Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer van Maxi-Cosi naar autostoeltje overstappen?

Als je baby net is geboren, gebruik je een Maxi-Cosi (baby-autostoeltje) om hem mee in de auto te vervoeren. Naarmate je kind ouder wordt, past hij daar steeds minder makkelijk in. Vanaf welke leeftijd moet je baby in een groter autostoeltje vervoerd worden?

In samenwerking met expert

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

De naam Maxi-Cosi?

De naam Maxi-Cosi is eigenlijk een merknaam en inmiddels zo ingeburgerd dat we hem ook als soortnaam gebruiken. Elk type babyautostoeltje, ongeacht het merk, noemen we vaak Maxi-Cosi. Ook in dit artikel gebruiken we de termen ‘Maxi-Cosi’ en ‘babyautostoeltje’ door elkaar. En daar bedoelen we dan dus alle merken babyautostoeltjes mee.

Advertentie

Maxi-Cosi vanaf de geboorte

In Nederland moeten kinderen in de auto tot een lengte van 1,35 meter vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Er zijn allerlei soorten autostoeltjes, die afgestemd zijn op de lengte en/of het gewicht van je kind.

Vanaf de geboorte, tot je kind 83 cm lang is, gebruik je een babyautostoeltje met een R129 keurmerk. R129 is de nieuwe regelgeving omtrent autostoeltjes, die stapsgewijs is ingevoerd sinds juni 2013.

Voor die tijd werd de ECE-R44-norm gebruikt. Autostoelen met de R44 norm worden de komende jaren niet meer gemaakt en mogen vanaf 2023 niet meer worden verkocht. Deze autostoelen zullen dus langzaam verdwijnen, maar je mag ze nog wel gebruiken. Gebruik je een babyautostoeltje dat valt onder de oudere R44 norm, dan kies je voor een stoeltje dat in de groep 0+ (tot 13 kilo) valt.

Let er vooral bij pasgeboren en te vroeg geboren baby’s op dat ze vrij kunnen ademhalen. Baby’s zitten in een gekromde houding in een babyautostoeltje. De kans bestaat dat de kin van je baby op zijn borst zakt, waardoor de ademhaling wordt belemmerd. Gebruik de eerste tijd het verkleiningskussen, zodat je baby minder snel diep wegzakt in de babyautostoel. Andere veiligheidstips voor het gebruiken van een autostoel vind je op Veiligheid.nl.

Advertentie

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

i-Size indeling

Het nieuwe i-Size keurmerk (ook wel R129 keurmerk genoemd) deelt autostoeltjes in naar lichaamslengte en leeftijd. Hierbij bepaalt de fabrikant van het autostoeltje de minimale en maximale lengte waarvoor het stoeltje geschikt is. Bij autostoelen met een i-Size-goedkeuring geldt dat kinderen tot een leeftijd van 15 maanden altijd tegen de rijrichting in worden vervoerd. Daarna mogen de autostoeltjes ook met de rijrichting mee worden geplaatst.

Indeling autostoeltjes volgens i-Size:

Soort i-Size stoel Geschikt voor Vergelijkbaar met R44 (ECE)
Achterwaarts gericht Kinderen tot 83 cm én een leeftijd van 0 tot minimaal 15 maanden Babyautostoel ( 0 – 13 kg), groep 0/0+
Voorwaarts gericht Kinderen tussen 60 en 105 cm én ouder dan 15 maanden Peuter autostoel (9 – 18 kg), groep 1
Voorwaarts gericht Kinderen tussen 105 cm en 135 cm Kinderautostoel (15 – 36 kg), groep 2/3

Lees ook: Hoeveel uur mag een baby in een Maxi-Cosi zitten?

Tot wanneer in een Maxi-Cosi?

Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past. Koop je een volgende autostoel met R129 keurmerk? Dan ben je nog wel verplicht om je kind tot 15 maanden oud achterwaarts te vervoeren.

Er is een (grove) richtlijn die je kunt aanhouden: als het hoofd van je baby boven de achterkant van het stoeltje uitkomt, is het tijd om over te stappen naar een groter autostoeltje. Stap niet te snel over, omdat het voor de veiligheid van je kind belangrijk is dat hij in een stoeltje met de juiste maat zit. Pas als het hoofd buiten de beschermde omgeving valt, of als je kind langer is dan de aangeraden lengte, is het echt tijd voor een nieuwe stoel.

Advertentie

Tip: Hier schaf je een autostoeltje met het R129 (i-Size) keurmerk aan.

Groep 0+ stoeltjes

Gebruik jij een ouder baby-autostoeltje, volgens de ECE-R44 norm, dan kies je voor een groep 0+ stoeltje voor je baby. Deze oudere types zijn bedoeld voor baby’s tot 13 kilo, in de leeftijd van 0 tot ongeveer 12 maanden. Ook bij deze stoeltjes wordt geadviseerd om pas over te stappen op een groter stoeltje als je kind te zwaar wordt voor de babystoel (meer dan 13 kilo) of als zijn hoofd boven de zitschaal van het stoeltje uitsteekt. Is je kind al 12 maanden oud, maar past hij nog goed in de Maxi-Cosi? Blijf deze dan gebruiken tot je kind qua lengte en gewicht echt toe is aan een groter stoeltje

Let op je reisduur

Maak liever geen lange autoritten. Is dat toch nodig? Zorg dan voor genoeg pauzes onderweg. Het advies van VeiligheidNL is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Als je kind te lang in dezelfde houding zit, kan hij moeilijk bewegen. En bewegen is juist goed voor de ontwikkeling. Ga je lang op pad, stop dan dus regelmatig en haal je baby even uit de autostoel. Leg hem op een kleedje op de grond, zodat hij lekker kan spelen en bewegen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Mariëlle Hermans

Expert veilig vervoer

Mariëlle is gedragspsycholoog en sinds 2017 expert op het gebied van het veilig vervoeren van kinderen (met de auto, fiets of wandelen) bij VeiligheidNL. Zij onderzoekt hoe ouders in de dagelijkse praktijk omgaan met bepaalde producten en waarom ze dit doen. Hoe vervoeren ouders hun kind in de auto? Waarom zitten 8 op de 10 kinderen niet goed vast, terwijl we allemaal weten hoe belangrijk dit is? En waarom krijgen nog zoveel kinderen hun voetjes tussen de spaken? Deze kennis vertaalt Mariëlle door naar relevante en effectieve voorlichting om ouders te helpen hun kinderen veiliger te vervoeren.

Mariëlle is lid van de Europese Traffic and Mobility werkgroep om zo up-to-date te blijven en advies te geven over de veiligheidsnormen rondom autostoeltjes, fietszitjes en wandelwagens. Daarnaast treedt zij op als deskundige in diverse mamamedia en is zij de vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mariëlle
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer- Kinderfiets

Kinderfiets

De prachtige Volare Melody fietsenreeks is van superieure kwaliteit
Shop nu