ZwangerBevalling

Wat niemand je vertelt over de bevalling

Wat niemand je vertelt over de bevalling Getty Images
Getty Images
Leestijd 5 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
georgina kwakye
Georgina Kwakye
Zwangerschapscoach
Lees verder onder de advertentie

1. De persfase kan lang duren

In veel series en films zie je barende vrouwen twee keer persen en voilà: de baby is er! Nogal een vertekend beeld, want in het echt duurt de persfase zeker bij je eerste kind veel langer. Dat is logisch. Je baarmoederspieren duwt je baby in stapjes door je bekken en vagina. Zo krijgen je bekkenbodemspieren en je perineum de kans om mee te rekken. Bij elke wee krijg je persdrang, die maakt dat je met je buikspieren wilt meeduwen. En na elke wee is er een pauze, zodat jij en je baby even kunnen herstellen van de krachtinspanning. Bij een eerste kind duurt dit gemiddeld een uur, maar het kan ook bijna twee uur duren.

Tip: In dit boek vind je tips voor het omgaan met de (pers) weeën

2. Er zijn soms veel mensen om je heen

Bij een thuisbevalling of een poliklinische bevalling zijn in principe alleen je partner, de verloskundige en de kraamverzorgende aanwezig. Maar als je bevalt met een medische indicatie, kan het een stuk drukker worden in de verloskamer. Dit is bijvoorbeeld zo als je een ruggenprik wilt of weeënopwekkers nodig hebt. Er kunnen dan geregeld verpleegkundigen en artsen (in opleiding) binnenkomen.

Lees verder onder de advertentie

Wordt er van dienst gewisseld, dan zie je weer allemaal nieuwe gezichten. Wil je graag dat het zo rustig mogelijk is in de verloskamer? Zet dit dan in je geboorteplan en bespreek dit van tevoren met je verloskundige. Dan kan er rekening mee gehouden worden.

3. Poepen hoort er meestal bij

Je hoort er vaak niemand over, maar poepen tijdens de bevalling is heel gebruikelijk. Het gebeurt met name als de persdrang opkomt. Persen en poepen lijkt qua gevoel namelijk nogal op elkaar. Ook kan het hoofdje van de baby vlak voor de geboorte wat ontlasting uit de endeldarm naar buiten duwen. Verloskundigen kijken er echt niet van op en vinden het vaak een goed teken: de baby komt eraan.

4. Moedergevoelens komen soms pas later

Op eerste babyfoto's kijken ouders meestal gelukzalig verliefd naar de baby in hun armen. Maar het is niet raar als het moedergevoel of vadergevoel er niet direct na de geboorte is. Je kunt overweldigd zijn door allerlei emoties. Tijdens de bevalling gebeurt er zoveel, dat het soms even duurt voor het besef komt: jij bent mijn baby en ik zal altijd voor je zorgen. Geef het wat tijd. Dat gevoel mag groeien, dat is allemaal normaal.

Lees verder onder de advertentie

Pas als je dagenlang helemaal geen liefde of blijdschap kunt voelen, is het goed om aan de bel te trekken. Met de huisarts of je verloskundige kun je bespreken of wat jij ervaart zou kunnen wijzen op een postnatale depressie. Sowieso helpt het om veel te praten over alle nieuwe gevoelens.

5. Je blijft nabloeden, met stolsels

Na de bevalling verlies je nog een tijdje bloed. Dit komt uit de wond die de placenta achterlaat in de baarmoeder. Bij dat vloeien kunnen grote stolsels (een soort klonten) zitten. Het vloeien duurt zo'n vier tot zes weken, maar neemt na de kraamweek meestal al flink af. Vind je dat je erg veel bloed verliest, krijg je koorts of maak je je om een andere reden zorgen over het bloedverlies? Vertel het je kraamverzorgende of je verloskundige.

Dit vinden jullie van de bevalling:

Nog meer bijzondere bevaldetails waar je nooit iemand over hoort? Hier negen ervaringen uit de mond van moeders zelf!

Lees verder onder de advertentie

6. Borstvoeding geven gaat vaak niet vanzelf

Bij de één gaat het direct soepel, bij de ander kan het geven van borstvoeding een beetje oncomfortabel of pijnlijk zijn. Ook is het vaak erg wennen en uitproberen hoe 'het werkt'. Dit is heel normaal. Vaak komt borstvoeding geven, met hulp van de kraamverzorgende, helemaal goed. Vind je het echt pijnlijk en gaat de pijn niet over? Vraag dan advies aan een lactatiekundige. Wacht hier niet te lang mee: er kan een oorzaak zijn die makkelijk verholpen kan worden.

Is de borstvoeding op gang gekomen en ben je eraan gewend? Maak er dan een ontspanmoment van, waarbij je echt even kunt genieten van het samenzijn met je baby.

Zwangerschapscoach Georgina Kwakye

7. Het wordt zweten, ook ná de bevalling

Een bevalling is hard werken, de meeste vrouwen vinden het topsport. Maar ook daarna heeft je lichaam nog van alles te doen. Ontzwangeren noem je dat ook wel. Voorbeeldje? Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer vocht aan. Dit is na de bevalling niet zomaar weg. Je lichaam voert dit vocht af via je urine en je zweet. Daarom moet je de dagen na de bevalling vaker plassen en kun je flink zweten, vooral 's nachts.

8. Je bent sterker dan je denkt

Zie je erg tegen de bevalling op? Vergeet niet dat je vaak vooral de vervelende details van een bevalling te horen krijgt, zoals de pijn of eventuele medische ingrepen. Maar terwijl jij dit leest, zijn talloze vrouwen deze topprestatie aan het leveren, met een lichaam dat ervoor gemaakt is en een uithoudingsvermogen waar je U tegen zegt. Je lichaam zit ingenieus in elkaar en je eigen hormonen gaan je helpen. Vrouwen zijn na hun bevalling vaak blij verrast dat het ze allemaal is gelukt. Dat trotse gevoel is onvergetelijk en iets om naar uit te kijken. Je kunt het!

Lees verder onder de advertentie

De bevalling is een natuurlijk proces waarbij je lichaam precies weet wat het moet doen net zoals tijdens de zwangerschap. De belangrijkste ingrediënten zijn vertrouwen in je lichaam, kennis over wat er in je lichaam gebeurt, flexibiliteit en natuurlijk ontspanning zodat je lichaam kan doen wat het moet doen.

Zwangerschapscoach Georgina Kwakye

Podcast 'Ouders van Nu vraagt door': Relaxed bevallen

Bron: Radboud UMC, AMC