Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Handig! Deze 10 tips voor alleenstaande ouders

Nederland telt meer dan een half miljoen eenoudergezinnen. Dat betekent dat bijna één op de tien baby’s opgroeit in een eenoudergezin. Heel uitzonderlijk is dat dus allang niet meer. Toch kan het ouderschap zonder de hulp van een partner om op terug te vallen, best pittig zijn. Daarom hebben we wat handige tips verzameld die je leven als alleenstaande ouder net wat makkelijker kunnen maken.

Advertentie
 1. Zorg goed voor jezelf

  Het ligt voor de hand om je kind(eren) op de eerste plek te zetten en om jezelf weg te cijferen. Toch is dat niet verstandig. Je kinderen hebben je nodig, dus zorg dat je fit genoeg bent voor die verantwoordelijkheid. Maak tijd vrij om regelmatig en gezond te eten, neem voldoende rust en ga sporten wanneer dat mogelijk is. Met een snelle dagelijkse wandeling door de buurt zorg je voor wat beweging in de frisse lucht.

  Lees ook: Moeder én knettermoe? Grote kans dat je lijdt aan postnatale depletie

 2. Bundel je krachten

  Merk je dat je het lastig vindt om je situatie te bespreken met vriendinnen en familie? Kijk dan of je steun kunt vinden bij andere alleenstaande ouders. Online zijn er veel initiatieven te vinden waar je ervaringen kunt uitwisselen.

  Lees ook: 10 redenen waarom alleenstaand moeder zijn zo gek nog niet is

 3. Schakel hulp in

  Een goed netwerk van familie, vrienden of buren waar je zo nu en dan een beroep op kunt doen, is niet alleen belangrijk, maar ook superhandig. Stap over die drempel heen en vraag hulp op de momenten dat je dat kan gebruiken.

 4. Bedenk creatieve oplossingen

  Als je er alleen voor staat heb je soms wat extra creativiteit nodig om alles voor elkaar te krijgen. Te weinig vakantiedagen? Kijk of iemand in je omgeving met hetzelfde dilemma zit en neem op jullie vrije dagen de zorg voor elkaars kinderen over. Dat scheelt zo de helft van je dagen.

  Advertentie
 5. Slim besparen

  Jonge kinderen groeien en ontwikkelen zich zo snel, dat je bijna continu nieuwe kleding en speelgoed nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om daarop te besparen. Speur Marktplaats af naar tweedehands kledingpakketten in de maat die je kind nodig heeft. Of probeer zo nu en dan speelgoed te ruilen met een vriendin, dan ligt je woonkamer bovendien niet vol met ongebruikt speelgoed.

 6. Maak herinneringen

  Steek liever je tijd en moeite in het maken van mooie herinneringen samen, dan dat je geld uitgeeft aan het kopen van dure spullen voor je kind. Juist die fijne momenten samen zal je kind onthouden.

  Lees ook: Zo creëer je onvergetelijke momenten met je kind

 7. Creëer een routine

  Zeker voor kinderen van (pas) gescheiden ouders, die afwisselend bij beide ouders wonen, kan een vaste routine veel rust creëren. Dat betekent niet dat je hier nooit van kunt afwijken, maar voor kinderen is het fijn om een paar herkenbare momenten op een dag te hebben.

 8. Wees open en eerlijk

  Je kind kan vragen gaan stellen over jullie thuissituatie, zeker als hij in de gaten krijgt dat het anders is dan bij andere kinderen thuis. Probeer zijn vragen open en eerlijk te beantwoorden, maar probeer daarbij geen verwijten naar anderen te maken. Leg rustig uit dat een gezin niet altijd uit een vader, moeder en kinderen bestaat, maar dat er heel veel verschillende soorten gezinnen bestaan.

  Advertentie
 9. Laat je kind kind zijn

  Eerlijk zijn betekent overigens niet dat je meteen alle details hoeft te delen met je kind. Ook kun je beter voorzichtig zijn met wat je vertelt als je een nieuwe relatie aangaat. Kinderen kunnen niet goed overzien dat jullie nog in de aftastfase zijn.

  Lees ook: Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen, hoe doe je dat?

 10. Wees liefdevol en geef complimenten

  Je kind heeft je liefde en support dagelijks nodig. Bevestig hem in de dingen die hij goed doet. Prijs zijn inspanningen, in plaats van zijn prestaties. Dit zal hem inspireren om hard te werken voor iets en niet op te geven als het niet direct een succes is.

Bron: LifehackBeeld: GettyImages