Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

16x waarom je beter nú kunt opgroeien dan toen jij werd geboren

Je kind realiseert het zich natuurlijk niet, maar het heeft nogal wat voordelen om nu op te groeien in plaats van in de tijd dat jij zelf in de wieg lag.

Advertentie
 1. Safety first

  Vroeger werd je als baby vervoerd in een reiswieg op de achterbank, eventueel met een gordel erom. Matrassen ademden niet en het riempje van de kinderstoel kon je openprutsen. Om het over lukraak aan het stuur gehaakte fietsstoeltjes maar niet te hebben. En was je een buikslaper, dan werd je gewoon in je lievelingspositie neergelegd met alle risico’s van dien. Het is haast een wonder dat je het overleefd hebt. Maar goed dat de wetenschap tot enig voortschrijdend inzicht heeft geleid, zodat baby’s nu een autostoel hebben die een orkaan kan doorstaan.

 2. Bekend gezicht

  Hoe een baby eruit zou zien, was vroeger natuurlijk een mysterie, want die kon je niet uitgebreid bestuderen tijdens een 3D-echo. Van je eigen baby hangt er nu waarschijnlijk al een 3D-print in een fotolijstje aan de muur. Lees ook: 17x coole dingen om met de echo van je baby te doen

 3. Al die mijlpalen

  Waar jij moet graven in de doos ‘foto’s 1987’ naar een babykiekje van jezelf, en maar moet gissen wanneer je voor het eerst ging lachen, rollen, zitten en kruipen, weten kinderen van nu, dankzij mijlpaalkaarten en -apps, later exact wanneer ze alles voor het eerst deden. Want bij elke grote of kleine mijlpaal hangt er meteen een megatrotse ouder met een vrolijkbedrukte ‘mijn eerste lach/tand/zit!’-kaart boven de box. Da’s toch wat anders dan het ‘Ehm… ergens in 1988?’ waarmee je het zelf moet doen als je het je eigen ouders vraagt. Lees ook: 12x originele manieren om de herinneringen aan de babytijd te bewaren

 4. Volgens de boekjes

  Klieren werd niet gewaardeerd, een driftbui betekende een enkele reis naar de trap en je kon zomaar druk of dom genoemd worden. Ziehier, wat gedragsanalyses van ouders in de jaren tachtig en negentig. En hoe anders is het nu voor kinderen! De opvoeding wordt zorgvuldig uitgedacht aan de hand van boeken, apps, vlogs of cursussen. Kinderzieltjes worden begrepen en niet langer simpelweg afgedaan als ‘lastig’.

 5. Altijd samen

  Zittend, liggend of hangend in een ergonomisch verantwoorde draagdoek worden baby’s (of dreumessen) anno nu overal mee naartoe geschommeld. Dat is toch stukken beter dan de roaring eighties en nineties, waarin je in een rieten mandje in een hoek van de tuin werd geparkeerd en jezelf met je vingers en tenen diende te vermaken tot het weer tijd voor de borst of fles was. Overigens was er destijds ook niet zoiets als Instagram en was er een stuk minder commentaar op je ouders die op hun manier maar wat aanrommelden. Zij kregen niet van totaal onbekenden te horen wat ze allemaal fout deden. Ook wat waard. Lees ook: Zo ga je om met kritiek op de opvoeding

 6. Gezonde hap

  Biologische babyhapjes, quinoa voor kleuters en glutenvrije stengels om op te zuigen – laten we zeggen dat dertig jaar geleden de supermarktschappen daar niet bepaald vol mee lagen. Wel met snoep waar de suiker vanaf sloeg en producten met melk, vet en gluten en daar had je het als kind mee te doen. Was je allergisch dan bleef er een schraal aanbod over. Gelukkig is er in de tussentijd een en ander veranderd. Uit onderzoek is nu duidelijk wat echt (on)gezond eten is en denken we meer na over wat we onze kinderen wel of niet te eten geven. Lees ook: Hoeveel suiker mag je kind per dag?

 7. Opa en oma doen mee

  Een oude bes en een statige man met een pijp: het clichébeeld van opa en oma van vroeger. En daar ging je dan elke zondag braaf bij op de koffie. Nee, dan nu. Opa’s en oma’s passen gezellig op en bovendien zijn ze allang niet meer de stijve types van vroeger, maar rollen ze met hun kleinkind over de vloer en verschonen ze luiers. Uiteraard draaien ze hun hand niet om voor een logeerpartij. Met een beetje geluk belandt jouw kind dan niet onder een muffe kriebeldeken, maar in een volledig nieuw ingerichte kinderkamer bij opa en oma thuis. Lees ook: Oppasoma en -opa: zo wordt het een succes

 8. One, two, three

  Hello! I love you! Let’s play! Speelgoed van vandaag is niet alleen vaak interactief, maar ook in meerdere talen in te stellen. Handig, want wie wil zijn kind nou geen Engels leren voor zijn derde levensjaar? Handig!

 9. Altijd wat te kiezen

  Vroeger kreeg je een rammelaar in je knuistjes geduwd en daar moest je het mee doen. Was je erop uitgekeken, dan was er als je mazzel had een blokkenkar beschikbaar die al meerdere generaties in de familie was en her en der wat mankementen vertoonde. Maar nu… Nu vliegt het educatief verantwoorde speelgoed kinderen om de oren en kent elke levensfase z’n eigen assortiment, uitgevoerd in ofwel gecertificeerd hout ofwel duurzaam plastic in primaire kleuren. Regelmatig zelfs met licht en geluid.

