Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
autostoel veiligheid
door

8 op 10 kinderen zit onveilig in de auto (zo voorkom je dat het misgaat)

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ouders onbewust hun kinderen onveilig vervoeren in de auto. Ze hebben vaak een goede autostoel aangeschaft, maar het gaat mis bij het vastzetten.

Advertentie

Tachtig procent van kinderen tussen de nul en acht jaar kan veiliger in de auto worden vervoerd. Dat blijkt uit onderzoek van Task Force Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van onder andere VeiligheidNL en Erasmus MC. Zo zijn kinderzitjes vaak niet goed geïnstalleerd, omdat bijvoorbeeld de gordel gedraaid zit, niet de juiste route volgt, of niet goed is vastgeklikt. Ook het vastgespen van het kind in de stoel gebeurt zes op de tien keer niet goed, waardoor het kind veel te los in de riempjes komt te zitten.

Raket

Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer noemt de resultaten verontrustend. Hij roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. ‘Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit’, aldus Kramer.

Foute boel

Voor het onderzoek werden 470 kinderen van nul tot en met acht jaar op drukke parkeerplaatsen van pretparken en zwembaden geobserveerd. En hoewel het in de meeste gevallen foute boel was, bleek dat negentig procent van de ouders ervan overtuigd was dat hun kind goed beschermd achterin zat. Daarom willen de onderzoekers benadrukken dat je er met het kopen van de juiste autostoel alleen nog niet bent. Een correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel is minstens zo belangrijk.

Dìt zijn de beste autostoeltjes volgen de Consumentenbond

Advertentie

Eerste hulp

Dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel is van levensbelang. Vorig jaar belandden vijfhonderd kinderen van nul tot acht jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar.

Waarom een autostoel zo belangrijk is: deze foto zegt alles!

5 tips

Zo verbeter je in een paar stappen de veiligheid van kinderen in de auto:

  1. Installeer je autostoel altijd conform de handleiding. Neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.
  2. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.
  3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten. Dus winterjas uit in de autostoel.
  4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal twee vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.
  5. Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

Lees hier alle ins en outs over veilige autostoeltjes. Lees hier alle ins en outs over veilige autostoeltjes. 

Advertentie

Check ook deze instructievideo:

Video: Zo installeer je een autostoeltje met gordels
Ouders van Nu product – Zwangerbox & Babycadeau

Ouders van Nu

Zwangerbox & Babycadeau

GRATIS
Vraag aan