Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer van Maxi-Cosi naar autostoeltje overstappen?

Als je baby net is geboren, gebruik je een Maxi-Cosi (baby-autostoeltje) om hem mee in de auto te vervoeren. Naarmate je kind ouder wordt, past hij daar steeds minder makkelijk in. Vanaf welke leeftijd moet je baby in een groter autostoeltje vervoerd worden?

Naam Maxi-Cosi

De naam Maxi-Cosi is eigenlijk een merknaam en inmiddels zo ingeburgerd dat we hem ook als soortnaam gebruiken. Elk type babyautostoeltje, ongeacht het merk, noemen we vaak Maxi-Cosi. Ook in dit artikel gebruiken we de termen ‘Maxi-Cosi’ en ‘babyautostoeltje’ door elkaar. En daar bedoelen we dan dus alle merken babyautostoeltjes mee.

Advertentie

Maxi-Cosi vanaf de geboorte

In Nederland moeten kinderen in de auto tot een lengte van 1,35 meter vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Er zijn allerlei soorten autostoeltjes, die afgestemd zijn op de lengte en/of het gewicht van je kind.

Vanaf de geboorte, tot je kind 83 cm lang is, gebruik je een babyautostoeltje met een i-Size-keurmerk. I-Size is de nieuwe regelgeving omtrent autostoeltjes die geldt sinds juni 2018.

Voor die tijd werd de ECE-R44-norm gebruikt. Sinds 2019 worden er geen autostoeltjes meer gemaakt volgens die oudere R44-norm. Deze autostoelen zullen dus langzaam verdwijnen, maar je mag ze nog wel gebruiken. Gebruik je een babyautostoeltje dat valt onder de oudere R44 norm, dan kies je voor een stoeltje dat in de groep 0+ (tot 13 kilo) valt.

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

i-Size indeling

Het nieuwe i-Size keurmerk deelt autostoeltjes in naar lichaamslengte en leeftijd. Hierbij bepaalt de fabrikant van het autostoeltje de minimale en maximale lengte waarvoor het stoeltje geschikt is. Bij autostoelen met een i-Size-goedkeuring geldt dat kinderen tot een leeftijd van 15 maanden altijd tegen de rijrichting in worden vervoerd. Daarna mogen de autostoeltjes ook met de rijrichting mee worden geplaatst.

Indeling autostoeltjes volgens i-Size:

Soort i-Size stoel Geschikt voor Vergelijkbaar met R44 (ECE)
Achterwaarts gericht Kinderen tot 83 cm én een leeftijd van 0 tot minimaal 15 maanden Babyautostoel ( 0 – 13 kg), groep 0/0+
Voorwaarts gericht Kinderen tussen 60 en 105 cm én ouder dan 15 maanden Peuter autostoel (9 – 18 kg), groep 1
Voorwaarts gericht Kinderen tussen 105 cm en 135 cm Kinderautostoel (15 – 36 kg), groep 2/3

Lees ook: Hoeveel uur mag een baby in een Maxi-Cosi zitten?

Tot wanneer in een Maxi-Cosi?

Volgens de i-Size indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Er is een (groffe) richtlijn die je kunt aanhouden: als het hoofdje van je baby boven de achterkant van het stoeltje uitkomt is het tijd om over te stappen naar een groter autostoeltje. Stap niet te snel over, omdat het voor de veiligheid van je kind belangrijk is dat hij in een stoeltje met de juiste maat zit. Pas als het hoofdje buiten de beschermde omgeving valt, of hij langer is dan de aangeraden lengte is het echt tijd voor een nieuwe stoel.

Groep 0+ stoeltjes

Gebruik jij een ouder baby-autostoeltje, volgens de ECE-R44 norm, dan kies je voor een groep 0+ stoeltje voor je baby. Deze oudere types zijn bedoeld voor baby’s tot 13 kilo, in de leeftijd van 0 tot ongeveer 12 maanden. Ook bij deze stoeltjes wordt geadviseerd om pas over te stappen op een groter stoeltje als je kind te zwaar wordt voor de babystoel (meer dan 13 kilo) of als zijn hoofd boven de zitschaal van het stoeltje uitsteekt. Is je kind al 12 maanden oud, maar past hij nog goed in de Maxi-Cosi? Blijf deze dan gebruiken tot je kind qua lengte en gewicht echt toe is aan een groter stoeltje.