Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn kind wil vegetarisch eten: waar moet ik op letten?

En dan komt die dag dat je kind ineens doorheeft dat het eten op zijn bord ooit kakelend rondliep op een boerderij. De ah’s en oh’s vliegen met een geschrokken blik over tafel en boos protesteert je kind ‘echt geen lieve dieren te gaan opeten’. Soms duurt deze fase slechts 1 maaltijd en soms blijft een kind erbij en dat is prima. Of misschien ben je zelf voorstander van een maaltijd zonder vlees en wil je dat graag ook op je kind overbrengen.

In samenwerking met expert

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Een vrije keuze en mits je de juiste voeding aanbiedt ook geen enkel probleem. Een kind kan prima vegetarisch eten en gezond groot worden. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of je kind van alle voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt.

Advertentie

Vegetarisch eten: onmisbare voedingsstoffen

Vlees en vis bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12. Als je kind vegetarisch eet, is het belangrijk dat je kind deze voedingstoffen uit andere producten haalt. Deze voedingsstoffen zijn namelijk heel belangrijk voor de gezondheid.

 • Eiwitten zorgen voor de bouw van lichaamscellen.
 • IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof door het bloed.
 • Vitamine B1 zorgt voor een goede verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart- en zenuwstelstel.
 • Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel.

Vegetariërs krijgen standaard het advies vooral genoeg eieren, tempé, tofu, en peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Daarnaast is het net als voor ieder ander goed om voldoende en gevarieerde voeding te eten met voldoende groente, fruit, volkorenbrood en zuivel te eten. Zo voorkom je tekorten in voedingsstoffen en vitamines. Lees hier welke vitamines noodzakelijk zijn voor kind.

Eiwitten

Vegetariërs hebben 20% meer eiwit nodig dan mensen die wel vlees eten. Dit is vaak geen probleem zeker als je wel gewoon zuivel eet. Let op als vegetariër wel op dat je goed blijft variëren in je bronnen van eiwitten, de kwaliteit verschilt namelijk per product. Dus naast zuivel en eieren ook voldoende granen en peulvruchten.

Hoe krijg je je kind zover om (meer) groente te eten? Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Hier praktische tips om je kind groente te laten eten.

IJzer

Als je kind volledig vegetarisch eet is goed verstandig om goed te letten op voldoende ijzerinname. IJzer uit vlees wordt namelijk beter door je lijf opgenomen dan ijzer uit plantaardige voeding, dit is namelijk een ander soort ijzer. Dit doe je door te letten op:

 • Voldoende ijzerrijke producten: volkoren graanproducten, groente (vooral groene bladgroenten, seitan, aardappelen, appelstroop met extra ijzer.
 • Vitamine C helpt voor een betere opname van ijzer. Dus geef kinderen die vegetarisch eten een stukje fruit en wat extra groenten bij de maaltijd.

Lees hier welke belangrijke vitamines voor kinderen noodzakelijk zijn.

Vitamine B12

Vitamine B12 vind je alleen in dierlijke producten, naast vlees komt het voor in alle zuivelproducten zoals:

 • Melk, yoghurt, kwark en kaas
 • Plantaardige zuivel waarin B12 is toegevoegd

Vleesvangers

Er is tegenwoordig een ruime variatie vleesvervangers in de supermarkt te vinden in alle vormen en maten. Als je een vleesvervanger koopt is het belangrijk te checken of er ijzer, vitamine B1 en B12 aan toe zijn gevoegd. Kijk ook op het etiket hoeveel zout erin zit. De nieren van kinderen tot vier jaar kunnen zout nog niet goed verwerken.

Zout gegeten

Zoals hierboven vermeld is het oppassen met het zoutgehalte van o.a. vleesvervangers, maar welke hoeveelheid zout wordt nou eigenlijk aanbevolen.

Leeftijd Zout Natrium
0-6 mnd < dan 1 gram < dan 0,4
7-12 mnd max 1 gram max 0,4 gram
1-3 jaar oud max 3 gram max 1,2 gram
4-6 jaar oud max 4 gram max 1,6 gram
7-10 jaar oud max 5 gram max 2 gram
> 10 jaar oud max 6 gram max 2,4 gram

Vegetarisch voedingspatroon

Als je kind geen vlees eet, ziet een weekschema er iets anders uit dan als je wel vlees eet. Maar de adviezen zijn vrij simpel:

 • 1x per week vis
 • 2x per week peulvruchten
 • 2 x per week extra portie noten
 • 3-4 eieren per week (kinderen tussen de 1-3 jaar oud: 2-3 eieren per week)

Voor de rest kun je je het gewoon de adviezen uit de schijf van vijf aanhouden passend bij de leeftijd van jouw kind. Het voedingscentrum geeft je een makkelijk overzicht.

Tips voor als je kind vegetariër wordt

 1. Ga op zoek naar leuke recepten die speciaal zijn samengesteld voor vegetariërs. Zo weet je dat er in de maaltijd van je kind alles zit dat hij nodig heeft.
 2. Er zijn genoeg verleesvervangers te verkrijgen tegenwoordig in allerlei varianten, let op de toevoeging van ijzer, B1 en B12. En juist weer niet te veel zout.
 3. Geef je kind af en toe een handje noten als tussendoortje (ongezout) vanwege de eiwitten en het ijzer dat ze bevatten. Kinderen van 4-8 jaar kunnen zich nog verslikken in hele noten en pinda’s. Eet rustig aan tafel en blijf er altijd bij. Ben je onzeker, geef dan notenpasta of gemalen noten.
 4. Geef de maaltijden een stukje fruit of groente met veel vitamine C, hierdoor nemen ze het ijzer uit de plantaardige producten beter op.
 5. Vergeet niet om ouders van vriendjes en de school in te lichten. Dan kunnen ze hier rekening mee houden als je kind daar wat eet.

Veganistisch

Als je ervoor kiest om dierlijke producten volledig te schrappen uit je voedingspatroon en dat van je kind dan is het advies om daar begeleiding voor te zoeken van een dietist.

Bij een volledig veganistisch voedingspatroon heeft je kind (in de groei) een grotere kans op een tekort, een dietist kan je adviseren hoe dit te voorkomen met de juiste voeding en aanvulling.

Vraag hulp

Heb je twijfels over de groei of gezondheid van je kind, vraag dan advies aan je huisarts of het ouder&kind centrum in je woonplaats. Zij kunnen je indien nodig doorverwijzen naar een kinderarts of dietist.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook: hoeveel groente en fruit moet een kind per dag eten?

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Susanne wil als coach graag alle info, adviezen en nieuwe inzichten over voeding en gezondheid filteren. Dit doet ze door de wetenschap te vertalen naar hands-on tips en haalbare duurzame aanpassingen in leefstijl. In haar werk begeleidt ze zowel volwassenen als kinderen naar een gezonde(re) toekomst. Susanne heeft zelf twee dochters.

Contact
Website
Facebook
Instagram