KindSlapen

Bedtijden voor kinderen: handig slaapschema

 
bedtijden kinderen Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Wat is een geschikte bedtijd voor schoolgaande kinderen? En gaat je kind nu te laat of juist te vroeg naar bed? Wij zetten de bedtijden per leeftijd op een rij en geven tips die ervoor kunnen zorgen dat je kind beter slaapt.

Lees verder onder de advertentie

Iedereen weet dat genoeg slapen belangrijk is, zeker voor kinderen. Ze moeten kunnen opladen na een drukke dag. Bovendien ontwikkelen jonge kinderen zich snel en dat kost een berg energie.

Slapen in de eerste jaren

Een pasgeboren baby heeft veel slaap nodig. Zijn dagen en nachten bestaan uit slapen, melk drinken, even wakker zijn en weer slapen. Een dag-en-nachtritme heeft hij nog niet. Lees hier meer over het slaapritme van je baby: hoeveel slaapt een baby precies? In de loop van de eerste drie maanden begint dit bioritme zich te ontwikkelen. Je baby gaat dan in verhouding meer uren 's nachts slapen en minder overdag.

De slaap overdag verdeelt hij over drie (of meer) dutjes. Dat worden er na verloop van tijd twee, en vervolgens één als hij zo'n anderhalf jaar is. Het verschilt per kind met welke leeftijd het middagdutje niet meer nodig is. Het ene kind slaapt met 3 jaar nog een paar uur tussen de middag, terwijl de andere 3-jarige helemaal niet meer overdag slaapt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Slaapschema peuter: hoeveel slaapt een peuter?

Slapen vanaf de basisschoolleeftijd

Op het kinderdagverblijf is er overdag nog gelegenheid om te slapen, maar zodra je kind naar de basisschool gaat, gebeurt dit niet meer. Toch kan hij dan nog wel (af en toe) een middagdutje nodig hebben, met name als hij dit nog gewend was tot hij 4 jaar werd. Het is logisch dat je kind na een drukke schooldag vermoeid is, dat betekent niet altijd dat hij 's middags nog moet slapen. Lekker buitenspelen kan juist ook nieuwe energie geven.

Is je kind 's middags zo slaperig dat hij zijn ogen nauwelijks kan openhouden? Laat hem dan in het weekend overdag een dutje doen of probeer hem regelmatig eerder op te halen van school, zodat hij even kan slapen. Dit voorkomt dat je kind oververmoeid raakt en daardoor 's nachts slechter gaat slapen.

Lees verder onder de advertentie

Merk je dat je kind tegen de avond altijd erg moe is en het eigenlijk niet kan volhouden tot bedtijd? Vervroeg de bedtijd dan bijvoorbeeld een kwartier. Houd de eerdere bedtijd een tijd aan, en kijk of je kind overdag meer en langer energie heeft.

Hoeveel uren slaap op de basisschool?

Zoveel uur slaap hebben kinderen die naar school gaan gemiddeld nodig volgens het Nederlands Jeugdinstituut:

  • 4-5 jaar: 10-13 uur per nacht

  • 6-13 jaar: 9-11 uur per nacht

  • 14-17 jaar: 8-10 uur per nacht

Lees verder onder de advertentie

Bedtijden voor basisschoolkinderen

Voor veel kinderen tussen de 4 en de 6 jaar is een bedtijd tussen 19.30 en 20.00 uur geschikt. Maar dat betekent dus niet dat alle kleuters om die tijd in bed zouden moeten liggen. Vaste bedtijden per leeftijd zijn eigenlijk niet te geven. Er kan per kind wel een uur tot anderhalf uur verschil zitten in de ideale bedtijd. Dit heeft te maken met de slaapbehoefte, maar ook met gewoontes zoals de tijd waarop een kind opstaat. Kijk dus vooral wat het beste werkt voor jouw kind.

Wat zijn goede bedtijden voor je kind?

Wil je toch graag een richtlijn? De gemiddelde bedtijden voor kinderen zien er zo uit:

Lees verder onder de advertentie

Gaat je kind te laat naar bed of... juist te vroeg?

Gaat je kind structureel te laat naar bed? Dan kan dat leiden tot oververmoeidheid en concentratieproblemen. Maar uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen in Nederland juist te vroeg naar bed gaan. Is je kind 's middags na school moe is, dan betekent dat vaak niet dat hij moet slapen, of vroeger naar bed moet. Veel kinderen zijn vermoeid van de drukke dag, met veel prikkels en te weinig rustige momenten. Slapen helpt niet bij deze vermoeidheid, activiteiten die energie geven wel: wandelen, naar de speeltuin, naar het bos, samen een spelletje spelen, bakken, tekenen of knutselen. bijvoorbeeld.

Daarbij zorgt te vroeg op bed liggen voor meer in- en doorslaapproblemen én vroeg wakker worden. Dus juist bij kinderen met slaapproblemen, is het belangrijk om te kijken naar de bedtijden. Meestal kan de bedtijd wat later. Bouw de dag wel rustig af voordat je kind naar bed gaat. Nog even spelen na het eten, samen op de bank zitten kletsen, een warme douche, nog even buitenspelen: dit kan precies nodig zijn om lekker in slaap te vallen. En dan weegt dat op tegen een wat latere bedtijd.

Geef je kind geen melatonine

Bij de drogist zijn melatoninetabletten te koop, die de slaap zouden ondersteunen. Artsen raden af om dit op eigen houtje aan je kind te geven. Het kan de slaap juist verstoren. Lees hier waarom.

Lees verder onder de advertentie

Slaaptips voor kinderen

Nog even wat tips op een rijtje die je kind ook kunnen helpen om goed te slapen:

  • Zorg voor regelmaat
    Breng je kind elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Zeker moeilijke slapers hebben hier baat bij. Regelmaat ondersteunt het bioritme, waardoor een kind beter kan slapen.

  • Werk met een vast bedritueel
    Wassen, tandenpoetsen, pyjama aan, verhaal voorlezen, even over de dag kletsen en dan lekker slapen.

  • Schermen uit na het avondeten
    Het licht van beeldschermen van de tv, tablet en telefoon zorgt ervoor dat je kind moeilijker in slaap valt en onrustiger slaapt.

  • Overdag lekker bewegen
    Voetballen, dansen of ravotten in de modder. Kinderen die regelmatig bewegen, slapen beter dan stilzitters. Vooral bewegen in de buitenlucht is goed voor de slaap.

  • Creëer rust in de avond
    Haast of spanning bij het naar bed brengen, maakt je kind onrustig en wakker. Een ontspannen sfeer met 1-op-1 aandacht is belangrijk om in slaap te kunnen vallen.

  • Is je kind 's avonds juist actief?
    Een wandeling na het eten, nog even knutselen of kinderyoga op het vloerkleed in de slaapkamer kan ervoor zorgen dat de rust terugkeert.

  • Kan je kind niet in slaap komen?
    De goede oude beker melk, of een crackertje, kan soms ook helpen.

Bronnen: Nederlands Jeugdinstituut, NOS.nl

Lees verder onder de advertentie