Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x waarom een goede band met opa en oma belangrijk is voor je kind

Voor veel ouders zijn opa en oma onmisbaar. Ze houden onvoorwaardelijk van jouw kroost, vangen ze op als het nodig is en weten raad als je erom vraagt. Maar wist je hoe fantastisch het voor de ontwikkeling van je kind is om een opa en/of oma te hebben?

Advertentie

Lieve, betrokken grootouders zijn niet alleen fijn voor kinderen vanwege de gezelligheid, cadeautjes en alle dingen die bij opa en oma wel mogen en thuis niet. Ze zijn ook belangrijk om de volgende redenen.

1. Ze helpen je kind over verlatingsangst heen te komen

Elk kind gaat door een fase met verlatingsangst; sommige hebben er nauwelijks last van, sommige heel veel. Je kind moet nog leren dat het oké is om ergens anders te zijn, zonder mama of papa in de buurt. ‘Het huis van opa en oma is de perfecte plek voor kinderen om te ontdekken dat ze ook geliefd en veilig zijn op een andere plek dan thuis,’ zegt Haley Burress, schrijfster gespecialiseerd in opvoedkundige onderwerpen. ‘Het is bovendien belangrijk voor kinderen om te zien hoe het er in andere huishoudens aan toegaat en hoe andere relaties werken. En waar kan dat beter dan bij opa en oma thuis?’

2. Ze maken je kind gelukkig (en vice versa)

Uit een onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt dat een positieve relatie tussen grootouders en kleinkinderen de kans op depressieve gevoelens vermindert. Opa’s en oma’s worden heel gelukkig van de tijd die ze met hun kleinkinderen doorbrengen. Bovendien leren kinderen van de levenservaring van hun opa en oma. Ze vertellen hun kleinkinderen vaak verhalen over hun leven en de keuzes die ze hebben gemaakt. Zodra kinderen ouder zijn, kunnen ze deze levenslessen zelf toepassen en daar worden zij dan weer gelukkiger van.

3. Ze hebben een positieve invloed op het gedrag van je kind

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford is er een directe relatie tussen de betrokkenheid van grootouders en positief gedrag van kinderen. Kinderen die opgroeien met betrokken grootouders vertonen minder vaak emotionele uitbarstingen of gedragsproblemen.

Onderzoek: opa’s en oma’s spelen onmisbare rol in de opvoeding

4. Ze zijn een veilige haven

Van pesterijen tot ouders die gaan scheiden: er zijn allerlei situaties waarin kinderen behoefte hebben aan een luisterend oor. Een begripvolle, geduldige opa of oma is hier uitermate geschikt voor. Vooral kinderen van gescheiden ouders hebben veel aan hun grootouders, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford. Ze hebben hierdoor minder aanpassingsproblemen. Psycholoog Susan Newman: ‘Grootouders zijn een veilige haven voor kinderen. Voor het emotioneel welzijn van een kind is het heel belangrijk om iemand te hebben die ze kunnen vertrouwen en die er altijd voor ze is.’

5. Ze geven je kind onverdeelde aandacht

Hoe je ook je best doet, soms vliegen de dagen voorbij en schiet uitgebreide aandacht voor je kind er even bij in. De meeste opa’s en oma’s hebben gelukkig geen last meer van een hectisch schema. Zodra ze met pensioen gaan hebben ze veel minder stress en leven ze meer in het ‘nu’, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië. Hierdoor staan ze relaxter in het leven en kunnen ze optimaal genieten van je kinderen. En je kinderen van hen!

Lees ook: Oppasopa en -oma: zo wordt het een succes

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock

 

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod