welke zorgverzekeraar als beste uit de bus komt. Dat scheelt jou veel tijd met kijken en vergelijken.

Tip: Dit moet je allemaal regelen qua verzekeringen als je zwanger bent

Wanneer overstappen van zorgverzekering?

Het is belangrijk om op tijd over te stappen. Zeg je je huidige zorgverzekering te laat op, dan zit je er weer een jaar aan vast of moet je een boete betalen als je alsnog wilt overstappen. Je huidige zorgverzekering moet je uiterlijk 31 december opzeggen en dan kun je tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.

Advertentie

Als je je nieuwe zorgverzekering hebt gekozen, heb je veertien dagen bedenktijd. Wil je tóch nog een andere zorgverzekering, dan kun je binnen veertien dagen kosteloos opzeggen. Doe je dat niet, dan zit je er de rest van het jaar aan vast.


Bron: Independer

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Ook na 1 februari kun je je soms nog aanmelden voor een aanvullende zorgpolis. Tussentijds overstappen kan bij een basisverzekering alleen in de volgende gevallen:

 • als de verzekeraar de voorwaarden wijzigt.
 • als je in Nederland gaat wonen nadat je in het buitenland hebt gewoond.
 • als je niet verzekerd bent, maar dit wel moet zijn.
 • als je achttien jaar wordt.
 • als je gaat scheiden.
 • als je als militair uit dienst treedt.
 • als je van baan verandert en overstapt van een collectieve zorgverzekering via je oude werkgever naar een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever.

Lees meer: Je baby verzekeren: hoe zit dit precies?

Advertentie

Tips bij het overstappen van basisverzekering

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen. Ook hier geldt: kijk en vergelijk welke het beste bij jou past.

 • Naturapolis: de zorgverzekeraar vergoedt de zorg alleen volledig als de behandelaar en de zorgverzekeraar een contract met elkaar hebben. Ga je naar een arts die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Dan betaalt de verzekeraar alleen een deel van de rekening. De rest moet je zelf betalen.
 • Restitutiepolis: de zorgverzekeraar betaalt de kosten vanuit de basisverzekering bij alle behandelaars. Het kan wel zijn dat je eerst zelf de rekening moet betalen en later geld terugkrijgt van je verzekeraar. Bij een restitutieverzekering kun je zelf kiezen naar welke arts of ziekenhuis je gaat. Let op: steeds minder verzekeraars bieden een restitutiepolis aan door stijgende tarieven. Onder meer OHRA en Nationale Nederlanden stopten hier in 2022 al mee en vanaf 2023 schrappen ook VGZ en FBTO de restitutiepolis.
 • Combinatiepolis: dit is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Je hebt voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis en voor andere zorg geldt weer restitutiebasis.
 • Budgetpolis: dit is een goedkopere naturapolis. Je kunt bij minder ziekenhuizen terecht dan met een normale naturapolis. Het is een optie voor mensen die weinig zorgkosten verwachten. Let echter wel op de kleine lettertjes, anders kun je zomaar voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

Ook kun je kijken of het voor jou beter is om je eigen risico te verhogen. Als je dat doet, levert dat een premievoordeel op.

Let op: Bij de budget- en naturaverzekering ben je dus gebonden aan de contracten die de verzekeraar heeft met de ziekenhuizen. Kijk dus goed bij het overstappen of je bij de verzekeraar van jouw keuze nog steeds naar het ziekenhuis bij jou in de buurt mag. Dit geldt ook voor de fysiotherapeut.

Andere zaken om op te letten

Bij het switchen van zorgverzekering moet je op een heleboel dingen letten. Het belangrijkste is natuurlijk of je de vergoeding krijgt die je wilt. Maar er zijn nog meer belangrijke zaken die meetellen.

 • Internetapotheek

Gebruik je medicijnen? Kijk dan goed waar je je medicijnen van je nieuwe verzekeraar moet ophalen. De meeste verzekeraars laten je gewoon naar je eigen apotheek gaan, maar er zijn er ook een paar die je verplichten om voor een herhaalrecept gebruik te maken van een internetapotheek. Dit geldt vaak alleen voor een herhaalrecept. Als je dit niet wilt, kan je beter voor een andere verzekeraar kiezen.

 • Wachttijd

Voor sommige vergoedingen geldt een wachttijd. Dat betekent dat de verzekeraar je wel een vergoeding biedt, maar pas na een bepaalde periode. Je ziet dit vaak bij een vergoeding voor orthodontie. De vergoeding zit in het pakket, maar je mag er pas na een jaar gebruik van maken. Heb je direct een vergoeding nodig? Dan kun je beter voor een ander pakket kiezen.

 • Directe acceptatie

Als je een pakket neemt met een hoge vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts, kan de verzekeraar jou vragen om een medische verklaring. Je moet dan vragen beantwoorden over de staat van je gebit en of je het komend jaar een behandeling verwacht. Aan de hand van die antwoorden beslist de verzekeraar of je het pakket van je keuze krijgt. Als ze beslissen dat je het pakket niet krijgt, schrijven ze je automatisch in voor een pakket met een lagere vergoeding. Wil je dat niet? Dan je nog annuleren. Hier gaat wel wat tijd overheen.

Stel dat je nog maar twee dagen hebt om over te stappen. Dan is het misschien niet verstandig om te kiezen voor een pakket met medische acceptatie. Wil je dat wel? Zeg dan je huidige verzekering voor 31 december op. Je hebt dan tot 1 februari om een nieuwe verzekering af te sluiten.

Tips bij het overstappen van aanvullende verzekering

Ook is het goed om te kijken of alle zorg die jij nodig denkt te hebben onder de basisverzekering valt. Misschien wil je nog een aanvullende verzekering afsluiten. Mocht je een aanvullende verzekering afsluiten, controleer dan wel of je nieuwe zorgverzekeraar de zorg die jij wilt verzekeren vergoedt.

Wanneer kun je niet overstappen?

Als je een betalingsachterstand hebt bij je zorgverzekering, kun je niet overstappen. Als je een aanvullende verzekering hebt, mag de verzekeraar die in dat geval stopzetten.

Lees meer: Belastingaangifte voor jonge ouders, krijg terug waar je recht op hebt

Bron: Consumentenbond 


Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu