Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Sinterklaas en Piet stress bij je kind, zo deal je ermee

De komst van Sinterklaas is een feest. Toch kan het sinterklaasfeest voor kinderen ook flink spannend zijn. Slecht slapen, hyperactief gedrag of bang zijn voor Sinterklaas en Piet, met alle gevolgen van dien. Hoe ga je hier mee om? En hoe houd je het ook voor jezelf leuk?

Advertentie

Prikkels

Vanaf het moment dat Sinterklaas en Piet weer in het land is, krijgt je kind een overdosis aan prikkels. Met als hoogtepunt pakjesavond, met een lading cadeautjes en misschien wel een bericht of bezoek van Sinterklaas en Piet. Spannend!

Gevolgen van spanning

Alle prikkels en gevoelens die bij het sinterklaasfeest komen kijken, kunnen je kind veel spanning opleveren. Dit zijn mogelijke gevolgen:

Maak je geen zorgen; na 5 december is er weer rust in de tent, en gaat het waarschijnlijk vanzelf weer over. Tot die tijd is het even schipperen.

Hoe ga je ermee om

Om ervoor te zorgen dat je kind (en jijzelf) de sinterklaasperiode zonder al te veel stress doorkomt, hier een aantal handige tips:

Advertentie
 • Voorspelbaarheid: hoe voorspelbaarder het leven is, hoe veiliger een kind zich voelt. Zorg dus dat je kind weet, waar hij aan toe is. Maak duidelijke afspraken over hoe vaak hij zijn schoen mag zetten en maak een kalender waarin hij aftelt naar pakjesavond en het moment dat Sinterklaas op school komt.Tip: Dít zijn de leukste schoencadeautjes onder de 5 euro
 • Liever minder activiteiten, dan meer: in de periode naar vijf december toe wordt een heleboel georganiseerd. Heel leuk allemaal, maar voor een kind is het al gauw teveel. Beperk deze activiteiten dan ook. Bespreek met je partner waar jullie en je kind zich fijn bij voelt, en houd je daaraan. Dat betekent ook, dat je waarschijnlijk weleens nee zal moeten zeggen tegen leuke uitnodigingen.
 • Beperk de spanning: vindt je kind het een eng idee dat er ’s nachts iemand door het huis sluipt als hij zijn schoen heeft gezet? Dam die spanning dan wat in, door de schoenen bij de deur te zetten die het verst van je kind zijn kamer af is. Of zet ze buiten, onder een afdakje. Wil hij niet bij Sinterklaas op schoot, of een hand aan Piet geven? Bescherm hem dan. Hij hoeft niets te doen wat hij niet wil, en vertel dat hem dat ook.
 • Televisie: Op elke zender is op een gegeven moment wel iets over Sinterklaas te zien. Bedenk van te voren waar je kind naar mag kijken, bijvoorbeeld alleen naar het Sinterklaasjournaal. Hier wordt ook op scholen aandacht aan besteed. Vindt je kind het superspannend, bijvoorbeeld omdat het nooit zeker is of de pakjes wel aankomen, kijk er dan altijd samen naar. Benadruk dat het goed komt: de Pieten maken er altijd een potje van, maar de cadeautjes komen altijd op tijd. Vindt je kind het extra spannend allemaal, kijk het Sinterklaasjournaal dan ’s middags, of in ieder geval niet vlak voor het slapen gaan.
 • Houd je kind goed in de gaten: elk kind reageert anders op spanning. Het ene krijgt buikpijn, het andere is sneller boos of moe. Probeer erachter te komen wat er aan de hand is, om de angst of zenuwen weg te nemen. Plast hij van de spanning opeens weer in zijn broek, word dan ook niet boos. Hij kan er niks aan doen en vindt het waarschijnlijk zelf erg genoeg. Na de decemberstress zal alles weer normaal worden. Zorg ook dat je in deze periode genoeg tijd en aandacht voor je kind hebt, hij heeft dat nu extra nodig.
 • Rust: zorg dat je kind voldoende slaapt om al die indrukken te verwerken. Slaapt hij slecht van de spanning? Praat er met hem over, en zorg voor duidelijk- en voorspelbaarheid. Houd ook zoveel mogelijk zijn normale vertrouwde naar bed gaan ritueel aan.
 • Sinterklaas is oké: zorg dat je kind weet dat Sinterklaas een kindervriend is, en niet iemand die stoute kinderen in de zak stopt als ze niet lief zijn geweest. Kinderen kunnen verder zenuwachtig worden van het idee, dat Sinterklaas alles ziet wat ze doen.
 • Praat en lees over Sinterklaas en Piet: Door samen te lezen en te praten over de Sint en wat hij komt doen, leert je kind wat er gaat gebeuren en ontdekt jij over wat er in zijn hoofd omgaat.
 • Geniet ervan: al is het soms stressvol, druk en niet te overzien, probeer van samen met je kind van deze periode te genieten. Voor je kind is het een magische tijd, die hij zich zijn hele leven zal blijven herinneren. En geef toe, het is ook hartstikke gezellig allemaal.

