Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

1 op de 5 moeders vindt dat ze 'te laat' kinderen heeft gekregen

Hoewel de trend lijkt te zijn dat we op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, stelt dit Britse onderzoek dat 1 op de 5 moeders spijt heeft dat ze niet op jongere leeftijd aan kinderen is begonnen.

Advertentie

Dit blijkt uit onderzoek van MTV dat in het kader van de serie Teen Moms UK  is gedaan. Aan het onderzoek deden tweeduizend moeders mee, die allemaal na hun achttiende een kind hebben gekregen. Van de moeders bleek twintig procent spijt te hebben dat ze niet op jongere leeftijd aan kinderen waren begonnen.

Zussen

Meer dan de helft van deze moeders gelooft dat ze dan minder moeite gehad zouden hebben om de ontwikkeling van hun kind bij te houden. Eén op de zes denkt ook dat ze de druk van het moederschap beter aan had gekund als ze eerder moeder was geworden. Nog eens vijftien procent had graag gewild dat ze af en toe voor de zus van hun kind aangezien werden in plaats van hun moeder. En twaalf procent van deze moeders had graag eens naar een club willen gaan als het leeftijdsverschil met haar kind kleiner zou zijn geweest.

Lees ook: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

'34 jaar is dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden'

Ideale leeftijd

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat 26 jaar als ideale leeftijd wordt gezien om voor het eerst moeder te worden. Ook aan de termen jonge en oude moeder werd duiding gegeven. Zo worden vrouwen die op 25 jarige leeftijd of eerder moeder worden gezien als jonge moeder en vallen vrouwen die na hun 38e hun eerste kind krijgen in de categorie oude(re) moeder.

Lees ook: Zwanger op latere leeftijd, de voor- en nadelen

Trend

De uitkomsten van het onderzoek suggereert bovendien dat het een trend is om op latere leeftijd kinderen te krijgen. Zo zei de helft van de ondervraagden dat ze ouder waren dan hun eigen moeder toen ze zelf een kind kregen.

Bron: Independent Beeld: Shutterstock