Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

13x verrassende dingen die baby’s in hun slaap doen

Als je moeder wordt denk je wellicht dat als je baby 's nachts (eindelijk) slaapt, er serene rust heerst. Dat kan, maar sta er niet van te kijken als je regelmatig wakker wordt door rare geluiden of bewegingen. 13 verrassende dingen die je baby in z'n slaap kan doen.

Advertentie
 1. Rare geluiden maken

  Als je voor het eerst naast een pasgeboren baby slaapt, schrik je misschien van alle geluidjes die hij produceert. Zuchten, hard ademen en zelfs gegrom is heel normaal. En het betekent niet dat je baby wakker wordt, dit gebeurt gewoon allemaal in de slaap. Het is niet voor niets dat sommige ouders hun baby zo snel mogelijk op de eigen kamer willen laten slapen…

 2. Poepen

  Tot het moment dat je kind zindelijk is, kan het regelmatig voorkomen dat je baby of peuter in zijn slaap… poept. Zónder wakker te worden. Mocht je bij binnenkomst in de kamer ruiken dat je baby of peuter gepoept heeft, en hij of zij moet nog een hele nacht doortrekken, dan is het wellicht verstandig om toch nog even een verschoningsessie te doen. Wakker worden met rode billen is voor niemand leuk.

  TIP! Je baby warm en veilig laten slapen doe je met deze mooie slaapitems van Prénatal.

 3. Het hele bed doorkruipen

  Terwijl je zelf misschien vaak wakker wordt in nog exact dezelfde houding als toen je in slaap viel, is dat bij baby’s wel anders. Zodra baby’s kunnen tijgeren, kruipen of lopen zal er ook in in zijn of haar slaap flink bewogen worden. Soms kom je ’s ochtends de babykamer binnen om te constateren dat je baby ondersteboven in zijn eigen bed is gedraaid!

  Advertentie

  Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?

 4. Zo stil zijn als de nacht

  Als je baby echt nog heel klein is, en je hem inbakert voor het slapengaan, dan kan dit hem een hoop rust geven. Voor een baby voelt het net zo geborgen en warm als in een baarmoeder en soms kunnen ze op deze manier urenlang, doodstil liggen te slapen. Lief toch?

 5. Zuigen

  Het zuigreflex van baby’s is behoorlijk sterk. Ook tijdens hun slaap zuigen baby’s wat af: bijvoorbeeld op hun duim of speen. Het is superschattig om te zien en het is een lief idee dat hij of zij misschien wel droomt over grote voorraden melk. Jum!

 6. Snurken als een oude vent met overgewicht

  En jij maar denken dat je man snurkt. Kleintjes kunnen er ook wat van! Maar hoe irritant je het ook vindt als je partner naast je het halve regenwoud omver zaagt, zo schattig is het bij je kleine baby.

 7. Meer dan drie uur achter elkaar slapen

  Je bent zo gewend aan die eerste weken, maanden of zelfs jaren dat je baby je iedere drie uur wakker maakt, dat de eerste keer dat je baby ’s nachts doorslaapt, een complete verrassing is. Je wordt beduusd wakker en vraagt je af hoe laat het is. 3 uur? 4 uur? Huh, 7 uur?! Dat betekent dat je zes uur lang hebt geslapen! Hallelujah!

  Advertentie

  Lees ook: Alles over (niet) doorslapen

 8. Spugen

  Je hebt een schone luier aangedaan, je baby in z’n slaapzak gedaan, een liedje gezongen, hem in slaap gewiegd en eindelijk valt hij in slaap. Totdat hij gillend wakker wordt omdat-ie in z’n slaap gespuugd heeft. Kun je weer van voor af aan beginnen…

 9. Kletsen

  Als je baby geluidjes gaat maken, zul je ‘m ook regelmatig vanuit zijn ledikantje horen ‘kletsen’. Superschattig! En als je peuter echt gaat praten wordt het alleen maar schattiger. Hele gesprekken met zijn knuffelaap, nog even ‘welterusten mama’ zeggen door de babyfoon of nog even zeuren om een kusje/glaasje water/zijn lievelingsknuffel. (Ja, helaas, dat hoort er dan ook bij.)

  Lees ook: Baby wil niet in eigen bed slapen

 10. De ‘wel of niet wakker-situatie’

  Als je baby kletst, weet je soms niet of hij dit in zijn slaap doet of dat hij wakker is. Maar het kan nog erger: soms gaan oudere baby’s of peuters in hun bedje staan, terwijl ze (nog) niet echt wakker zijn. Als jij ervanuit gaat dat je kind wakker is, kan dit tot een hoop gehuil leiden omdat je kind nog hartstikke moe is. Probeer je kind op zo’n moment te sussen en weer in slaap te wiegen.

  Lees ook: Dit is waarom ze in Scandinavië baby’s buiten laten slapen

 11. Grijnzen

  Eén van de allerschattigste dingen ooit: een baby die lacht of grijnst in zijn slaap. Een baby die in jouw armen slaapt en plots een dikke grijns op zijn gezicht heeft, kan je hele dag maken. Vergeet je zo die horrornacht van twee uur slaap…

 12. Snot verspreiden

  We weten dat baby’s soms gigantische poepexplosies hebben en dat ze soms het teveel aan melk er net zo hard weer uitgooien als het erin ging. Maar ook de hoeveelheid snot die ze produceren als ze verkouden zijn, is verbazingwekkend. Vergeet niet het beddengoed regelmatig te verschonen, want voor je het weet vind je overal snotkorsten in bed.

 13. In merkwaardige posities terechtkomen

  Waar je zelf misschien meestal op je zij of je buik slaapt, hebben baby’s eigenaardigere voorkeuren. Vaak slapen ze in een foetushouding met de knietjes helemaal opgetrokken en de billen omhoog. Soms slapen ze met hun armen omhoog. Maar ze kunnen ook gerust rechtop in een stoel of languit op de keukenvloer in slaap vallen.

Lees ook: 12 onverwacht leuke kanten van het ouderschap

Bron: BabyGaga – beeld: Shuttestock