Zwanger wordenKinderwens

Voorbereiding zwangerschap: praktische zaken om aan te denken

Voorbereiding zwangerschap Getty Images
Getty Images
Leestijd 6 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
karlijn draaisma
Karlijn Draaisma
Verloskundige
Lees verder onder de advertentie

1. Voorbereiding op de kosten van een zwangerschap

Het klinkt wat ongezellig, maar een baby kost geld. Als je vooraf in kaart brengt welke gevolgen de komst van een kind heeft voor je financiële situatie, weet je wat je kunt verwachten en kun je je hierop voorbereiden. Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt.

Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijke kosten voor je baby, zoals de babyuitzet. Reken op ruim 830 euro voor babykleertjes, verzorgingsartikelen en de babykamer. Een babykamer inrichten kost al gauw 450 euro. Dit zijn eenmalige kosten. Daar komen nog de kosten bij van luiers, een box, autostoel, flesjes, babyfoon, traphekje, kinderstoel en kinderwagen.

Dit kost een kind

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat één kind zo'n 15 procent van het besteedbaar inkomen van de ouders kost. Het besteedbaar inkomen is het totaal van al je inkomstenbronnen. Wil je een indicatie van wat je straks per maand ongeveer extra kwijt bent? Dan kun je dus jouw inkomen en dat van je partner, jullie vakantiegeld, kinderbijslag, kindgebonden budget en andere toeslagen bij elkaar optellen: 15 procent daarvan besteed je aan je kind. Ben je alleenstaand, dan kost een kind 23 procent van je besteedbaar inkomen. Let op: deze percentages zijn gemiddelden.

Lees verder onder de advertentie

Besparen op babyspullen

Al deze kosten heb je deels zelf in de hand, bijvoorbeeld door tweedehands babyspullen te kopen en op aanbiedingen te letten. Ook zijn er steeds meer leen- en ruilwinkels voor babyspullen. Bekijk hier onze budgettips voor de babyuitzet.

Kosten kinderopvang

Blijven jij en je partner werken, dan zullen jullie waarschijnlijk ook kosten kwijt zijn aan de kinderopvang. Om te weten aan welk bedrag je ongeveer moet denken per maand, zou je kunnen kijken naar de tarieven van kinderopvangorganisaties in jouw buurt, en daarnaast kun je berekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag je recht zou hebben. Vaak is dit minder dan wat je kwijt bent aan opvangkosten.

Zorgverzekering

Kijk bij de voorbereiding op een zwangerschap ook eens naar je zorgverzekering. Het basispakket dekt niet alle kosten rondom kinderwens en zwangerschap, dus het kan slim zijn om je aanvullend te verzekeren en zorgverzekeringen te vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om vergoeding van hulp bij het stoppen met roken, dieetadvies, vruchtbaarheidsbehandelingen en een zwangerschapscursus. Hier vind je meer informatie over zorgverzekering en zwangerschap.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Waar geef je allemaal meer geld aan uit als je een kind hebt? Hier lees je meer over de kosten van een kind.

2. Fulltime werken, parttime werken of stoppen?

Bespreek ook alvast met je partner hoe jullie de zorg willen verdelen als jullie straks een gezin zijn. Wil één van jullie minder gaan werken en kan dat ook? Willen jullie allebei evenveel blijven werken? Hoe zie je het voor je met kinderopvang? Houd er rekening mee dat je hier tijdens de voorbereiding op een zwangerschap anders over kunt denken dan wanneer jullie eenmaal ouders zijn. Verken dus verschillende mogelijkheden.

Minder gaan werken na je zwangerschapsverlof moet financieel kunnen, maar het kan ook betekenen dat je je werk anders moet gaan invullen of dat een andere functie (met een ander inkomen) beter past. Overweeg je te stoppen met werken, denk dan ook eens aan de langere termijn. Hoe zal het zijn om geen collega's meer te hebben en geen andere taken dan die van thuis? Zou je later wel weer willen werken en hoe moeilijk of makkelijk kun je dan terug naar de werkvloer?

