OMG-momenten bevalling
door

10 OMG-momenten na je bevalling die niemand je vertelt

Je dacht dat je je goed ingelezen had over wat je allemaal staat te wachten na de bevalling. Toch zul je de eerste weken genoeg momenten hebben dat je denkt: is dit normaal?!

 1. Naweeën

  Wat zijn die heftige krampen toch? Het lijkt wel of je nog steeds weeën hebt na je bevalling? Dat kan kloppen. Als de bevalling erop zit en je placenta er ook uit is kan het voorkomen dat je naweeën hebt. Dit komt omdat je baarmoeder helemaal uitgerekt is. Door de samentrekkingen van de baarmoederspier neemt hij langzaam weer zijn normale vorm aan. Nou lekker dan en jij maar denken dat je die helse klus al had geklaard.

 2. Nageboorte

  Heb je je kind eruit geperst, moet je die placenta, ook wel de nageboorte genoemd, er ook nog uit zien te krijgen. Gelukkig is dit meestal een eitje vergeleken met de baby.

 3. Opstaan en lopen

  Je verwacht misschien de ochtend na je bevalling gewoon uit bed te kunnen springen, maar niets is minder waar. Waarschijnlijk voelt je lichaam aan alsof je bent overreden door een truck. Je kunt amper je bed uitkomen, je loopt als een bejaarde en doet er een halfuur over om naar de badkamer te komen.

  Lees ook: 20x waarom de kraamtijd een feestje is

 4. Eerste keer plassen

  Waar je tijdens je zwangerschap gerust 35 keer naar de wc ging per dag, zul je dit tijdens je kraamweek waarschijnlijk niet doen. Want wát een pijnlijke bedoeling met je hechtingen.

 5. Niet durven poepen

  En zullen we het dan ook meteen over poepen hebben? Ja, dat durf je die eerste week dus gewoon helemaal niet. Totdat je het écht niet meer houdt. En dan valt het – na alles wat je al doorstaan hebt – best mee.

 6. Een luier voor je baby, een luier voor jou

  Als je denkt dat het bloeden na de bevalling stopt: think again. Sterker nog, het kan zomaar zo zijn dat je nog zes weken lang met dik kraamverband in je onderbroek loopt. Elke keer als je de luier van je baby verschoont, kun je meteen die van jezelf verschonen. Charming!

  Lees ook: 6 tips voor vaders tijdens de kraamtijd

 7. Ongelukjes

  Je sluitspieren werken de eerste tijd na je bevalling niet bepaald goed meer. Als je hoest, niest of springt is dat bijna een garantie voor een natte onderbroek. Daar is je kraamverband dan ook wel weer handig voor. Trainen dus, die bekkenbodemspieren.

 8. No shame

  Schaamte tegenover je kraamverzorgster heb je op een gegeven moment niet meer. Ze ziet namelijk alles van je. Ze wil je elke dag temperaturen (en dan niet onder je oksel), ze zit meerdere keren per dag aan je borsten als je borstvoeding geeft en ze wil elke dag even kijken hoe je wond erbij ligt. Zelfs douchen met de baby doe je gewoon waar zij bij is. Kan jou het nog schelen.

 9. Cry baby

  Tijdens de kraamweek gieren de hormonen zo erg door je lijf en ben je zó uitgeput dat je om het minste of geringste gaat huilen. Je bent kwaad op iedereen (behalve de baby), je voelt je totaal uitgeput en je wil alleen maar met rust gelaten worden.

 10. Rare buik

  Je buik voelt in het begin ontzettend raar als de baby eruit is. Het is een soort zachte, holle bal en hij lijkt bijna net zo groot als toen je nog zwanger was. Komt goed.

Kijk, nu ben je pas écht voorbereid op wat komen gaat.

Lees ook: Wat niemand je vertelt over de bevalling

Beeld: Shutterstock