Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ouders hebben 1 kind
door

10 tekenen dat je het bij één kind wilt houden

‘Hoe meer kinderen, hoe meer vreugd’, mag dan voor sommige ouders gelden, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. En daar is ook helemaal niks mis mee. Twijfel jij weleens of je een tweede wilt? Kijk dan eens naar onderstaande signalen of je je hierin herkent.

Advertentie
 1. De bevalling was moeilijk

  Een bevalling loopt vrijwel nooit zoals je vooraf had gehoopt of gepland in je geboorteplan. Als jouw bevalling heel anders liep dan je verwachtte, of erg heftig was, kan het zelfs zo ver gaan dat je hier een trauma aan hebt overgehouden. Ook kan dit een reden zijn om nooit meer zoiets te willen meemaken, zowel voor jou als voor je partner die aan de zijlijn moest toekijken.

  Lees ook: Een tweede kind: wanneer?

 2. Je had problemen met zwanger worden

  Waar sommige stellen maar aan seks hoeven te dénken om zwanger te raken, is dat zeker niet bij ieder stel het geval. Van hormonen slikken tot zware IVF– en ICSI-trajecten: zwanger worden kan een jarenlang, loodzwaar traject zijn. Zowel fysiek als mentaal. Dan is de vraag: wil je nog een keer door dat hele proces van hoop en teleurstelling met z’n tweeën?

 3. Geldproblemen

  Zodra je zwanger bent merk je al dat een baby allesbehalve gratis is. Dit verandert niet zodra je baby ouder wordt – integendeel. Wellicht merk je dat jullie budget flink is gekrompen sinds de komst van de kleine. Om er zeker van te zijn dat je je kind financieel kunt onderhouden, en zo nu en dan verwennen, kan dat (een van) de reden(en) zijn om het bij één kind te laten.

 4. Je bent blij dat je kind zelfstandiger wordt

  De babytijd? Je vond het vooral heel erg zwaar. De afhankelijkheid, het constant moeten zorgen: je bent blij dat je kind zelfstandiger is en je soms héél even iets voor jezelf kunt doen terwijl hij aan het spelen is. En je weet dat als jullie voor een tweede gaan, dat het hele circus weer van voor af aan begint.

  Advertentie
 5. Je bent blij dat jij niet zwanger bent als je blije aankondigingen ziet

  Als je bij jezelf opluchting voelt als je zwangerschapsaankondigingen op social media ziet, omdat jíj het niet bent, dan weet je dat je (nog?) niet klaar bent voor een tweede. Dit kan zijn omdat je een lastige zwangerschap hebt gehad, of omdat je gewoon (nog even) niet aan een tweede kind moet denken. Blijft dit gevoel zo? Wellicht dat je het dan bij één kind wil houden.

 6. Je bent blij dat het eerste jaar voorbij is

  Darmkrampjes, borstvoeding, gebroken nachten, tandjes, huilsessies, luiertassen vol met spullen: je vond het eerste jaar met baby zwaar. Heel zwaar. Je bent dan ook blij dat je nu een gezellige peuter thuis hebt rondlopen die zichzelf kan vermaken, de hele nacht slaapt en zelf kan zeggen wat hij wil. Dat eerste jaar? Dat mis je voor geen goud.

 7. Je bent blij dat je weer meer vrijheid hebt

  Hoe ouder je kind wordt, hoe meer vrijheid je weer ervaart. Inmiddels heb je weer tijd voor vriendinnendates, sporten en kun je met je kind ergens heen waar hij zelfstandig speelt. Ook zul je je kind sneller bij een oppas of familie achterlaten. Je bent méér dan alleen moeder en het is helemaal niet raar als je deze vrijheden in het begin hebt gemist. En om die nu weer op te moeten geven…

  Lees ook: ‘Opvoeding van het tweede kind is voor veel ouders een flinke uitdaging’

 8. Je voelt je uitgeput met één kind

  Een kind opvoeden is veel werk, heel veel werk. Het maakt niet uit of het een baby, peuter of een puber is. Kinderen hebben altijd aandacht nodig. Als jij en je partner het nu al vaak moeilijk hebben met het grootbrengen van één kind en regelmatig uitgeput zijn, dan is het niet gek dat je het niet ziet zitten om nóg een kind op te voeden.

  Advertentie
 9. Je hebt een zware zwangerschap gehad

  Had je lijf moeite met zwanger zijn? Dan is het niet gek dat je er tegenop kijkt om weer zwanger te zijn. Je bent tenslotte niet een dagje zwanger, maar driekwart jaar. Driekwart jaar misselijk, bekkenpijn, slecht slapen, maagzuur, of welke andere klachten je ook had, dat is niet niks. Je moet gezond zijn om een kind te kunnen dragen, maar ook om voor ‘m te zorgen als hij er eenmaal is.

 10. Je voelt je tevreden en gelukkig met één kind

  Misschien dat je vroeger wel van een groot gezin droomde. Maar misschien kom je er nu wel achter dat je compleet gelukkig bent met één kind. Je vindt het heerlijk dat je al je liefde aan hem of haar kunt geven en voelt je hartstikke gelukkig met de liefde die je terugkrijgt. Prima toch?

Lees ook: Twee kinderen in twee jaar: de voordelen

Bron: BabyGagaBeeld: Shutterstock

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website