Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 redenen voor een ode aan de kleuterleraar

Kleuters zijn grappig en schattig, maar soms ook doodvermoeiend. Daar kan elke ouder van een kleuter over meepraten. Diep respect dus voor al die juffen en meesters die dag in dag uit voor een klas met vier-en vijfjarigen staan. Hier 9 punten waarom we ze enorm bewonderen.

Advertentie
 1. Stembanden

  Kleuterleraren verheffen hun stem zelden tot nooit. Wij moeten eerlijk bekennen dat we bij één of twee kinderen al regelmatig de noodzaak voelen om hard te praten (oké, we geven het toe: soms zelfs te schreeuwen) om indruk te maken, laat staan bij twintig of dertig kinderen. Maar de gepokte en gemazelde juffen en meesters weten dat ze hun stembanden moeten sparen. En het lukt ze op de een of andere manier om rustig en beheerst te spreken en toch wat gedaan te krijgen bij vier- en vijfjarigen.

 2. Gekke dansjes

  Ze doen vol overgave gekke dansjes en zingen luid liedjes, ook als vaders en moeders toekijken. Dag in dag uit zingen om de dag te beginnen, om de eet- en drinkpauze in te luiden of om de viezigheid van je af te kloppen na het buitenspelen. Vol enthousiasme. We snappen niet waar die kleuterleraren telkens weer de energie vandaan halen. En dan moet de juf ook nog vaak ‘optreden’ onder het toeziend oog van ouders, die bijvoorbeeld al bij het schoolplein staan om hun kinderen op te halen. Ook als ze niet uitblinkt qua zangstem. Dapper hoor.

  TIP! Gaat je kind voor het eerst naar de kleuterschool? Met deze toffe rugzakken steelt hij of zij de show!

 3. Snot en spuug

  Ze hebben elke werkdag met snot, spuug en vaak zelfs poep en plas te dealen. Kleuterleraren worden in hun gezicht geniest of als afveegvod gebruikt door onze schaamteloze vier- en vijfjarigen. Of ze krijgen dikke kussen vol spuug en slijm van hun aanhankelijke leerlingen. Hartstikke lief natuurlijk, maar je moet geen smetvrees hebben.

  Advertentie
 4. Dertig kleuters

  Ze managen twintig of dertig kleuters om zich heen. De hele dag lang. Wij raken al in paniek van een kinderfeestje met zeven gasten. Of een uitje waarbij ons kind twee vriendjes mee mag nemen. Wat een verantwoordelijkheid om al die kleuters veilig de dag door te loodsen.

 5. Drinkt hij wel genoeg?

  Ze managen ook de ouders van kleuters. Vaders en moeders van vier- en vijfjaren zijn misschien wel het ergst van allemaal. Smeert de juf mijn zoontje wel in? Drinkt mijn dochter wel genoeg? Gaan ze wel op tijd naar de wc? Loslaten is lastig voor veel vaders en moeders. Gelukkig weten kleuterleraren ons als geen ander gerust te stellen. Dit zijn de 7 engste loslaat-momenten voor ouders

 6. Leren

  Ze leren onze kinderen van alles. Het lijkt misschien alsof kleuters vooral spelen, maar ze leren – spelenderwijs – ook enorm veel. In de kleutergroepen wordt de basis gelegd voor de rest van je kinds schooltijd. Van je eigen rits dichtdoen tot de dagen van de week, van de eerste letters tot begrippen als ‘voor’ en ‘achter’. Ongelooflijk wat een ontwikkeling je kind doormaakt in groep één en twee en dat allemaal dankzij de juf of meester.

 1. Iedereen krijgt aandacht

  Ze houden van alle kinderen. Of doen in elk geval alsof. Veel kleuterleraren hebben echt een passie voor kinderen en kunnen waarderen dat elke kleuter zijn eigen karakter en eigenaardigheden heeft. Ook al gooit haar leerling voor de twintigste keer de verfpot om of rent hij als een malle de hele dag door de klas: iedereen krijgt aandacht.

 2. Administratie

  Ze hebben een berg aan administratie. Ook in de kleutergroepen moeten leraren van alles bijhouden. Sterker nog: het is misschien wel de meest gemonitorde leeftijdsgroep. Heb je weleens een tienminutengesprek gehad waarbij de leraar met een curve exact laat zien of je vierjarige anderhalve maand voor of drie maanden achterloopt op zijn leeftijdgenoten? Dat vergt enorm veel observeren, opschrijven en invoeren. En dan legt de juf je ook nog eens geruststellend uit dat een eventuele achterstand niets uitmaakt. Kleuters ontwikkelen zich namelijk sprongsgewijs. Komt goed!

 3. Feest

  Ze maken van elke verjaardag een feest. Denk aan luidkeels zingen, het in goede banen leiden van het uitdelen en natuurlijk het in elkaar nieten van die prachtige verjaardagsmuts. En dan te bedenken dat er bijna elke week wel een jarige is.
  Bekijk onze video’s met de leukste traktaties voor jongens en meisjes

Steun de campagne ‘Goed onderwijs: ik teken ervoor’

Wil je dat je kind nu (of straks als hij naar school gaat) een lieve én goede juf of meester voor de klas heeft staan? En dat vijf dagen per week? Steun dan de campagne van Ouders van Nu i.s.m. de AOb ‘Goed onderwijs: ik teken ervoor!’.

Je kunt de petitie hier ondertekenen.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de actie.