Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
veranderingen door school
door

5x veranderingen in gedrag door school

Kinderen die net op de basisschool zitten, kunnen in korte tijd een complete metamorfose ondergaan. Opeens zijn ze brutaal, of ze kruipen ze weer vaker bij je op schoot. Wat zijn veelvoorkomende veranderingen in gedrag bij je kleuter en hoe ga je daar mee om?

Advertentie

1. Je kind kan stampvoetend en blèrend thuiskomen

Je kind is boos en huilt om niks. Dit boze gedrag komt  meestal voort uit moeheid. Vaak gaat het op school heel goed en is je kind daar lief en aangepast. Eenmaal thuis in zijn veilige omgeving gaat hij los. Dat is heel normaal. Je kind krijgt veel nieuwe indrukken, vindt alles leuk en kent zijn eigen grenzen nog niet.

Advies: Laat je kind razen en go with the flow. Het is niet erg om op deze momenten je principes te laten varen en je kind een middag op de bank te laten hangen met een filmpje. Houd in die weken in de gaten of je kind op tijd naar bed gaat en, of hij in het weekend genoeg rust krijgt om bij te komen.

2. Je kind kruipt vaker op schoot, de duim gaat weer in de mond

Na een dag op die grote, nieuwe school zoekt je kind geborgenheid en wil weer klein zijn.

Advies: Geniet er even van. Dit gedrag is tijdelijk en gaat weer over.

3. De piemels, billen en poep vliegen om je oren

Op school, met oudere kinderen in de buurt, vangt je kleuter stoute en/of brutale woorden op. Het is maar al te leuk om die thuis uit te proberen.

Advertentie

Advies: Luchtig doen. Probeer je kind te negeren of doe het af met een grapje. ‘Je mag nog 2 keer heel hard piemel zeggen en dan is het klaar.’ Hoe meer aandacht je eraan geeft, hoe leuker het wordt om die stoute woorden te roepen.

4. Bedplassen of broekplassen

Daar ga je weer om 4 uur ’s nachts. Je kind verschonen, schoon beddengoed, een kus en snel terug in je eigen bed. Vooral in spannende tijden kan bedplassen opspelen. Kinderen die net op school zitten kunnen zo diep slapen dat ze niet wakker worden als ze moeten plassen. Broekplassen kan ook. Een kind is soms zo druk bezig in de klas dat hij vergeet om naar de wc te gaan.

Advies: Maak er een niet te groot probleem van. Geef je kind reserve-onderbroeken mee in de schooltas en verschoon ’s nachts zonder gemopper het bed. Vertrouw erop dat deze fase voorbij gaat. Alleen als je kind bijna weer onzindelijk wordt of lange tijd iedere nacht in bed plast, kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts.

5. Je kleuter doet het zelf!

Kleuters kunnen een heleboel zelf en zijn daar ook trots op. Op deze leeftijd leren ze hun schoenen aantrekken, jas aandoen en boterham smeren.

Advertentie

Advies: Speel hierop in door je kind zelf een overblijftrommeltje te laten maken. Laat je kleuter helpen met tafeldekken, afwassen of de vaatwasser inruimen. Zelf kleren klaarleggen en aandoen is ook een succes (als jij de minder geslaagde combinaties door de vingers kunt zien).

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu