Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
scheiden, wat nu?

Scheiden, wat nu? Dit moet je allemaal regelen

Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. Misschien ben je opgelucht, misschien verbijsterd of juist enorm boos. Hoe je je ook voelt: als je gaat scheiden, moet je veel praktische dingen regelen. Voor jezelf en vooral voor de kinderen. Familierechtadvocaat en mediator Raya Jorna geeft tips.

In samenwerking met expert

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Als je gaat scheiden, doe je dat het liefst zo soepel mogelijk. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Het is daarom belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten. Op het internet is veel goede informatie te vinden over scheiden. Bijvoorbeeld bij de overheid, de echtscheidingswijzer of op het informatieplatform Verder. Deze sites helpen je om feitelijk op een rijtje te zetten wat er moet gebeuren de komende tijd.

Advertentie

Wie schakel je in?

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Voordat het zover is, heb je een advocaat of een scheidingsmediator nodig. Een advocaat is er alleen voor jou óf voor je partner, en behartigt dus de belangen van één partij. Een gespecialiseerd familierechtadvocaat is opgeleid om in overleg met de andere advocaat een oplossing te vinden, en te proberen om de scheiding zo harmonieus mogelijk af te wikkelen. Wanneer dat niet mogelijk blijkt te zijn, zal de advocaat de punten waar jullie niet uitkomen aan de rechter voorleggen.

Een mediator is er voor jullie samen en helpt jullie om er samen uit te komen. Daarbij zijn scheidingsmediators opgeleid om jullie te begeleiden in de onderlinge communicatie, juist ook bij conflicten. In (echt)scheiding gespecialiseerde advocaten en mediators vind je op de website van de Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators.

Een derde mogelijkheid om je scheiding te regelen, is via een overlegscheiding. Het belangrijkste kenmerk daarvan is dat de scheiding, net als bij mediation, in overleg – dus zonder rechtszaak – wordt geregeld. Je hebt wel allebei je eigen advocaat die je helpt. Dit is een gespecialiseerd familierechtadvocaat, die is opgeleid om op deze manier te werken. Verder is er altijd een coach bij die het proces begeleidt en zorgt dat er aandacht en ruimte is voor de emoties die nu eenmaal bij een scheiding horen. Deze coach helpt ouders ook bij het vormgeven van het ouderschap na de echtscheiding. Als het nodig is, kun je er ook een financieel deskundige bij inschakelen. Zo wordt alle expertise die nodig is bij elkaar gebracht om je scheiding respectvol, efficiënt en duurzaam te regelen. Meer informatie over deze vorm van scheiden vind je op de website Overlegscheiden.

Psycholoog of coach

Omdat een (echt)scheiding een emotionele en stressvolle tijd is, kan het goed zijn om daarnaast ook nog hulp te krijgen van een eigen psycholoog of coach. Hij of zij kan je begeleiden op het emotionele vlak, waardoor je geholpen wordt om het zakelijke en het emotionele uit elkaar te houden. Scheiden is een rouwproces en vaak is er verschil in tempo van verwerking tussen de ex-partners. Voor een goed verloop van de scheiding is het belangrijk om elkaars tempo te respecteren.

Advertentie

Internetscheiding

Is je financiële situatie niet zo goed, dan is een internetscheiding de goedkoopste oplossing. Gemiddeld ben je dan zo’n 700 euro kwijt. Een internetscheiding regel je samen op internet, aan de hand van standaardformulieren. De Raad voor Rechtsbijstand heeft een online platform waar je je scheiding online en onder begeleiding van professionals kunt regelen. Er zijn ook veel aanbieders van goedkope online echtscheidingen op de markt, maar de kwaliteit daarvan is niet altijd goed.

Onderschat niet wat er allemaal geregeld moet worden, bijvoorbeeld wat betreft jullie financiën, de woning en de kinderen. Zie je iets over het hoofd, dan kan dat vervelende financiële consequenties hebben. Bovendien moet je het bij een internetscheiding echt samen doen, wat lastig is als de sfeer niet meer goed is en je elkaar bijvoorbeeld veel verwijten maakt. Dit kan de verstandhouding nog verder verslechteren. In veel gevallen is er dan alsnog een advocaat of mediator nodig. Advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheiding vind je via de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsbemiddelaars.

