Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x 'irritante' dingen die mensen zeggen als je kind vroeg wakker wordt

Het is nog donker buiten, maar jij hoort al een half uur geluiden uit de kinderkamer komen. Is jouw kind een vroege vogel? Dan helpen deze opmerkingen van anderen vast niet bepaald mee.

Advertentie
 1. ‘Die van mij moet ik om 9.00 uur wakker maken’

  Wat leuk voor je vriendin! Maar niet het meest handige om te zeggen als jij net hebt verteld dat je er die ochtend weer om 06.00 uur uit moest. Je gunt iedereen best wel een uitslaapkind, maar als je altijd akelig vroeg op de bank zit wil je niet horen dat andere baby’s een gat in de dag slapen.

  Is je kind vooral in de zomermaanden vroeg wakker zodra het licht wordt? Dan zijn deze mooie verduisterende gordijnen wellicht het proberen waard.

 2. ‘Dat zou ik echt te vroeg vinden, hoor’

  Eh, ja, wie niet?! Bloeit íemand op van ruw gewekt worden op bizarre tijdstippen? Maar ja, je hebt dus geen keus zodra die kleine kletskous het welletjes vindt met de nachtrust.

  Handig! Zo ziet het ideale slaapschema voor je peuter eruit

  Advertentie
 3. ‘Dan zeg je toch gewoon dat hij nog even door moet slapen?’

  Alsof het zo simpel is. Je hebt heus wel wanhopige pogingen gedaan om je baby duidelijk te maken dat hij moet slapen als het buiten donker is. En als de kleine wijzer op de vijf staat. En als beer ook nog slaapt… MAAR DAAR HEEFT HIJ GEEN BOODSCHAP AAN! Hij lacht je alleen maar gefascineerd toe. Met hele wakkere oogjes.

 4. ‘Waarom leg je hem niet wat later op bed?’

  Dat heb je natuurlijk óók allang geprobeerd en het resultaat viel waarschijnlijk tegen. Sterker nog: kinderen die later naar bed gaan, kunnen soms zelfs nog eerder wakker worden.

  Onderzoek: Zo bepaal je wat de beste bedtijd is voor jouw kind

 1. ‘Koop een slaapwekker, gegarandeerd succes!’

  Als het werkt, is dit een supertip voor iets oudere kinderen. Maar garanties? Die zijn er niet. Elk kind is anders en wat bij de één effect heeft, werkt bij de ander totaal niet. En dan is niks frustrerender dan te horen dat je vriendin haar kind met de slaaptrainer wel zover kreeg dat hij langer in bed bleef, terwijl die van jou totaal niet onder de indruk is van zijn gloednieuwe kinderwekker. Overigens geldt voor alle goedbedoelde adviezen van mede-ouders: of het ook bij jouw kind werkt, moet je maar afwachten.

  Lees ook: Zo werkt een slaapwekker

 2. ‘Tja, slaapgebrek hoort erbij’

  Natuurlijk is slaapgebrek normaal als je jonge kinderen hebt, natuurlijk doe je het allemaal met liefde, maar van ons mag je ALTIJD klagen. Regen hoort er ook bij, maar dan mag je toch ook zeggen: ‘Pfff, wat een rotweer’. Dus: als je als een halve zombie door het leven gaat omdat jouw dagen al maandenlang om 05.00 uur beginnen, gooi het eruit.

 3. (Vrienden die geen kinderen hebben:) ‘Ja, ik ben ook moe. Ik kwam om 02.00 uur ’s nachts terug van het café en was om 07.00 uur alweer wakker’

  Niet te vergelijken met jouw moe-zijn. Want jij krijgt elke nacht te weinig slaap. Voor je kinderen kreeg, kon je je slaaptekort links of rechts altijd wel inhalen (uitbrakken op de bank, wát een luxe!). Dat zit er nu niet meer in.

 4. ‘Gewoon laten huilen’

  Hoe graag je ook wilt slapen, je kind urenlang negeren? Dat kan je moederhart echt niet aan.

  Goede vraag: Kun je een baby al verwennen?

 5. ‘Wat? Geef jij je kind de iPad ’s ochtends?’

  Je was het ooit ook niet van plan, maar nu het moederschap een feit is blijk je gewoon minder prefect te zijn dan je dacht. Als je zo óp bent dat je het allemaal niet meer weet en die iPad je kind een half uur langer in bed houdt, dan snappen wij dat je overstag gaat. Moeders zijn ook maar mensen.