Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Naar de middelbare school

Het is niet alleen voor je kind, maar ook voor jou wennen als hij naar de middelbare school gaat. Wat kunnen jullie verwachten en hoe bereid je kind zich beste voor?

Advertentie

Veranderingen voor je kind

Na de Cito-toets heeft je kind even geen serieuze verplichtingen meer. Alleen de eindmusical en het schoolkamp; een mooie periode om afscheid te nemen van zijn vertrouwde basisschool, leerkrachten en klasgenoten. Maar ook om zich voor te bereiden op de middelbare school. Want er gaat een hoop veranderen na de zomervakantie. Zo krijgt hij ineens veel verschillende vakken, meerdere docenten, toetsen, schriftelijke overhoringen en nieuwe schoolgenoten. Ook ligt het tempo veel hoger dan op de basisschool en er is veel huiswerk. Daarnaast hoorde hij op de basisschool bij de oudsten, maar op de middelbare school begint hij weer onderaan: als brugpieper, brugsmurf of brugleuning. Dat kan best onzeker maken.

Je kind voorbereiden op de middelbare school

Zo bereid je je kind voor:

  • Een goede voorbereiding begint al bij het kiezen van een middelbare school. Tijdens de open dagen ziet hij hoe het eraan toe gaat op zijn toekomstige school. Vraag hem dan al naar zijn indruk en verwachtingen. Klopt het beeld dat hij heeft? Vertel ook over je eigen ervaringen en vraag kinderen die al op de middelbare school zitten hoe zij dit vinden.
  • Op de basisschool heeft je kind vast al leren plannen en organiseren. Toch kan de hoeveelheid huiswerk straks op zijn nieuwe school dit best lastig maken. Je kunt hem vast uitleggen hoe je roosters maakt en hem leren zijn huiswerk op vaste tijden te maken. Die regelmaat zorgt voor rust, concentratie en discipline.
  • De hoeveelheid leerstof is vaak groot. Soms is het niet realistisch om alles in korte tijd uit het hoofd te leren. Leer hem alvast hoe je uittreksels kunt maken met hoofdzaken en logische verbanden. Of zoek vast uit waar je een cursus Studievaardigheden of Huiswerkbegeleiding kunt doen.
  • Koop samen nieuwe schoolspullen, zoals schriften, een etui, een agenda, kaftpapier en een schooltas.
  • Maak zijn kamer studieklaar, met ruimte voor de nieuwe boeken en een rustige werkplek.
  • Help hem met boeken kaften.
  • Koop wat nieuwe kleding, waarin hij zich zelfverzekerd voelt. Als je je lekker in je vel voelt, maak je makkelijker contact met nieuwe klasgenoten.
  • Bekijk samen vast de nieuwe boeken.
  • Oefen een paar keer samen de weg naar school. Zeker reizen met de trein, tram of bus is wennen.
  • Vaak is er voor de zomervakantie al een introductiedag op de middelbare school. Zorg dat je kind daarbij kan zijn.

Wenperiode

Bij sommige kinderen gaat de overgang soepel, anderen hebben meer voorbereiding en tijd om te wennen nodig. Je hoeft niet ongerust te zijn als je kind de eerste maanden moeite heeft om alles bij te benen of heel moe is. Meestal gaat dit vanzelf over.

Veranderingen voor jou

De basisschool voelde na al die jaren vertrouwd. Je wist vrijwel altijd precies wat zich er afspeelde en misschien hielp je actief mee. Op de middelbare school wordt alles anders. Nieuwe gezichten, een nieuw gebouw, een nieuwe stap in het loslaten… Dat kan voor ouders ook lastig zijn. Jouw rol is op de middelbare school meer op afstand. Wil je graag meer betrokken zijn, meld je dan aan voor de Ouderraad of Medezeggenschapsraad.

Advertentie
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting