Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ziekmelden op de basisschool

Je kind is ziek en kan niet naar school. Wat nu?

Eén telefoontje

Is je kind te ziek om naar school te gaan? Dan moet je hem ziekmelden. Op de schoolkalender of op de website staat het nummer van de school. De meeste scholen vinden het fijn als je belt ruim voor aanvang van de lestijd. Vaak krijg je dan niet de leerkracht aan de telefoon, maar bijvoorbeeld de conciërge. Hij zal vragen naar de naam van je kind en de klas waarin hij zit en de ziekmelding doorgeven aan de juf of meester. Om sommige scholen gaan ziek-  en absentiemeldingen al via de website.

Advertentie

Leerplicht

Als je kind vanaf zijn vijfde verjaardag leerplichtig is, mag hij niet meer zomaar verzuimen. Als de school het vermoeden heeft dat de ziekmelding niet klopt, dan kan de leerplichtambtenaar worden ingelicht. Deze zal bij je informeren om na te gaan of je kind echt ziek is.

Vrij van je werk

Werk je in loondienst en moet je zelf thuisblijven als je kind ziek is? Dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Dit wettelijke verlof is er speciaal voor problemen die je onmiddellijk moet oplossen. Je werkgever moet je salaris tijdens dit verlof gewoon doorbetalen. Staan er in je cao andere afspraken? Dan gelden deze en niet de afspraken in de wet.

Langer verlof nodig

Blijft je kind ziek en heb je langer verlof nodig omdat er geen andere opvang mogelijk is?  Dan kun je kortdurend zorgverlof aanvragen bij je werkgever. Tijdens dit verlof betaalt de werkgever minimaal zeventig procent van je salaris door. Ook hier geldt weer dat afspraken die in de cao staan, geldend zijn. Is je kind langdurig ziek, dan is er ook nog langdurend zorgverlof.

Beter melden?

Is je kind weer beter? Gelukkig! Je hoeft je kind niet beter te melden op school, hij mag gewoon weer komen.