bakken met kinderen
door

Bakken met kinderen: 10 simpele recepten

Slaat de verveling toe of vliegt het speelgoed door het huis? Hup, duik met je kind de keuken in en doe de schorten maar om. Hier tien baksels die niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken zijn. Oftewel: ook geschikt voor peuters en kleuters. Helpers klaar? Bakken maar!

1. Chunky monkey bites

chunky monkey bites
Bron: Pinterest

Advertentie

Ingrediënten
2 bananen • 80 ml pindakaas of amandel boter • 1 pakje chocolate chips

Bereidingswijze

  1. Kleine kinderhandjes komen hierbij goed van pas, want de bananen moet namelijk in dunne plakjes gesneden worden voordat ze op een bakplaat met bakpapier gelegd kunnen worden. Meteen een leuke rekenoefening voor als je kind op de basisschoolkinderen: voor ieder hapje heb je twee dunne plakjes banaan nodig. Reken maar uit!
  2. Doe een klein beetje pindakaas op de helft van alle plakjes banaan. Hou het makkelijk en doe de pindakaas in een plastic zakje. Maak hier een spuitzak van door een hoekje af te knippen, zodat de pindakaas er in een kleine dosering uitkomt. De overige plakjes banaan leg je op de plakjes met pindakaas.
  3. Nu komt het lastige gedeelte, want je moet even wachten. De banaanhapjes gaan namelijk voor een halfuur tot een uur de vriezer in.
  4. Zit de tijd er bijna op? Mooi! Smelt de chocolate chips met een theelepel (kokos)olie. De olie maakt de chocola iets dunner, waardoor het makkelijker is om mee te werken.
  5. De volgende stap – de banaanhapjes in de gesmolten chocolade dippen – is een goed klusje voor mama. Gebruik hiervoor een vork. De restjes chocolade uit de kom te likken is een mooi klusje voor je kind.
  6. Leg de hapjes daarna weer op bakplaat en laat ze een uur in de vriezer hard worden. Daarna is het smullen geblazen.

2. Makkelijke ‘mug cake’

makkelijk magnetron brownie
Bron: Pinterest

Ingrediënten
1,5 el cacaopoeder • 3 el bloem • 3 el melk • 3 tl suiker • 2 tot 3 tl kokosolie of plantaardige olie • 1/2 tl vanille-extract • 1/4 tl bakpoeder • snufje zout •

Bereidingswijze

  1. Makkelijker wordt het niet. Laat je kind alle droge ingrediënten mengen in een kom.
  2. Doe de natte ingrediënten erbij en nog een keer flink roeren.
  3. Is alles goed gemixt? Dan giet je het mengsel over in een magnetronbestendige beker.
  4. Doe deze zo’n 30 tot 40 seconden in de magnetron op 700 watt. Et voilà!

3. Heerlijke (no bake) Nutella cheesecake

nutella cheesecake
Bron: Njam

Ingrediënten
250 g Oreokoekjes • 6 el gesmolten boter • 700 g roomkaas • 600 g Nutella • 100 g poedersuiker • 120 ml room • 120 g chocolade naar keuze • vers fruit

Bereidingswijze

  1. Deze taart hoef je niet te pakken dus dat is wel zo veilig en makkelijk. Allereerst mag de blender uit de kast gehaald worden om de Oreokoekjes fijn te malen. Hierbij kun je vast een handje gebruiken. Laat bijvoorbeeld je kind de koekjes in de blender doen en op ‘start’ drukken.
  2. Smelt de boter en meng dit door de fijngemalen koekjes. Met dit mengsel bedek je de bodem van een ronde springvorm. Samen even aandrukken met een lepel en hop, de koelkast in.
  3. De roomkaas, Nutella en poedersuiker mix je met een handmixer. Daarna verdeel je het mengsel over de koekjesbodem.
  4. Breek dan de reep in stukjes (en probeer er niet te veel van te snoepen) en doe deze samen met de room in een steelpan. Even opwarmen en roer tot het een egale chocoladesaus is geworden.
  5. Deze ganache – zoals het door echte bakkers wordt genoemd – vormt de bovenste laag van de cheesecake. Laat het mengsel afkoelen en giet het over de taart heen
  6. En dan nu de lastigste stap: wachten. De taart moet namelijk een nacht opstijven in de koelkast. Maar dan heb je morgen(ochtend) ook wat!

