Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 dingen die je niet gaat missen aan de babytijd als je kind wat ouder is

Oh die babytijd, wat kan die toch magisch zijn! Elke dag doorbrengen met je kleintje, de geur van z'n haren opsnuiven en fulltime knuffelen met je mini-me. Maar laten we eerlijk zijn: die babytijd is ook ontzéttend pittig. Daarom 8 dingen die je echt niet mist aan de babytijd als je kind alweer wat ouder is.

Advertentie
 1. Natuurlijk: gebroken nachten

  Met stip op nummer één bij (ongetwijfeld) de meeste ouders: gebroken nachten. Om de drie uur je bed uit om je baby te temperaturen, te verschonen en te voeden is natuurlijk doodvermoeiend – vooral als je nog aan het bijkomen bent van een bevalling. Lig je net weer in dromenland na de vorige verschoon-en-voedingssessie, hoor je naast je alweer het eerste gesputter… Eén voordeel: als je baby, dreumes of peuter eenmaal doorslaapt, waardeer je je aaneengesloten nachten slaap als nooit tevoren…

  Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

 2. De huilsessies

  Baby’s huilen. Veel. Omdat ze moe zijn, een volle luier hebben, honger hebben of omdat ze graag bij je willen zijn. Allemaal dingen waar je gelukkig iets aan kunt doen, maar het is wel een zoektocht waar je vaak ontzettend onzeker van wordt. Want wáárom huilt-ie nou? Het gevolg? Urenlange huilsessies waarbij je je baby alleen maar kunt troosten, wiegen en zeggen dat het goedkomt. Er zullen weinig ouders zijn die daar verlangend aan terugdenken als hun baby inmiddels een peuter is.

 3. Het alleen bij papa of mama willen slapen

  Superlief natuurlijk dat je baby zich in jouw armen zo geborgen voelt en alleen bij jou wil slapen. Maar euhm… ook een beetje onpraktisch als je nog de vaatwasser moet inruimen, zelf moet lunchen, drie wassen moet draaien en je eigenlijk gewoon even je eigen leven wil leiden. (Tip: draag je baby in een draagzak zodat je je handen vrij hebt!) Wat heerlijk toch dat je je peuter nu gewoon in bed kunt leggen voor z’n middagslaapje en jij kunt doen waar je maar zin in hebt. Vrijheid!

  Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?

 4. Het continu sjouwen met je baby

  Terwijl dieren als ze net geboren zijn op hun poten gaan staan en binnen no-time zelf lopen, is dat helaas bij mensen iets anders. Baby’s kunnen niet lopen tot ze zo’n één á anderhalf jaar oud zijn. En da’s best onpraktisch af en toe. Want hierdoor sjouw je je een ongeluk. In de Maxi-Cosi, in de kinderwagen, in de draagdoek: continu ben je je baby aan het dragen en voortduwen. Nu je kind ouder is en zelf op avontuur gaat, moet je ‘m misschien voortdurend in de gaten houden, maar het scheelt wel een hoop gesjouw.

  Advertentie
 5. De baby-in-zijn-bed-leren-slapen-fase

  Ken je deze fase nog? Het is tijd dat je baby in zijn eigen bedje gaat slapen, maar hij is het er niet helemaal mee eens. Eigenlijk moet je het ‘m gewoon nog leren. En dat vergt heel veel tijd, geduld en inspanning. Elke avond als het bedtijd is, gaat de sirene af. En daar ga je weer: huilen, troosten, terugleggen. Huilen, troosten, terugleggen. Tegen de tijd dat je baby eindelijk zelfstandig in slaap is gevallen in zijn bedje, wil je zelf ook alleen nog maar neerploffen in je bed.

 6. Het gekluisterd zijn aan huis

  Hoe vaak je ook van tevoren geroepen hebt dat je je baby overal mee naartoe zou nemen, in de praktijk bleek dat toch anders. Door de gebroken nachten was je doodmoe, je baby had rust en regelmaat nodig en voordat je alles en iedereen klaar had om de deur uit te gaan, had je baby zich weer ondergespuugd of -gepoept. Laat. Maar. En dus zat je vooral thuis en beperkten de uitjes zich tot wandelingetjes naar de plaatselijke supermarkt of drogist. Jottem. Nee, nu je kind ouder is gaat dat allemaal een stuk makkelijker. De indoor speeltuin, de kinderboerderij, de dierentuin of het zwembad: jullie gaan samen overal naartoe. Hoe leuk!

  Lees ook: Meer dan helft ouders met jonge kinderen voelt zich eenzaam

 7. Die overvolle luiertas

  Ging je tóch weg met je baby, dan ging dat nooit zonder een halve babyuitzet in je luiertas. Flesjes, melkpoeder, heet water, luiers, hydrofieldoeken, schone kleren, kinderwagen: had niemand kunnen vertellen dat op stap gaan met een baby zo’n militaire operatie is? Nu je kind ouder is, gaat dat veel makkelijker. Je propt een paar luiers in je tas, een flesje drinken en wat verschoningsdoekjes en gáán.

 8. De babykwaaltjes

  Die darmkrampjes waardoor je baby urenlang huilt, reflux, koemelkallergie, eczeem, luieruitslag, baby acné, berg, diarree: en zo kunnen we nog even doorgaan. Het leven van een baby (en ouder) gaat niet altijd over rozen. Baby’s kunnen veel onaangename kwaaltjes hebben en van de een zullen ze meer last hebben dan van de ander. Het huilen, de bezorgdheid, het urenlang troosten: blij dat jullie dáár vanaf zijn…

  Advertentie

Lees ook: 15 dingen die je wél gaat missen aan de babytijd

Beeld: Shutterstock