Lees ook: December dilemma’s van ouders mét pedagogisch verantwoorde oplossingen

Pakjesavond

Sinterklaas vieren met je kind, is een heel ander verhaal dan het vieren met je vrienden. Bedenk vooraf goed hoe je het gaat vieren en met wie en bereid je kind daar ook op voor. Hetzelfde geldt voor de cadeautjes: als opa, oma, tantes en ooms, vrienden en jullie als ouders je kind cadeautjes willen geven, wordt het misschien teveel voor je kind. Eventueel houd je wat cadeautjes achter voor de volgende dag.

Zorg dat je kind uitgerust aan de middag of avond begint, en dat hij niet eindeloos duurt. Vergeet zelf niet om foto’s en/of video’s te maken van je kind: leuk voor later. Pakjes uitpakken kan trouwens op meerdere manieren, lees hier onze vijf tips.

Bekijk ook onze handige checklist: 9 anti-stresstips voor pakjesavond. 

10 tips tegen sinterklaasangst

Niet elk kind staat te springen om Sinterklaas en zijn Pieten te ontmoeten. Is jouw kind bang voor Sinterklaas? Zo stel je hem gerust.

Advertentie
 1. Bereid je kind voor op het sinterklaasfeest. Zing liedjes met hem, schrijf een brief naar de Sint en kijk samen naar het Sinterklaasjournaal. Zo kan hij zich langzaam voorbereiden op vijf december.
 2. Neem de angst van je kind serieus, maar geef het ook niet te veel ruimte. Benadruk dat jij het een leuk en gezellig feest vindt.
 3. Kinderen die Sint en Piet niet willen ontmoeten of aanraken, moeten hier nooit toe gedwongen worden. Wil hij niet, laat het dan en kijk samen met hem van een afstandje naar het tafereel.
 4. Vertel je kind uitgebreid over het sinterklaasfeest. Over het ontstaan, over hoe de Pieten het huis binnenkomen, wat ze komen doen en dat ze ook weer weggaan. Dat er pepernoten zijn, cadeautjes en Sinterklaas ook weer naar Spanje teruggaat na 5 december.
 5. Stel school, crèche of BSO op de hoogte van eventuele angst, dan kunnen ze hier rekening mee houden.
 6. Zorg dat je kind genoeg slaapt. Beperk het schoen zetten of andere activiteiten waar hij spanningen door krijgt. Meer lezen: Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?
 7. Maak het niet extra spannend: kinderen zitten vaak al vol in de sinterklaasstress, maak het dus niet erger met teksten als: ‘Zouden de pakjes wel aankomen vanavond?’ of: ‘Ik weet niet of Sinterklaas wel weet waar we wonen.’
 8. Gebruik de Sint niet als dreigmiddel. Zeg dus niet: als je nu niet dit of dit doet, dan neemt Piet je mee in de zak naar Spanje. Zo jaag je je kind angst aan.
 9. Vindt je kind het een eng idee dat Piet ’s nachts door het huis sluipt, leg dan uit dat hij alleen een cadeautje komt afgeven en dan weer gaat. Je kunt ook een lampje aanlaten in de slaapkamer van je kind.
 10. Zorgen de spanningen bij je kind voor een terugval in zindelijkheid, word dan niet boos. Waarschijnlijk herstelt de oude situatie zich na vijf december weer, en anders pak je de zindelijkheidstraining gewoon weer op.

Blijft je kind (extreem) angstig? Dan kun je ervoor kiezen je kind te vertellen dat de goedheiligman niet bestaat. Hier tips hoe je dat het beste kunt doen. 

Bron: Centrum Jeugd en Gezin

Check ook deze video:

Video: Hoe hou je het relaxt in de aanloop naar pakjesavond?
Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod