Wanneer duimen afleren?
Eigenlijk zou een kind moeten stoppen met duimen voordat hij gaat praten, zo rond zijn eerste verjaardag. Maar duimen afleren is alleen te doen als je kind meewerkt. Daarvoor moet hij de leeftijd hebben dat hij begrijpt waarom hij het zou moeten laten.
Als je kind 5 of 6 jaar is wordt de noodzaak om te stoppen groter, omdat hij dan zijn melkgebit wisselt. Als hij stopt voordat hij zijn volwassen tanden krijgt, beperk je de schade aan het blijvende gebit.
Waarom duimen kinderen?
Kinderen kunnen verschillende redenen hebben om te duimen. Voor veel kinderen geeft het een gevoel van troost als ze duimen. Ze worden er rustig van. Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je kind duimt als hij zich verveelt.
Lees ook: Omgaan met een verdrietig kind
Wanneer gaat een baby of kind duimen?
Een baby heeft van nature de behoefte om te zuigen. Niet gek, want daardoor kunnen ze uit de fles of borst drinken. Ook zou zuigen in de eerste drie maanden goed zijn voor de ontwikkeling van de kaak en het mondgevoel.
Sommige baby's gaan daarom duimen. Waarom de ene baby dat wel doet en de andere niet, is niet bekend. Meestal heeft een baby rond de drie maanden de coördinatie om langer te beginnen met duimen, maar er zijn ook baby's die het al eerder doen. Zelfs in de buik kan je een baby al zien duimen.
Lees ook: Wat is beter: duimen of de (fop)speen?
Wat zijn de gevolgen van duimen?
Als je kind duimt, bestaat de kans dat zijn tanden scheef groeien. Ook het gehemelte kan vervormen. Verder kan de stand van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak veranderen. Ook kunnen kinderen die duimen meer last krijgen van verkoudheid en oorproblemen doordat ze meer door de mond ademen.
Meer lezen: Wat betekent duimen voor je kind?
Hoe laat ik mijn kind stoppen met duimen?
Je kind het duimen afleren, is niet gemakkelijk. De volgende tips kunnen hierbij helpen.
- 01.
Kies een rustig moment
Belangrijk is om een rustige periode te kiezen. Als je kind gespannen is, zal hij zijn duim niet makkelijk droog houden. Staat hij er echt voor open, maak dan eerst afspraken over hoe te minderen. Kijk bijvoorbeeld of het hem lukt overdag niet meer te duimen. - 02.
Troosten en belonen
Bied hem ook andere vormen van rust en troost (even op schoot, spelletje doen, gesprek voeren) op het moment dat hij normaal zijn duim opzoekt. Het is ook goed om het 'niet duimen' te belonen, met bijvoorbeeld een compliment of een sticker. - 03.
Duimen afleren met een hulpmiddel
's Nachts duimen is moeilijker af te leren. Laat je kind een pleister om zijn duim doen of een vingerpoppetje. Dat moet hij heel bewust afdoen om te kunnen zuigen en met dat bewustzijn kan hij ook besluiten het niet te doen. Overdag kan een pleister je kind ook helpen om in zijn stoppoging te volharden.
Welke hulpmiddelen om te stoppen met duimen?
Is je kind niet gevoelig voor bovenstaande methoden of kan hij wel wat extra hulp gebruiken? Dan kun je bij de drogist een smeersel kopen met een vies smaakje. Dit doe je voor het slapengaan op zijn nagel. Zodra je kind zijn duim in zijn mond steekt, proeft hij de vieze smaak. Hier koop je Byte X vloeistof om duimen af te leren.
Lees ook: Grenzen stellen: hoe zorg je dat je kind zich aan de regels houdt?
Meer lezen?
Bronnen: Logopediepraktijk Wegwijs, Centrum voor Jeugd en Gezin