4. Mieterse M&M-koekjes

M&M koekjes
Bron: Eefkooktzo

Ingrediënten
225 g zelfrijzend bakmeel • 125 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur • 100 g lichtbruine basterdsuiker • 125 g suiker • 1 ei • 1 zakje vanillesuiker • 1/2 tl baking soda • 100 g pure chocolade • 125 g M&M’s chocolade

Bereidingswijze

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 175 graden.
  2. Mix de boter, lichtbruine basterdsuiker, suiker en vanillesuiker in een kom.
  3. Voeg hier het ei aan toe en meng alles door elkaar. Mix vervolgens ook het zelfrijzend bakmeel en de bakingsoda door het mengsel om het deeg stevig te maken.
  4. En deze stap is zeker leuk voor je kind: de stukjes chocola moeten vervolgens met de handen door het deeg worden gekneed.
  5. En ook hierbij kun je wel wat hulp gebruiken. Maak van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  6. Druk de balletjes iets aan en zorg ervoor dat er een paar centimeter afstand tussen de koekjes zit.
  7. Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze licht goudbruin zijn.
  8. Klaar? Druk de M&M’s in de nog warme koekjes. Nu alleen nog even laten afkoelen. Enjoy!

5. Vrolijke kaneelhaasjes (ook leuk voor Pasen!)

kaneel paashazen
Bron: Pinterest

Ingrediënten
2 rollen verse bladerdeeg à 270 g • 1 el gesmolten boter • 1 el kaneel • 2 el suiker • glazuur

Bereidingswijze

  1. Rol de bladerdeeg uit en leg ze naast elkaar op een grote plank of het aanrecht. Bestrijk ze allebei met de gesmolten boter, maar laat hierbij de randen vrij.
  2. Meng het kaneel met de suiker en verstrooi het over de boter.
  3. Bestrijk de randen met water.
  4. Leg de bladerdeeg nu op elkaar en druk de randen aan met een vork.
  5. Nu een klusje voor jou alleen. Met een pizzames snijd je van links naar rechts repen van de bladerdeeg. Het worden er ongeveer zestien.
  6. Ieder reepje draai je twee keer. Zo ontstaan de ‘oren’ met daaronder een open rondje. Zorg ervoor dat je wel het kaneel kunt zien door de reepjes op de zijkant te leggen.
  7. Leg de haasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 17-18 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  8. Even laten afkoelen, eventueel een toefje slagroom in het midden en smikkelen maar!

Lees ook: 5x anders-dan-anders pannenkoekenrecepten om met je kind te bakken

6. Biscuitballetjes met chocolade

chocolade biscuit balletjes
Bron: Pinterest

Ingrediënten
20 digestive biscuitjes • 70 g bruine suiker • 1 tl vanille extract • 35 g ongezoete cacaopoeder • 80 ml melk • 5 el boter op kamertemperatuur • discodip

Bereidingswijze

  1. Mix de boter, vanille en suiker tot een romig mengsel. Een leuk klusje als je kind al behendig is met de handmixer.
  2. Voeg de cacaopoeder en melk toe. Blijf goed mixen tot er geen klontjes meer zijn.
  3. Gebruik een koekenmachine of een plastic zak met een deegroller om de koekjes te verkruimelen.
  4. Roer de koekkruimels door het mengsel.
  5. Nu begint het leukste onderdeel: de balletjes maken. Voeg meer biscuit toe als het mengsel te zacht is en het niet lukt om er een balletje van te maken.
  6. Zijn de balletjes mooi rond? Haal ze door discodip om er een echt feestje van te maken. Bewaar ze vervolgens in de koelkast  of eet ze meteen lekker op.

