Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 OMG-momenten na je bevalling die niemand je vertelt

Je dacht dat je je goed ingelezen had over wat je allemaal staat te wachten na de bevalling. Toch zul je de eerste weken genoeg momenten hebben dat je denkt: is dit normaal?!

Advertentie
 1. Nageboorte

  De focus bij de bevalling ligt natuurlijk op De Baby, maar daarna is er nog een belangrijk aandachtspuntje: de geboorte van de placenta. Daar zijn meestal nog wat weeën voor nodig, al zijn die peanuts vergeleken met wat je net achter de rug hebt. En dan komt er dus een compleet orgaan naar buiten. De verloskundige ontfermt zich over je ‘nageboorte’, maar misschien wil je wel even zien wat je lichaam speciaal voor je baby heeft gemaakt. OMG… 

 2. Naweeën

  Je hebt de ontsluitingsweeën en de persweeën afgevinkt, je baby is er, placenta: check. En toch voel je nog (of weer) heftige krampen. Hoezo?! Ja, ook na de bevalling kun je weeën krijgen, met de toepasselijke naam ‘naweeën’. Dat betekent dat je baarmoeder, die tijdens de zwangerschap enorm is gegroeid, teruggaat naar formaatje peer. Dat gebeurt soms met pijnlijke samentrekkingen. Het hoort dan bij je herstel en gelukkig duren de krampen meestal korter dan weeën. Een warme douche of kruik kan helpen, of vraag de kraamzorg om een paracetamol.

  Alles voor de baby in huis? Hier vind je alle essentiële babyverzorgingsproducten.

 3. Opstaan en lopen

  Misschien zie je jezelf de dag na je bevalling al helemaal trots met je baby door het huis paraderen. Dat kan tegenvallen. Als de boel beurs is en je spierpijn hebt op gekke plekken, is paraderen toch meer: heel voorzichtig naar de wc schuifelen. En blij zijn als je weer in bed ligt.

  Advertentie

  Lees ook: 20x waarom de kraamtijd een feestje is

 4. Eerste keer plassen

  Je zult nog met weemoed terugdenken aan die tachtig keer plassen op een dag tijdens de zwangerschap. De eerste dagen na de bevalling is wc-bezoek best wel op je tanden bijten. Vooral als je hechtingen hebt. Gelukkig hoef je minder vaak, maar ga toch vooral als je moet. En neem een kan lauw water mee om tijdens het plassen mee te spoelen. 

 5. Niet durven poepen

  Plassen is dus branderig, maar hoe moet poepen dan wel niet voelen? Je zult niet de eerste zijn die piepend van de zenuwen op de pot zit voor de eerste postpartum number two. Eén tip: hou ’t niet op. Daar wordt het hard van. Dat wil je niet. Neem rustig de tijd, adem in en adem uit, net als tijdens de weeën. Ook hier is je lichaam voor gemaakt en álle moeders gingen je voor. You got this. 

 6. Een luier voor je baby, een luier voor jou

  Je hebt ze natuurlijk in het kraampakket zien zitten: die dikke verbanden. En ja: die ga je nodig hebben. Je baarmoeder moet de eerste week veel bloed met stolsels kwijt. Menstruatie-de-luxe, zou je kunnen zeggen, als je een positief woord zoekt. Dus elke keer als je de luier van je baby verschoont, kun je meteen die van jezelf verschonen. Charming! Na een paar dagen tot een week red je het weer met gewoon maandverband. Waar een mens al niet gelukkig mee kan zijn.

  Lees ook: 6 tips voor vaders tijdens de kraamtijd

 7. Ongelukjes

  Je sluitspieren werken de eerste tijd na je bevalling minder goed, omdat je bekkenbodemspieren flink zijn ‘gestretched’ tijdens de geboorte. Hoesten, niezen en springen (dat laatste moet je de eerste weken sowieso maar niet doen) betekent daarom vaak nattigheid. Kijk hier hoe en wanneer je je bekkenbodem kunt gaan trainen, want echt, dat helpt. 

  Advertentie
 8. No shame

  Kanten van jou die je vriendinnen niet eens kennen, ga je laten zien aan een relatief vreemde. Je kraamverzorgster. Voor haar trek je die grote onderbroek uit, zodat ze je kan temperaturen. Voor haar doe je je benen wijd, zodat ze even rustig kan bekijken of alles lekker geneest. Ze mag je borsten zien, en eraan zitten als ze je helpt met voeden. Ze ziet het snot op je kin als je je kraamtranen laat stromen. En het fijne is: je hoeft je nergens voor te schamen.

 9. Cry baby

  Tijdens de kraamweek ga je ook de drie H’s tegenkomen: Heel Hard Huilen. Om niks. Of nou ja, noem het maar niks. De directe aanleiding kan één verkeerd woord van je moeder zijn, maar daarachter gaat een rollercoaster aan hormonen, emoties en slaapgebrek schuil. Of misschien huil je uit pure liefde voor je baby en het overweldigende verantwoordelijkheidsgevoel dat daarbij hoort… Sowieso: die ugly cry is je totaal vergeven.

 10. Rare buik

  Je buik voelt raar als de baby eruit is. Als een soort zachte, holle bal. En je lijkt aan de buitenkant gewoon nog min of meer zwanger, maar dan dat er binnenin geen baby meer is. Ook van dat lege gevoel kun je even van de kaart zijn. Tot je weer beseft: o jaaaa, mijn baby ligt op mijn borst! OMG, ik heb een kind! Ik ben moeder! En dat is toch wel de allerbeste OMG ooit.

Kijk, nu ben je pas écht voorbereid op wat komen gaat.

Lees ook: Wat niemand je vertelt over de bevalling

Beeld: Shutterstock