Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
schoen zetten

Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

Zodra de Sint weer in het land is, is het voor veel kinderen aftellen tot pakjesavond. Maar voor die tijd mogen ze vaak al wel hun schoen zetten. Vanaf welke leeftijd begin je hiermee? En hoe vaak is verantwoord?

Advertentie

Hoe vaak je kind zijn schoen mag zetten, bepaal jij als ouder. Net als welke cadeautjes erin komen.

Eerste keer schoen zetten

‘Wanneer mag ik mijn schoen zetten?’ ‘Mag ik vandaag mijn schoen zetten?’ Die vragen kun je al verwachten voordat Sinterklaas überhaupt voet aan land heeft gezet. Net als de frequentie van het zetten van de schoen, bepaal jij als ouder ook vanaf welke leeftijd jouw kind zijn schoen mag zetten. Baby’s en dreumesen zullen nog niet goed begrijpen van wie de cadeautjes komen, en waarschijnlijk zijn ze nog het gelukkigst met het knisperende pakpapier. Maar als je een traditie wilt beginnen, maakt het eigenlijk niet uit hoe vroeg je ermee begint.

Lees ook: Hoe groot of klein moeten schoencadeautjes zijn?

Hou het klein

Het zetten van de schoen zelf is voor veel kinderen al spannend genoeg. Er hoeven echt geen enorme cadeaus in te zitten. En wat je erin stopt, hoeft ook niet per se op het verlanglijstje van je kind te staan. Sommige kinderen krijgen een chocoladeletter of een mandarijntje, anderen krijgen een flinke doos Lego. Het is natuurlijk afhankelijk van je budget en wat je eraan wilt uitgeven, maar in de regel geldt dat schoencadeautjes altijd wat goedkoper en kleiner zijn. Een aardigheidje dus.

TIP! Schoencadeautjes-inspiratie nodig? Hier vind je de mooiste en leukste schoencadeautjes voor jong en oud!

Advertentie

Hoe vaak

In principe kunnen kinderen hun schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas met de boot in Nederland is aangekomen tot aan pakjesavond. Je kunt je kind natuurlijk elke dag zijn schoen laten zetten, maar de vraag is of hij daar nu extra gelukkig van wordt. Pedagogen zeggen: overdaad schaadt. Oftewel: tegen de tijd dat het pakjesavond is, is de glans er wel een beetje vanaf. Bovendien vinden veel kinderen het idee dat Sint en Piet langskomen zo spannend, dat ze er ’s nachts niet goed van kunnen slapen of extreem vroeg wakker zijn.

Ouders kiezen er daarom vaak voor hun kind alleen in het weekend zijn schoen te laten zetten. Of bijvoorbeeld op woensdag en op zaterdag. Je kunt er ook voor kiezen met andere ouders uit de buurt of de klas van je kind te overleggen en het op elkaar af te stemmen. Ook kun je online aftelposters downloaden, waarop je de dag(en) kunt kleuren waarop de schoen voor de kachel/verwarming mag. Hoe je het ook aanpakt, het is belangrijk om in ieder geval duidelijk te zijn over wanneer de Sint langskomt. Zo weet je kind waar hij aan toe is en slaapt hij op de andere avonden in ieder geval zoals altijd.

Liedjes en wortels

Welk ritueel er gepaard gaat met het zetten van de schoen is bij elk gezin anders. Het ene gezin zingt een sinterklaasliedje voor het slapengaan, bij het andere mogen de kinderen ook een bakje water, een wortel of suikerklontjes voor Ozosnel bij hun schoen leggen. Ook maken kinderen vaak tekeningen of schrijven ze brieven of verlanglijstjes voor Sinterklaas, die ze in de schoen stoppen.

Lees ook: Sinterklaasliedjes: de grappigste kinderversprekingen 

Waar staat de schoen

In principe zet je de schoen voor de open haard, de Pieten komen immers via de schoorsteen het huis binnen. Maar omdat lang niet elk huis een haard of schoorsteenmantel heeft, zetten ook veel kinderen hun schoen bij de voordeur, de achterdeur, de verwarming of in de vensterbank.

Sommige kinderen vinden het idee dat er ’s nachts iemand door het huis sluipt maar eng. In dat geval kun je de schoen bij de voordeur zetten en zeggen dat Sinterklaas de cadeautjes door de brievenbus gooit, en ze zo in de schoenen terechtkomen.

Op school

Omdat niet alle kinderen hun schoen mogen zetten en ook niet alle gezinnen even grote cadeaus kunnen of willen kopen, kun je de schoencadeautjes beter niet direct meegeven naar school. Zo voorkom je dat kinderen hun cadeaus in de klas gaan vergelijken en sommigen zich achtergesteld voelen.

Tip: Gezond(er) snoepen met Sinterklaas.

Sinterklaascadeaus

Op zoek naar wat grotere cadeaus voor 5 december? Zorg dat je er op tijd bent en schaf grotere cadeaus aan met korting.
Dat kan natuurlijk het hele jaar door, maar ook Black Friday is daar bijvoorbeeld een handig moment voor.

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod