Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x dit vonden ouders vroeger volkomen normaal (maar zouden wij nóóit doen)

Kinderen zonder gordel achterin in de auto zetten en dan ook nog allebei een sigaret opsteken. Je kunt het je nu (hopelijk!) niet meer voorstellen, maar vroeger was dit volkomen normaal. Kortom, dat de uitdrukking 'vroeger was alles beter' lang niet voor alles opgaat, bewijst dit lijstje wel.

Advertentie
 1. Glaasjes sigaretten

  Niet alleen in de auto en op tv werd er vroeger vrolijk op los gepaft. Grote kans dat je ze zelf nog hebt meegemaakt: de verjaardagen waarop de glaasjes sigaretten gezellig voor de grijp op tafel stonden en de kamer blauw stond van de rook. Wist je trouwens dat roken vroeger bij zwangere vrouwen zelfs werd gestimuleerd? Deze en meer bizarre adviezen die zwangere vrouwen vroeger kregen lees je hier. 

 2. Speen met jenever

  Tijdens zulke verjaardagen vond niemand het gek als een kind ‘gezellig’ een slokje bier nam. En was de baby onrustig? Even de speen in de jenever dopen, want ‘dan slaapt hij lekker!’ En dan hebben we het nog niet eens over alcoholgebruik onder zwangere vrouwen. Benieuwd waarom alcohol nu precies schadelijk is tijdens je zwangerschap? Zelf één glaasje. Je leest het hier.

 3. Zonder gordel

  Sinds 1990 moeten alle zitplaatsen in de auto een autogordel hebben. Voor die tijd ging het vaak met een arm voor de borst en een ‘goed vasthouden jongens!’ Inmiddels kunnen we een leven zonder gordel en autostoeltjes natuurlijk niet meer voorstellen. Wil je weten waar autostoeltjes aan moeten voldoen? Alle info vind je hier. 

 4. De kroeg in

  Niet zo gek dat er vroeger geen oppascentrales bestonden, want ging je naar de kroeg dan nam je je kind gewoon mee. Kwestie van de kinderwagen onder de bar parkeren. En oudere kinderen vielen uiteindelijk in slaap op die berg jassen in de hoek. Over de harde muziek en het feit dat er binnen gerookt werd, dacht niemand na.

  Advertentie
 5. Volume max

  Tijdens festivals of optredens zaten alle baby’s en kinderen vroeger gezellig mee te deinen. Zonder gehoorbeschermers, inderdaad. De afgelopen jaren zijn we gelukkig een stuk wijzer geworden als het gaat om het gehoor van onze kinderen. Hoe je het gehoor van baby en kind het beste beschermt, lees je hier.

 6. Zwemmen zonder diploma

  Tijdens zwemles werd je met een haak begeleid. Als je al les kreeg in een zwembad, want veel ouders gingen gewoon (eerst) zelf aan de slag in de zee of een natuurbad. Dit is natuurlijk inmiddels al behoorlijk lang geleden. Tegenwoordig haalt nagenoeg elk kind keurig een zwemdiploma. Of beter nog: twee of drie.

  Lees ook: Alles over zwemles

 7. Achterop

  Even een rondje achterop de motor of brommer deed je met wapperende haren, want zonder helm. En achterop de fiets zat je gewoon op de bagagedrager. Lang leve de fietsstoeltjes van tegenwoordig, want deze voorkomen nare ongelukken zoals voetjes tussen de spaken.

  Lees ook: Zo kies je het juiste fietsstoeltje

 8. Vuurwerk afsteken

  Sterretjes werden ook wel kindervuurwerk of koudvuur genoemd. Deze kon je je kind dus met een gerust hart zelf laten aansteken en vasthouden. En was je kind wat ouder, dan kreeg hij met oud en nieuw een doos rotjes. Zonder vuurwerkbril.

  Advertentie
 9. Je baby laten huilen

  Jarenlang was de gouden tip: controleer of het kind een vieze luier heeft, genoeg gegeten heeft en koorts- en pijnvrij is. Is dit in orde, dan is het niet erg om je kind te laten huilen. Na drie nachten zou het vanzelf moeten stoppen. Inmiddels weten we alleen dat het juist belangrijk is om je baby wél op te pakken als hij huilt. Dit is waarom.

 10. Veel aankomen tijdens de zwangerschap

  Het is heel normaal om aan te komen tijdens de zwangerschap. Hoeveel precies verschilt van persoon tot persoon. Eet je gezond en beweeg je normaal, dan kom je tijdens je zwangerschap gemiddeld tien tot twaalf kilo aan. In de jaren ’80 echter, was eten voor twee het advies. Zodat je bij voorkeur 25 tot 30 kilo aan zou komen. Ongeacht hoe zwaar je was voor de zwangerschap, je lengte, enzovoort.

  Lees ook: Gewichtstoename tijdens de zwangerschap, wat is gezond?

Bron: Boredpanda.com, Fotografie: Shutterstock