Scheiden = afspraken maken

Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk: afspraken maken. Hoe gaan jullie het doen met de kinderen? Hoe wordt het geregeld met de alimentatie? Hoe verdeel je de bezittingen en de schulden? Wat te doen met het pensioen? Al die afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant, dat uiteindelijk met het echtscheidingsverzoek wordt ingediend bij de rechter. Vaak is het handig om eerst tijdelijke afspraken te maken voor de periode waarin je nog met elkaar in gesprek bent over het convenant.

Ouderschapsplan

Voor de kinderen zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin moet minimaal staan welke afspraken jullie maken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kinderen en de manier waarop je elkaar als ouders informeert en raadpleegt over de kinderen. Vaak is het een uitgebreid document, waarin ook afspraken worden gemaakt over de opvoedingsstijl, het nemen van beslissingen, contact met de familie, enzovoort. Op internet kun je ook veel informatie over het ouderschapsplan vinden, bijvoorbeeld op de website van de rijksoverheid.

Advertentie

Tip: Dit mag je niet vergeten in je ouderschapsplan

Officiële scheiding

Als jij en je partner samen overal afspraken over hebben gemaakt, is de scheiding bij de rechtbank alleen maar een schriftelijke formaliteit. Jullie advocaat dient een gemeenschappelijk verzoekschrift in, waarin de echtscheiding wordt aangevraagd. Ook wordt aan de rechter gevraagd om de afspraken uit het convenant in de beschikking op te nemen. De rechter checkt of het ouderschapsplan aan de wettelijke eisen voldoet en de rechtbank nodigt kinderen die twaalf jaar of ouder zijn uit om te vertellen wat ze van het ouderschapsplan vinden. Dat kan in een gesprek met de rechter, maar ze mogen ook een brief sturen.

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit duurt ongeveer zes tot tien weken.

Hoe vertellen we dat we gaan scheiden?

Wanneer je met je partner hebt besloten om te scheiden, moeten niet alleen de kinderen, maar ook je ouders, familie en vrienden worden ingelicht. Het is heel belangrijk om dit op een juiste manier te doen.

  1. Vertel het altijd eerst aan de kinderen

    Het is heel belangrijk dat jullie de kinderen zelf vertellen dat jullie gaan scheiden. Wanneer de kinderen het van anderen horen, is dat heel vervelend. Vertel het ze samen, zodat de kinderen zien dat jullie als ouders nog wel een eenheid vormen. We noemen dit het paraplugesprek.

    Het is hartstikke moeilijk om aan je kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Het helpt om het samen goed voor te bereiden. Kies een rustig moment voor het gesprek en zorg ervoor dat jullie op een plek zijn waar de kinderen zich veilig voelen. Vertel het aan alle kinderen tegelijk, zodat ze elkaar kunnen steunen. Geef de kinderen geen details, maar zeg altijd dat het een gezamenlijk besluit is en dat jullie altijd samen hun ouders blijven.

    Boeken die jou helpen het gesprek met je kind(eren) aan te gaan:

  2. Vertel het samen aan de familie

    Probeer gezamenlijk, in een persoonlijk gesprek, jullie ouders, familie en vrienden te informeren over het besluit. Zo voorkom je dat mensen het gevoel hebben dat ze een kant moeten kiezen en dat er verschillende verhalen over de scheiding de ronde gaan doen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Rijksoverheid, Rechtwijzer Vereniging FAS

Raya Jorna

Familierechtadvocaat

Raya Jorna is familierechtadvocaat en scheidingsmediator bij Raya Jorna Advocaat & Mediator. Ze streeft naar duurzame oplossingen in plaats van lange, kostbare procedures. Raya is lid van de vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators en de Mediatorsfederatie Nederland. Raya is getrouwd en heeft drie kinderen.

Voor meer informatie: kijk op: Raya Jorna website en voor achtergrond:
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu