Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x tijdbesparende tips & tricks die het leven van ouders makkelijker maken

De scholen en kinderdagverblijven zijn weer open. Fijn, maar dat betekent ook vroeg op, je kind brengen en halen en 's avonds op tijd eten. Aangezien dat soms nogal een uitdaging is: een paar handige tijdbesparende hacks die het leven net even wat makkelijker maken.

 1. Doe alle voorbereidingen de avond ervoor

  Of je kind nou naar het kinderdagverblijf of naar school gaat, in plaats van ’s ochtends te haasten om alles bij en voor elkaar te krijgen, kun je beter de avond van tevoren aan de slag gaan. Leg bijvoorbeeld alvast kleding klaar, vul de broodtrommel en/of een bakje met een gezond tussendoortje en zorg dat de tas van je kind klaarligt zodat je hem in een handomdraai gevuld hebt.

 2. Investeer in een schoonmaak(st)er

  Het klinkt misschien belachelijk luxe, maar investeren in iemand die wekelijks (desnoods om de week) je huis schoonmaakt, is het meer dan waard. Het scheelt zo veel tijd en kopzorgen als iemand regelmatig een paar uurtjes komt stofzuigen en dweilen, de badkamer poetsen en komt dweilen. Bovendien scheelt het heel wat ruzies met je partner over wie wat doet…  Te duur? Kijk of je ergens anders op kunt bezuinigen zodat je jezelf dit plezier kunt gunnen. En anders biedt een robotstofzuiger misschien uitkomst voor de grootste stofvlokken in huis.

  Grappig: 21x zo ziet de ochtendspits eruit met een peuter in huis

 3. Hang een familiekalender op

  Zeker als je kinderen op de basisschool zitten en wekelijks sporten en/of regelmatig playdates met vriend(innet)jes hebben, is een familiekalender superhandig. Schrijf iedere week op zondag op wie er die week waar heengaat, zodat jij en je partner goed kunnen plannen wie, wat, wanneer kan doen en wie welk kind kan ophalen. Je zult zien: het biedt overzicht en ruimte in je hoofd!

 4. Creëer een vaste routine voor dagelijkse bezigheden

  De kinderen aankleden en naar school of het kinderdagverblijf brengen, koken, de kinderen naar bed brengen, de was: al deze bezigheden komen dagelijks terug. Creëer hierin een vaste routine. Zo weet iedereen – inclusief de kinderen – waar hij aan toe is en hoeft er niet dagelijks overlegd te worden wie wat doet. Zo wordt jullie gezin een geoliede machine wat rust en gemak brengt.

  Ook handig: 7x slimme hacks die élke zwangere vrouw moet weten

 5. Kook grote porties en vries in

  Iedere dag koken kost tijd en kan heel wat stress geven. Want: moe van werk, geen boodschappen in huis enzovoort. Kook daarom als het even kan in één keer voor minstens twee avonden, zodat je regelmatig een kooksessie kunt overslaan en nét iets langer de tijd hebt om nog even wat voor je werk te doen, te ontspannen of iets leuks met je kind te doen. Je kunt het overgebleven eten invriezen voor een andere keer als je minder tijd hebt, of je kunt het in de koelkast bewaren en de volgende dag eten.

 6. Laat de boodschappen bezorgen

  Niemand wordt er blij van om een paar keer per week in een drukke supermarkt te staan, al helemaal niet met een jengelend kind. Overweeg daarom eens om de boodschappen te laten bezorgen door een van de bekende supermarkten. Oké, je moet bezorgkosten betalen, maar aan de andere kant doe je geen impulsinkopen meer. Waardoor het waarschijnlijk nog voordeliger is ook. En spreek je een vast bezorgmoment af, dan kun je heel gericht voor een hele week online inkopen doen. Handig!

 7. Laat je kinderen helpen

  De meeste kinderen vinden het hartstikke leuk om klusjes te doen, dus maak hier (gretig) gebruik van. Als je thuis bent met je peuter heb je misschien het gevoel dat je ‘m de hele dag moet vermaken, maar samen de was opvouwen is voor hem ook vermaak, net als ‘helpen’ met een IKEA-kastje in elkaar zetten of de tafel dekken. Zijn je kinderen wat ouder? Fijn, dat kunnen ze je zelfs écht helpen. Zorg dat iedereen een taak in huis heeft op een bepaalde dag, al is het maar de planten water geven of de tafel dekken. Scheelt toch weer tijd…

  Lees ook: Huishoudelijke klusjes die je kind kan doen per leeftijd

Bron: Cafe mom, beeld: Shutterstock