7. Jummie jamkoekjes

jamkoekjes
Bron: Pinterest

Ingrediënten
125 g boter • 70 g suiker • 1/2 tl vanille extract • 1 ei • 270 g bloem • 1 tl bakpoeder • 1 el melk • jam naar keuze

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Pak de handmixer erbij om de boter, suiker en vanille tot één geheel te mengen. Voeg het ei toe en mix nogmaals.
  3. Zeef de bloem en bakpoeder en doe deze bij het mengsel. Voeg de melk toe en je raadt het al: mix opnieuw, maar niet te lang.
  4. Gebruik een lepel om balletjes van het deeg te maken. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk zacht aan met een theelepel. De koekjes worden groter in de oven, dus laat er wat ruimte tussen.
  5. Maak dan met je vingers een hartje in het midden van de koekjes : een leuk klusje voor je kind!
  6. Vul de hartjes met een beetje jam en bak 12-15 minuten in de oven.

8. Lotus truffels

lotus truffels
Bron: Pinterest

Ingrediënten
1 pak Lotus koekjes (supermarkt) • 120 g roomkaas • 200 g chocolade

Bereidingswijze

  1. Verkruimel de koekjes (op twee na) in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en laat je kind losgaan met een deegroller of iets ander hards.
  2. Doe de verkruimelde koekjes in een kom en voeg de roomkaas toe. Blijf mengen tot het een deegsubstantie wordt. Hierna moet het deeg een halfuur de koelkast in.
  3. Koud genoeg? Laat het echte werk maar beginnen. Pak een eetlepel deeg en vorm de truffels tot het deeg op is.
  4. Smelt de chocolade, zodat je de truffels hierin kunt rollen. Leg ze vervolgens op een rek of bakplaat. Nu is het de tijd om de koekjes die je over hebt te verkruimelen over de truffels.
  5. Zet de truffels eerst nog een uurtje in de koelkast. Daarna kunnen jullie van je baksel genieten.

9. Pindakaas fudge

pindakaas fudge
Bron: Pinterest

Ingrediënten
225 g ongezouten boter • 135 g pindakaas • 500 g poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Doe de boter en pindakaas in een kom en verwarm 1 minuut in de magnetron. Even roeren en weer 1 minuut verwarmen. Herhaal tot het mengsel glad is.
  2. Voeg de poedersuiker aan de mix toe. Blijf roeren tot het een dikke pasta wordt. Dit is de basis voor je fudge en meteen een goede arm work-out voor je kind.
  3. Ondertussen leg jij bakpapier op een bakplaat. Verspreid de mix hierover en leg een vel bakpapier eroverheen. Met jullie palmen verspreiden jullie het mengsel zo goed mogelijk. Het bovenste vel bakpapier mag er nu weer af. Maak de oppervlakte nog even glad voordat je het in de koelkast zet.
  4. Na twee uur is de fudge hard genoeg. Til de fudge van de plaat en snijd samen de blokjes. Nog leuker: maak er figuurtjes van met de uitsteekvormen voor koekjes die jullie nog in huis hebben.

10. Fruitige frozen yoghurthapjes

frozen yoghurt hapjes
Bron: Pinterest

Ingrediënten
35 g gemalen amandelen • 2 el kokossuiker • 2 el gesmolten kokosolie • 60 gram 0% Griekse yoghurt • 2 el honing • 200 g vers fruit

Bereidingswijze

  1. Meng de gemalen amandelen met de kokossuiker en kokosolie. Vul vervolgens zes muffinbakjes met het mengsel.
  2. In een andere kom meng je de yoghurt en honing. Gebruik twee eetlepels per bakje om de bodem van de yoghurthapjes te bedekken.
  3. Heeft je kind ondertussen het fruit in kleine stukjes gesneden? Dan mag het fruit op het yoghurtlaagje. Nu begint de echte uitdaging, want de hapjes moeten zes uur de vriezer in. Laat het wachten maar beginnen.
  4. Laat vervolgens de hapjes 8-10 minuten buiten de vriezer staan en dan is het eindelijk tijd om aan te vallen.

Beeld: Pinterest