Lees verder onder de advertentie

Ouderschapsverlof

Ouders die in loondienst werken hebben recht op ouderschapsverlof. Jij en/of je partner kan dit opnemen als je een tijdlang minder of niet wilt werken wanneer jullie een kind hebben. Je kunt dit bijvoorbeeld inzetten na het zwangerschapsverlof en partnerverlof. Nog iets om over na te denken bij de voorbereiding op een zwangerschap.

3. Woonruimte

Een baby heeft niet veel ruimte nodig. Zeker niet de eerste tijd na de geboorte, dan kan het wiegje naast je bed staan. Wel moet je de box, de Maxi-Cosi en de kinderwagen ergens kwijt, en op een gegeven moment is het fijn als je kind een eigen kamer krijgt. Is daar ruimte voor? En woon je op een geschikte plek? Als je een appartement boven een luidruchtig café of aan een drukke autoweg hebt, wil je misschien verhuizen als er een kind komt.

Verhuizen en tussen de emmers verf zitten terwijl je net een baby hebt, is verre van ideaal. Daarom is het handig om bij de voorbereiding op een zwangerschap al te kijken naar jullie woonwensen.

Lees verder onder de advertentie

4. Leefstijl

Al voordat je stopt met anticonceptie, is een goede gezondheid van belang voor een gezonde zwangerschap. Kijk bij de voorbereiding op de zwangerschap samen met je partner naar jullie leefstijl. Sigaretten en alcohol hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Ook is dit vanaf het prille begin schadelijk voor de ongeboren baby. Mochten jullie roken en/of alcohol drinken, dan kunnen jij en je partner daar dus allebei beter mee stoppen zodra jullie weten dat jullie een kind willen.

Lees ook: Stoppen met roken als je een kinderwens hebt.

Met gezond eten, weinig stress en voldoende beweging zorg je voor een goede basis om zwanger te worden. Eet gevarieerd, dan krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Zorg dat je voldoende jodium binnenkrijgt als je zwanger wilt worden. Dit zit in zuivel, eieren, vis en brood gemaakt met bakkerszout. Begin ook met het slikken van vitamine D en foliumzuur. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een ongeboren baby en zo bouw je vast een voorraad op voordat je zwanger wordt. Hier lees je meer over de lichamelijke voorbereiding op een zwangerschap.

Lees verder onder de advertentie

Stoppen met anticonceptie
Wat is een goed moment om te stoppen met anticonceptie? Hoe lang duurt het voordat je cyclus hersteld is en je zwanger kunt worden? Hier lees je per anticonceptiemiddel hoe het zit.

5.Blijf communiceren in de voorbereiding op een zwangerschap

Met de komst van een baby verandert er veel in jullie relatie. Dat begint al zodra je samen besluit: we willen een kind. Ben je eenmaal zwanger, dan kan dit iets zijn waar jullie samen enorm van genieten. Maar het kan ook zorgen met zich meebrengen. Je kunt last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, je voelt je verantwoordelijk voor de baby in je buik, jullie gaan je richten op het ouderschap. Dat beleven jullie ieder op je eigen manier.

Lees verder onder de advertentie

In de voorbereiding op de zwangerschap kun je het daar al eens over hebben. Hoe zien jullie het voor je, die negen maanden? Wat lijkt je leuk, wat lijkt je spannend? Wat hoort volgens jullie bij goed ouderschap en zijn jullie het in grote lijnen eens? Dat is een hoop voer voor goede gesprekken en ook als het straks echt zover is, is communicatie belangrijk. Je inleven in elkaar, je uitspreken bij elkaar en ook: dingen met z'n tweeën blijven doen. Zo blijven jullie een happy couple, maar dan mét baby.

Lees ook: Weet je je vruchtbare dagen? Zo kun je je eisprong berekenen

Bronnen: Thuisarts.nl, Rijksoverheid.nl, Voedingscentrum.nl

Lees verder onder de advertentie