  Advertentie

  En is je kind ergens op uitgekeken, dan is de speel-o-theek misschien niet meer zo in zwang, maar Marktplaats des te meer, wat betekent dat speelgoed helemaal niet tot op de draad versleten hoeft te worden, maar net zo makkelijk kan worden ingeruild voor een compleet nieuw arsenaal. Lees ook: 18x de leukste (bord)spellen voor het hele gezin

 10. Altijd fashionable

  Had je vroeger geluk, dan werd je eens per jaar een beetje kek gefotografeerd in een nieuw setje en ging je verder door het leven in de afdragertjes van je neef of nicht of in datgene wat je moeder of oma aan de naaimachine of breipen had weten te ontfutselen. Fashion? Bestond niet, althans niet voor junioren. En dat je er op je schoolfoto’s uitziet als een opgefluft konijn in de koplampen van een vrachtwagen, zal jouw kind in deze tijd van kinderfashion niet gebeuren.

 11. Niet zo zwart-wit

  Niets ten nadele van ouders van toen, maar de denkbeelden van een jaar of dertig geleden blonken niet uit in ruimdenkendheid. Er was een norm en wie daarvan afweek, was al snel vreemd. Lang leve de nieuwe tijd, waarin jouw kind veel meer opgroeit in de wetenschap dat wie je ook bent, het oké is.

 12. Van óns

  Misschien deed hij wel iets meer dan op zondag het vlees snijden, maar de kans is groot dat je vader in jouw eigen jeugd niet veel aanwezig was. Omdat vaders werkten en moeders niet of minder, en dat was zo geaccepteerd dat kinderopvang amper bestond. Nee, dan nu. Partners verdelen het steeds meer samen. Vaders nemen nu ook zorgtaken op zich, hebben ouderschapsverlof en ruilen een werkdag in voor een dag met hun kind. Hopeloos achterhaald dat de ene (v) verantwoordelijk is voor de zorg en de ander (m) voor het geld. Tegenwoordig willen we allemaal (m/v/x) tijd doorbrengen met ons kind. Lees ook: Eerlijk zullen we (ver)delen: nooit meer ruzie over de taakverdeling thuis

 13. Zero verveling

  Vervelen, dat werkwoord kennen veel kinderen niet meer. Terwijl jij – twintig, dertig of veertig jaar geleden – dat begrip tot in de puntjes kende. Dan ging je wat lopen rondlummelen tot je iets – en dat kon ook een steentje of stuk touw zijn – had gevonden om je mee te vermaken. En had je de pech dat je ouders eindeloos in een restaurant wensten door te brengen, dan kon je een tekening maken dan wel een kleurplaat inkleuren tot je erbij neerviel. Lees ook: Waarom vervelen nuttig is voor je kind

  Gelukkig valt dat zware lot de peuters en kleuters van nu niet langer ten deel. Kinder-YouTube, verantwoorde apps en Netflix zorgen voor uren entertainment op tablets en telefoons, die niet alleen functioneren tijdens restaurantbezoeken, maar ook in supermarkten, op treinstations en tijdens andere wachtmomenten die anders zomaar tot een huil- of driftbui zouden kunnen leiden.

 14. Nooit een gebrek aan foto’s

  Af en toe een kiekje? Nee, kinderen van nu hebben een overvloed aan foto’s van zichzelf. Als er niet al een bevallingsfotograaf aan te pas gekomen is, was er op z’n minst een newborn-shoot. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 1468 kiekjes van dag één na de geboorte. Dat blijft zo ongeveer het gemiddelde tot de achttiende verjaardag van een kind waarna het mogelijk een klein beetje afneemt in verband met het hebben van een eigen leven.

  Advertentie

  Sowieso wordt er niet één foto per moment gemaakt, want dat lachje van die ene seconde verschilt echt enorm van die van een seconde erna. En de cloud is toch groot genoeg. Hoe anders was dat in 1988, 1993 of 2001, wanneer je ook maar opgroeide. De kans is groot dat je eigen fotoboek bestaat uit een kiekje vlak na de geboorte (of twee, als je het eerste kind was), eentje van een baby onder de wortelpuree ter ere van het eerste hapje en dan nog iets van rond de eerste verjaardag en eerste schooldag.

 15. Droog over

  Druipend van de regen achter op de fiets bij je vader of moeder omdat die de wolkbreuk niet had zien aankomen. Vroeger een zekerheidje, nu een zeldzaamheid. Dankzij buienradar-apps en overdekte bakfietsen.

 16. Globetrotter XS

  Was je als 12-jarige van jáááren terug op een exotische bestemming als Kreta of Sevilla geweest, dan was je waarschijnlijk een uitzondering. Laat staan als je je over de oceaan had gewaagd. Nu is de kans groot dat je als kind op je vierde al meer van de wereld hebt gezien dan je grootouders. Vliegen is goedkoper geworden en reizen is inmiddels een belevenis die bijdraagt aan de ontwikkeling en de qualitytime samen.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Tekst: Mariëtte Middelbeek, Beeld: GettyImages

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer- Drinkbeker

Drinkbeker

De Miracle 360° Trainer Cup
Shop nu