Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangerschapscravings
door

Aha! Hierdoor heb je tijdens de zwangerschap zin in augurken met slagroom

Kroketten met vla, augurken met slagroom en chips met ijs: veel vrouwen krijgen te maken met vreemde zwangerschapscravings. Lang wisten wetenschappers niet waar die typische voorkeuren vandaan komen, maar nu denken ze het antwoord gevonden te hebben.

Advertentie

Veel vrouwen kennen de haast oncontroleerbare trek in bepaald voedsel wel. Vooral tijdens de zwangerschap kunnen deze cravings heel sterk zijn. Eerder legden onderzoekers al het verband tussen deze hunkering en de veranderingen die het lichaam ondergaat om het zo fijn mogelijk te maken voor de embryo. Door nieuw onderzoek te doen kwamen de experts erachter welk deel van de hersenen hiermee te maken heeft.

Het onderzoek

Onderzoekers merkten tijdens de testen op zwangere muizen – die ook last blijken te hebben van cravings – verandering in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor beloning, smaak en de sensorische- en motorische systemen. Tijdens de zwangerschap communiceren de zenuwstellen dus op een andere manier met elkaar dan dat ze normaal gesproken doen. En die verandering is volgens onderzoekers de reden waarom je ineens hunkert naar bepaald voedsel tijdens de zwangerschap.

Potentiële problemen

Veel mensen denken dat het hebben van zwangerschapscravings de groei van de baby ondersteunt, maar er zijn ook potentiële problemen. Zo heeft het eten van calorierijk voedsel ook nadelen voor baby’s en hun moeders. De wetenschappers lieten sommige van de muizen eten wat ze wilden en onderzochten daarna hun nakomelingen. Zo merkten zij bij sommige muizenbaby’s problemen met gewichtstoename, angst en eetstoornissen.

Tip! Wil je graag gezond de zwangerschap door, maar mis je wat inspiratie? In het Ouders van Nu kookboek ‘Eten voor twee’ vind je recepten en tips.

Advertentie

Representatief voor mensen?

Is dit onderzoek representatief aangezien het zich op muizen richt? Volgens de onderzoekers wel. Muizenhersenen en menselijke hersenen hebben genoeg gemeen om te overwegen of deze hersenactiviteit ook bij mensen plaatsvindt wanneer zij hunkeren naar ijs, chocolade of een boterham met pindakaas.

Bron: Nature MetabolismBeeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu